Živi svoje sanje

Dekleta imajo rada nogomet, tudi v Sloveniji, kjer iz leta v leto narašča populacija deklet, ki se odloči za to igro. Veliko pozornost promociji zdravega in aktivnega načina življenja namenja tudi Mednarodna nogometna zveza FiFA. Od leta 2011 poteka kampanja Live Your Goals Živi svoje sanje. Fifinemu projektu se je priključila tudi Slovenija.


O kampanji Live Your Goals

Matjaž Jaklič, vodja tehničnega sektorja pri NZS:
»Nogometna zveza Slovenije kot krovna organizacija skrbi za razvoj dekliškega nogometa v Sloveniji. V sklopu tega Fifinega projekta bomo organizirali tri dogodke, začnemo v Mariboru, 8.9., pred tekmo moških članskih ekip Slovenije in Estonije. Dogodki so namenjeni najširši populaciji otrok iz osnovne in srednje šole, vsem deklicam z družinami, starejši populaciji, od študentk od ljubiteljic nogometa. Osnovni cilj je, da se vsi z nogometom spoznajo in v njem tudi udejstvujejo. Skozi nogomet lahko izrazijo tudi svoje športne empatije. V tem hipu imamo v Sloveniji 17 nogometnih sredin, to številko želimo še povečati. Omogočiti želimo, da bi se lahko vsako slovensko dekle bavilo z nogometom, ko je to praksa v razvitem svetu. Za nas je pomembna vsaka deklica!«

Petra Mikeln, strokovna koordinatorka za ženski nogomet pri NZS:
»Na igrišču bo precej dejavnosti in različnih iger, kjer se bo lahko vsako od deklet našlo oz. se preizkusilo, predvsem pa spoznalo nogomet. Želimo si, da se dekleta zabavajo. Kot pa je omenil že Matjaž Jaklič, je nogomet igra za dekleta in fante. Taki dogodki so primerni za razbijanje stereotipov, da nogomet ni primeren za dekleta. Kampanja in dogodki so izvrstna priložnost, da se ti stereotipi razbijejo.«

Primeri dobre prakse

»V okviru sprejete strategije za področje ženskega nogometa do leta 2020 smo si zastavili cilj, da povečamo število igralk, da klubi postanejo stabilnejši, želimo pa si, da smo prisotni v vseh regijah. Zdaj je še nekaj sivih lis, kjer ni igral,« pa Jaklič razkriva cilje za bližnjo prihodnost. Meni, da je rezerv še precej, tudi v prihodnje pa se bo vzpodbujalo sodelovanje moških in ženskih sredin, ko bi moške sekcije v svojem okviru razvile tudi dekliško vrsto. »To je recept za prihodnost,« pravi Jaklič. Ob tem izpostavi tudi dobro prakso, ki poteka na področju izobraževanja. V sodelovanju s srednima šolama ŠC PET in Gimnazijo Šiška Ljubljana zagotavljajo najbolj kvalitetnim igralkam kakovosten trenažni proces ter izobraževanje. »Menimo, da je to prava pot. Ta dekleta pa bodo v prihodnje vzor vsem, ki prihajajo,« sklene Jaklič.

Ambasadorke projekta

Ambasadorke projekta so reprezentantke Dominika ČončLucija MoriUrška Žganec in Mateja Zver»To so aktivne reprezentantke, ki imajo izkušenj doma in na tujem, vsaka od njih pa ima svojo zgodbo. Zato so primerne za vlog vzornic mladim igralkam,« pristavi Mikelnova.

Dobrodošli!

»Cilj je, da odpremo vrata vsem deklicam, dekletom, ženam, babicam ter vsem, ki želijo spoznati nogomet. Zagotavljamo vam, da boste uživali. Dobrodošli med nami!« še dodajo na Nogometni zvezi Slovenije.

DELI NA