Dekliški nogometni razred

Vabilo na informativni dan DEKLIŠKEGA NOGOMETNEGA ODDELKA NZS, Gimnazije Šiška in ŠC PET

Predstavitvena zgibanka Dekliškega nogometnega oddelka

UPORABNE POVEZAVE:

27.februarja 2023 bomo izvedli letno testiranje nogometnih motoričnih sposobnosti (v nadaljevanju: NMS) za dekleta. Vsa navodila o testiranju (ura, kraj) bodo poslana klubom.

Na podlagi rezultatov testiranja lahko igralke pridobijo status kategoriziranega športnika (status športnika A), ki jim prinaša določene ugodnosti pri srednješolskem izobraževanju. Testiranje je OBVEZNO za vse kandidatke, ki se želijo vpisati v Dekliški nogometni oddelek Gimnazije Šiška in ŠCPET. Rezultati testov bodo tudi eden izmed kriterijev za izbor v posamezno mladinsko reprezentanco. 

   Prijavnica na testiranje nogometnih motoričnih sposobnosti (NMS)

Dodatne informacije: Koordinatorica Dekliških nogometnih oddelkov NZS, Anja Milenković: 041 855 866, anja.milenkovic@nzs.si


Ženski nogomet v Sloveniji raste z velikimi koraki, pri čemer pomembno vlogo predstavlja tudi program Dekliških nogometnih oddelkov (DNO), ki je vrata nadobudnim nogometašicam odprl v šolskem letu 2014/2015. 

NAMEN PROGRAMA:

 • vsem nogometašicam zagotoviti visoko raven storitev na šolskem in nogometnem področju;
 • ustvarjati kvalitetne igralke za klube;
 • ustvariti igralke za kadetsko in mladinsko reprezentanco in jih pripraviti na prehod v člansko konkurenco;
 • vzgoja pozitivnih, celostnih in športno naravnanih osebnosti.

PREDNOSTI:

 • celovita podpora športnici  na enem mestu (šola, dom, prehrana, treningi,...);
 • v program so vključeni: trenerji, pedagoški in športni koordinator, razredniki, vzgojitelji, prof. športne vzgoje - skrbijo za celosten osebnostni in nogometni razvoj vsake posameznice;

PODPORA NA ŠOLSKEM PODROČJU:

 • prilagojen šolski urnik glede na treninge in prilagojena športna vzgoja (atletika, gimnastika, regeneracija ter individualni fitnes programi);
 • napovedano pisno in ustno ocenjevanje;
 • dodatna razlaga in utrjevanje znanja (GUD ure);
 • dodatno prilagajanje učnih obveznosti za športno zelo obremenjene dijakinje.

PODPORA NA ŠPORTNEM PODROČJU:

 • kakovostni treningi pod vodstvom selektoric NZS;
 • testiranja (nogometno-motoričnih sposobnosti, TMG, Fakulteta za šport); 
 • kineziologinja in fizioterapevt za obravnavo poškodovanih nogometašic;
 • uporaba rehabilitacijske sobe v primeru poškodb;
 • sodelovanje s športnim psihologom.

Dijakinje nogometnega oddelka so vključene v kakovostni program treningov, kjer delo poteka po strokovnem programu, ki je zasnovan na način, da posameznica lahko razvije in izboljšuje svoje sposobnosti v tehničnih in taktičnih elementih nogometne igre ter napreduje tudi z vidika telesne priprave. Dijakinje opravijo tedensko štiri treninge na nogometnem igrišču in enega v telovadnici, kjer pa je poudarek na telesni pripravi. Dvakrat na teden imajo dijakinje možnost treniranja tudi v svojem klubu.

Program izvajajo trenerke in trenerji z najvišjimi stopnjami trenerske izobrazbe. Na vsakem dekliškem treningu so prisotni trije trenerji, v trenažni proces pa sta vključeni tudi selektorici dekliških reprezentanc U17 in U19. Večina dijakinj je tudi članic mladinskih ženskih reprezentanc Slovenije (U17 in U19). Skozi program dekliških nogometnih oddelkov NZS je šlo že veliko nogometašic, ki danes nadaljujejo svojo športno pot na najvišjem nivoju nogometa in so tudi stalne članice slovenske ženske A reprezentance.

Program DNO so v preteklosti uspešno zaključile članice A reprezentance Lara Prašnikar, Adrijana Mori in Sara Agrež, ki sedaj nastopajo v nemški ženski Bundesligi.

Da je eden glavnih ciljev projekta dijakinjam nuditi dobro akademsko osnovo tudi za nadaljevanje šolanja, dokazuje Lana Golob, ki nadaljuje univerzitetno šolanje v Združenih državah Amerike. Tudi ostale maturantke so sedaj pridne in uspešne študentke. To je še ena potrditev, da je delo v projektu kakovostno in uspešno.

Za vpis v dekliški nogometni oddelek NZS mora vsaka kandidatka opraviti testiranje, ki se vsako leto predvidoma opravi v mesecu marcu. Na podlagi rezultatov testiranja lahko kandidatka pridobi kategorizacijo v status prerspektivne mlade igralke - status A. 

DELI NA