Anti-doping

1.    Kaj je doping?

2.    Kaj je kontrola dopinga?

3.    Kaj so terapevtske izjeme in kdo jih potrebuje?

4.    Katere snovi in postopki so prepovedani?

5.    Protidopinška pravila

6.    Koristne povezave:

Ali se v nogometu uporablja seznam liste prepovedanih substanc, ki jih je izdala WADA?

Da.

Kakšna je odgovornost igralca?

Znane so disciplinske posledice, s katerimi se lahko igralec sooči v primeru kršenja anti-dopinga, zato se posebej opozarja igralce, naj si poiščejo popolne informacije o potencialnem riziku v primeru uporabe tovrstnih zdravljenj ali dopolnil k prehrani. V primeru dvoma mora igralec/ka kontaktirati svojega zdravnika ali svojo nacionalno organizacijo za anti-doping. Igralci se morajo zavedati, da se anti-doping kontrole lahko izvajajo ves čas t.j. na in izven tekmovanja.

Kaj je Lista prepovedanih substanc?

Lista prepovedanih substanc je seznam snovi, ki so prepovedane ves čas (na samem tekmovanju in izven njega). Le ta jasno opredeljuje vse snovi, ki se jih ne sme NIKOLI uporabljati.

Kakšna je odgovornost igralca do seznama prepovedanih snovi?

Osebna dolžnost vsakega igralca je, da ne zaužije nobene prepovedane snovi. Za vsakršno morebitno odkritje prepovedanih snovi nosi odgovornost igralec sam.

Ali je lahko prepovedana substanca prisotna v splošni medicini, ki je na voljo širši javnosti?

Da. Določena splošna medicinska zdravljenja bolečin, prehladov, gripe, itd., vsebujejo substance, ki so na seznamu prepovedane liste.

Ali lahko prepovedane substance obstajajo v dopolnilih za prehrano?

Da. Ta kontaminacija ni razvidna z informacije, ki je priložena na paketu ali na spremljajoči deklaraciji!

Igralci, ki uporabljajo takšna dopolnila k prehrani, so sami odgovorni, da raziščejo, če je hrana kontaminirana s prepovedanimi snovmi. Igralec se mora zavedati, da je v primeru pozitivnega doping testa, disciplinsko kaznovan.

Kaj mora igralec storiti, če mora jemati kakršnokoli medicinsko ali prehrambeno dopolnilo?

Vsak igralec, ki krši pravila anti-dopinga, tvega disciplinske posledice. Zato mora vsak poznati vsebino seznama prepovedanih substanc. Pred uživanjem tovrstnih zdravil ali prehrambenih dopolnil, se mora vsak igralec posvetovati s klubskim zdravnikom ali svojo nacionalno organizacijo, ki pokriva anti-doping, da se prepriča, da ti proizvodi ne vsebujejo prepovedanih snovi.

Kaj mora igralec narediti, če je edina možnost medicinskega zdravljenja na način, ki vsebuje prepovedane substance?

V takem primeru mora igralec zaprositi za (TUE) Mednarodni standard za terapevtske izjeme. Preden igralec zaprosi za obrazec (TUE) Mednarodni standard za terapevtske izjeme, se mora posvetovati s klubskim zdravnikom, ki bo pretehtal možna alternativna zdravljenja, katera ne vključujejo uporabo prepovedanih substanc ali metod. V primeru obstoja možnosti alternativnega zdravljenja bo vloga za TUE zavrnjena. Celoten postopek zdravljenja se bo pričel z zamudo.

Igralci, ki sodelujejo v tekmovanjih UEFA in uporabljajo prepovedane substance v terapevtske namene, morajo predhodno zaprositi za dovoljenje UEFA. Prošnjo pošljejo na sedež UEFA na obrazcu TUE. TUE obrazec morata izpolniti tako igralec kot njen/njegov zdravnik, ter ga poslati na UEFA oddelek za Anti-doping (zaupna številka : +41 22 990 31 31).

Igralci, ki sodelujejo v tekmovanjih FIFA in uporabljajo prepovedane substance v terapevtske namene, morajo predhodno zaprositi za dovoljenje FIFA. Prošnjo pošljejo na sedež FIFA na obrazcu TUE. TUE obrazec morata izpolniti tako igralec kot njen/njegov zdravnik, ter ga poslati na FIFA oddelek za Anti-doping (zaupno številka in obrazec najdete tukaj

Igralci, ki sodelujejo v domačem tekmovanjih in uporabljajo prepovedane substance v terapevtske namene, naj kontaktirajo OKS.

V primeru, da igralec tekmuje tako v domačem tekmovanju, kot tudi v mednarodnem (FIFA in/ali UEFA), naj igralec obvesti VSE zgoraj omenjene organizacije.

DELI NA