09.12.2018 | 1. SŽNL
V nogometu ni prostora za samoumevnost

Ekipa ŽNK Telemach GMT Beltinci je v jesenskem delu SŽNL zabeležila 12 zmag v prav toliko tekmah. O sezoni in pričakovanjih v letu 2019 smo se pogovarjali z Nušo Ladinek, glavno trenerko vodilne ekipe prvenstva.

Prvi del je za vami.
„Zadovoljna sem. Jesenski del smo končali s popolnim izkupičkom!“

Kje iskati razloge za tako prednost pred konkurenco?
„Največja prednost naše ekipe je, da je ogrodje že nekaj časa isto. Že res, da so igralke mlade, a si že nekaj let nabirajo izkušnje, saj so skupaj nastopale tudi v mlajših selekcijah. Ekipo dopolnjujemo po zastavljeni filozofiji s perspektivnimi mladimi igralkami. V tej sezoni smo dejansko sestavili zelo talentirano ekipo. Glede na to da smo bili že lani v igri za naslov prvaka, smo si s tem pridobili nekaj dragocenih izkušenj in odrasli za eno leto.“

Sta vas izvedba na igrišču in bera točk vendarle presenetili?
„Celotna ekipa je v poletnem času dobesedno garala, ko smo se pripravljali na novo sezono. Zavedali smo se, da moramo na področju uigravanja večino narediti že poleti, saj imamo med sezono malo skupnih treningov, ker je večina nogometašic med tednom v Ljubljani. Lanska sezona nas je še dodatno povezala, ekipi pa smo dodali tudi igralke, ki se karakterno dopolnjujejo. Pohvala pa vsaki posebej za trud, da je ekipa na koncu tako izgledala v jesenskem delu.“

Kaj poleg nogometnega znanja šteje pri novačenju in izbiri igralk?
„Bistvena je nekonfliktnost. Lepo je imeti ekipo, ki je kohezivna, kjer si igralke med sabo pomagajo, med njimi naj vlada zdrava tekmovalnost. A po drugi strani čakam trenutek, da si druga drugi pomagajo biti boljše!“

V klub ste vrnili tudi Tjašo Tibaut.
„Tjaša se je vrnila tja, kjer je odrasla. Večino svoje kariere je preživela tu. Nismo veliko razmišljali, ko se je za to ponudila priložnost. Zavedala sem se, da naša mlada ekipa potrebuje tudi igralko s toliko bogatimi izkušnjami. Predvsem pa so dragoceni nasveti na psihološkem nivoju. S Tjašo smo to vsekakor dobili. Z nasveti zna pomagati, ima pa toliko izkušenj v svoji bogati karieri, da lahko pomaga mladim igralkam reševati določene čustvene situacije med tekmo in iskati najboljše možne nogometne rešitve, ki se dogajajo na igrišču.“

Kako boste izkoristili zadnji mesec v koledarskem letu?
„Igralke so načeloma decembra proste, a so dobile posebna navodila, kako naj bodo aktivne. Dejansko pa si želim, da malce pozabijo na nogometno dogajanje, da v tem času sanirajo male poškodbe in da si spočijejo glave, ohladijo svoje misli in se psihološko pripravijo na nadaljevanje sezone. S treningi bomo začeli v prvih dneh januarja. Vadba bo namenjena tudi individualnemu napredku igralk, saj želimo razvijati pri njih tisto, kar jim še manjka na področju fizične pripravljenosti.“

To so tudi dnevi in tedni, ko ekipe kujejo plane za naprej.
„O spremembah ne morem govoriti. Najprej se bomo v klubu pomenili o mojih željah in realnih možnosti v danem trenutku. Zavedam pa se, da imamo ekipo, ki ima še ogromno rezerv. Že res, da smo dosegli 12 zmag, a ta ekipa je mlada. Vedno pravim, da če se zadovoljiš z nivojem, kjer si, potem slej ko prej sledi stagnacija in nazadovanje. Prostora za napredek, tako v nogometni igri kot pri individualni pripravi igralk je še veliko. Idej za delo in razvoj naše igre mi ne bo tako hitro zmanjkalo!“

V drugi del sezone boste vstopili z veliko točkovno prednostjo, premorete jih 36, najbližja zasledovalka ŽNK Olimpija pa 27.
„Kljub temu da smo si nabrale lepo prednost, se s tem ne smemo zadovoljiti. Prvenstvo moramo odigrati maksimalno zbrano in zavzeto. Na tekmah proti Olimpiji in Radomljah smo videli, da ni vse tako samoumevno. Nočem, da bi igralke razmišljale, da se nekatere stvari zgodijo same od sebe. Na vsaki tekmi je treba biti stoodstoten in udejanjati idejo o pristopu k tekmi, ki si ga zastavimo. Pričakujem tak pristop tudi v prihodnje. Proti vsaki ekipi v SŽNL. Nikogar ne podcenjujemo.“

Za konec pa še nekaj besed o SŽNL.
„Vidi se, da v ospredje prihaja mlada generacija igralk. Je pa zdaj težko ocenjevati ligo, ali je močnejša ali ni. Definitivno pa bo liga v prihodnjih dveh, treh letih napredovala, če bodo te igralke ostale doma. To so nogometašice, za katerimi je nogometna šola, in to je velika prednost v primerjavi z igralkami, ki so bile nosilke igre pred leti.“

Tekst: D.P.
Foto: ŽNK Telemach GMT Beltinci/B.R.

