Zgodovina

Od leta 2011 je sponzor pokala NZS podjetje Terme Olimia, Podčetrtek pa od leta 2013 redno gosti finalne turnirje pokalnega tekmovanja. V dosedanjih petindvajsetih sezonah je naslov devetkrat pristal v Litiji.

Tekmovanje se je tako kot prva liga začelo v sezoni 1995/96. A šele po končanem državnem prvenstvu sredi aprila, toda izpeljano je bilo po vseh normativih. Nastopilo je 15 ekip: poleg prvoligašev še zmagovalci medobčinskih zvez razen Lendave in Nove Gorice. Prva tekma je bila odigrana v Murski Soboti 19. aprila ob 19. uri. sodila sta Klinc s Ptuja in Kuzma s Tišine, delegat pa je bil Mariborčan Stajnko. Mila Juventus je visoko porazil KEB Beltince 9:2, prvi zadetek pa je dosegel gostujoči napadalec Janko Dolenc.

V velikem finalu sta se znašla Inženiring Šarbek in Orkan. Gostil ga je Zavod za šport Tolmin. Ne samo pokalni finale, ampak in predvsem kvalifikacije za popolnitev prve lige med medobčinskimi prvaki, ker tisto leto še ni bilo drugoligaškega tekmovanja. »Šarbki«, kot so rekli takratnemu moštvu bratov Vrhovec, vodil pa jih je prvi slovenski selektor Dušan Razboršek, so bili premočan tekmec, kar je prišlo do izraza v drugem polčasu. Prvi se je končal 2:1. Za Litijane sta zadela Čarman in Vrhovec, za Zbelovčane pa je vmes izenačil Podgoršek. Po odmoru so Kos, Tesko in Fele priigrali nedosegljivo prednost 5:1, znižal je Furman, piko pa je postavil Andrej Vrhovec, ki je bil z 11 goli prvi strelec tekmovanja.

Drugo in tretjo pokalno lovoriko so osvojili Mariborčani. Agencija Luvin je leta 1997 v finalu odpravila Sevničane, leto za tem pa še Black&White z Obale. V finalu četrte pokalne sezone 1998/99 sta se pomerila tekmeca ob Savi. Že drugič zaporedoma je bil eden od finalistov drugoligaš, tokrat zagorski Amaco Pajnkiher (leto prej koprski Black & White). Prvak je vnovič postala Litija pod imenom Assaloni Cosmos. Litijani so bili prvaki pokala tudi v letih 2000, 2002 in 2003. Vmes se je lovorika za leto dni preselila le v celjske vitrine, prvaki so postali igralci Maxi Club Celja.

Prvi »Final Four« je bil v sezoni 2003/04, gostil pa ga je Oplast Kobarid. Turnir je bil odlično izveden, polna tribuna v kobariški dvorani pa potrdilo, da je bila odločitev o tovrstnem zaključku pokalnega tekmovanja pravilna. To se je izkazalo tudi v naslednjih sezonah. Med letoma 2005 in 2016 so štirikrat naslov osvojili Litijani, po trikrat pa posoška rivala Oplast in Puntar. Svoje prvence so vpisali tudi KMN Gorica (2009), KMN Bronx Škofije (2013) in Proen Maribor (2016). V zadnjih štirih sezonah je pokalni naslov pristal v Obsotelju.

Zmagovalci pokala Terme Olimia (25 sezon):
FC Litija 9
Dobovec  4
KMN Oplast Kobarid 3
KMN Puntar 3
Agencija Luvin 2
Proen Maribor 2
KMN Bronx Škofije 1
KMN Gorica 1
Pelikan 1

DELI NA