SORODNE NOVICE

  • 05.05.2024 | 1. SŽNL
    Olimpija na mestnem derbiju potrdila 2. mesto
    Vodilna ŽNK Mura Nona je s 7:0 premagala ŽNK Radomlje Medex, Primorje Gaia Naturelle je s 6:1 odpravil Krim, Olimpija pa je z 1:0 dobila mestni derbi, ŽNK Cerklje pa so s 3:0 odpravil WFC Dravo Ptuj.
  • 05.05.2024 | 1. SŽNL
    Spletni prenos iz Radomelj
    V nedeljo, 5. maja, so na sporedu tekme 22. kroga SŽNL Triglav Zdravje. Vodilna ŽNK Mura Nona gostuje v Radomljah, tekma bo na ogled v spletnem prenosu na Nzs.si. Kamere Planet TV-ja bodo prenašale mestni derbi, ko bo ŽNK Ljubljana gostila ŽNK Olimpijo Ljubljana, v Ajdovščini bo Primorje Gaia Naturelle pričakal Krim, v Velesovem pa ŽNK Cerklje -WFC Dravo Ptuj.
  • 04.05.2024 | 1. SŽNL
    Ljubljanski derbi pred kamerami Planet TV-ja
    Vodilna ŽNK Mura Nona gostuje v Radomljah, tekma bo na ogled v spletnem prenosu na Nzs.si. Kamere Planet TV-ja bodo prenašale mestni derbi, ko bo ŽNK Ljubljana gostila ŽNK Olimpijo Ljubljana, v Ajdovščini bo Primorje Gaia Naturelle pričakal Krim, v Velesovem pa ŽNK Cerklje -WFC Dravo Ptuj. Prosta je ekipa ŽNK Gažon.
  • 03.05.2024 | 1. SŽNL
    Zlatko Gabor ni več trener Olimpije
    Zlatko Gabor je ob koncu sezone 2021/22 postal državni prvak z ŽNK Muro Nono, potem na klopi začel sezono 2022/23, a se septembra 2022 že preselil na klop ljubljanske Olimpije.
  • 03.05.2024 | 1. SŽNL
    Licenciranje 1. SŽNL: Brez zavrnjene vloge
    Komisija Nogometne zveze Slovenije za licenciranje nogometnih klubov je danes objavila rezultate licenčnega postopka za klube 1. slovenske ženske nogometne lige za sezono 2024/25.
  • 02.05.2024 | 1. SŽNL
    Nova zmaga Ljubljane
    Danes je bila na sporedu preložena tekma 20. kroga SŽNL Triglav Zdravje. V Dobu je ŽNK Radomlje Medex gostil ŽNK Ljubljano in klonil z 0:3. Prvenstvo se nadaljuje v nedeljo, ko je na sporedu 22. krog.
  • 02.05.2024 | 1. SŽNL
    Radomlje in Ljubljana pred kamerami Planet TV-ja
    Praznični četrtek, 2. maj, bo postregel z zaostalim srečanjem 20. kroga ŽNL Triglav Zdravje, članska ekipa ŽNK Radomlje Medex se bo ob 17. uri zoperstavila ŽNK Ljubljani, prenos bo tudi na Planet TV2.
  • 29.04.2024 | 1. SŽNL
    Dan po naslovu pogled usmerja v Evropo
    Nogometašice ŽNK Mura Nona so z zmago proti ŽNK Ljubljana prišle do 11. naslova državnih prvakinj v Ženski nogometni lige Triglav Zdravje. Do lovorike jih je popeljal trener Vladimir Kokol, ki je ob koncu minulega koledarskega leta nasledil Bojana Jančarja.
  • 28.04.2024 | 1. SŽNL
    ŽNK Mura z zmago v Ljubljani do 11. naslova
    Nogometašice ŽNK Mura Nona so nove in stare državne prvakinje v Ženski nogometni lige Triglav Zdravje. Do uspeha, 11. lovorike najboljših v državi, so prišle na gostovanju v Ljubljani, kjer so z 1:0 pred kamerami Nzs.si premagale domačinke ŽNK Ljubljano.
  • 28.04.2024 | 1. SŽNL
    ŽNK Gažon in ŽNK Radomlje Medex v Ljubljano
    Poleg tekme ŽNK Ljubljana – ŽNK Mura Nona sta v 21. krogu Ženske nogometne lige Triglav Zdravje na sporedu še tekmi ŽNK Olimpija Ljubljana – ŽNK Radomlje Medex (ob 16.30, tudi v prenosu na Planet TV-ju) in Krim – ŽNK Gažon (ob 17.30). Tekma na Ptuju bo 19.5., prosta pa je ekipa ŽNK Cerklje.

DELI NA