Trening talenti-Video test 26.09.2023

 • 22.07.2024 | Sodniki
  David Šmajc v Solun na Paok - Borac
  Po arbitraži sobotnega dvoboja v slovenski ligi med Muro in Nafto, tudi letošnjo evropsko pot David Šmajc (FIFA od 2022) začenja v kvalifikacijah za najmočnejšo evropsko klubsko tekmovanje. Zatem, ko je julija 2023 pri naših vzhodnih sosedih v Budimpešti sodil na odmevni povratni tekmi 1. kroga med Ferencvarosom in KI Klasvikom iz Ferskih otokov (0-3), ga uvodni letošnji evro izziv čaka na prvi tekmi 2. kroga kvalifikacij za uvrstitev v 33. izvedbo Lige prvakov 2024/25 oz 70. izvedbo elitnejšega evropskega klubskega tekmovanja.
 • 18.07.2024 | Sodniki
  Postani del moštva krvodajalcev - Tajda Hlebec
  Tajda Hlebec je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
 • 17.07.2024 | Sodniki
  Začetek evropske sezone za Čeferina v Sarajevu
  Na povratno tekmo 1. kroga kvalifikacij za uvrstitev v Konferenčno ligo 2024/25 se v prestolnico BiH danes odpravlja Darko Čeferin. Prvi Slovenec z referenco sojenja v najprestižnejšem evropskem klubskemu tekmovanju (6. december 2005 na stadionu Benito Villamarín v Sevilli med moštvoma Betisa in Anderlecht) bo imel začetek nove evropske sezone kot Uefa kontrolor sojenja v Sarajevu.
 • 16.07.2024 | Sodniki
  Drago Kos v Moldavijo
  Na nekaj več kot 1500 km oddaljeno pot v najrevnejšo evropsko državo se je danes na povratno tekmo prvega kroga  kvalifikacij za Uefa Ligo prvakov 2024/25 odpravil član komisije za sodniške zadeve pri NZS Drago Kos (63). V moldavski prestolnici Kišinjev, kjer je slovenska ženska nogometna izbrana vrsta minuli petek visoko ugnala reprezentanco Moldavije (0-5), bo v jutri ob 20. uri na stadionu Zimbru (10.104 sedežev) spremljal sojenje sodniške ekipe iz Srbije, ki bo upravljala dvoboj moldavskega prvaka Petrocuba in prvaka Kazahstana ekipo Ordabasyja.
 • 15.07.2024 | Sodniki
  Sodniki za uvodni krog 1. SNL
  Najboljši slovenski nogometni klubi in sodniki se po natanko dveh mesecih premora vračajo na prvoligaške zelenice. Nova že 34. sezona slovenskega državnega prvenstva se pričenja ta konec tedna, ko je na sporedu uvodni krog, komisija za delegiranje sodnikov pa je odredila delivce pravice, ki bodo sodili na tekmah v Ljubljani, Domžalah, Murski Soboti, Mariboru in Celju.
 • 11.07.2024 | Sodniki
  Postani del moštva krvodajalcev - Aleksandra Česen
  Aleksandra Česen je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
 • 10.07.2024 | Sodniki
  Tjaša Misja na mednarodni debi v Luksemburg
  Tjaša Misja iz Gornje Radgone (MDNS Murska Sobota) bo imela svojo prvo meddržavno tekmo kot glavna sodnica z emblemom Mednarodne nogometne zveze FIFA. Devetindvajsetletna dipl. ekonomistka, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo sodnikov (FIFA lista) se odpravlja v žepno državo Luksemburg, kjer bo vodila kvalifikacijsko tekmo za ženski Euro 2025 (UEFA Women's Euro 2025) v Ligi C5 med Luksemburgom in Estonijo.
 • 09.07.2024 | Sodniki
  Martin Matoša na Kosovu debitira v evropskih pokalih
  Na mednarodnih zelenicah bo premiero v evropskih klubskih pokalnih tekmovanjih na Kosovu v četrtek imel najmlajši slovenski FIFA sodnik. Osemindvajsetletni Martin Matoša po izobrazbi univ. dipl. inž. strojništva bo v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v 4. izdajo Konferenčne lige 2024/25 sodil prvi dvoboj med kosovsko ekipo Mališevo in črnogorsko Budučnostjo iz Podgorice.
 • 08.07.2024 | Sodniki
  Borošak in Sagrković kot VAR sodnika na 1. predkrog za Ligo prvakov
  V tednu, ko bo Evropa dobila novega kontinentalnega prvaka se pričenjajo tudi Uefine kvalifikacije za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja. Danes sta se na nekaj več kot 500 km oddaljeno pot v tretjo najmanjšo državo v Evropi odpravila dva slovenska video sodnika.
 
 
 
Vprašaj sodnika

Na tem mestu nam lahko zastavljate vsa vprašanja, ki vas zanimajo, pa nanje ne najdete odgovora na naši spletni strani. Znotraj tega sicer ne bomo podajali tolmačenj posameznih spornih sitaucij na tekmah, saj je za to, ko bomo ocenili, da je iz izobraževalnih vidikov to potrebno, na voljo sodniški kotiček. Na vprašanja bomo praviloma odgovarjali po elektronski pošti, na pogostejša in zanimivejša vprašanja pa tudi prek naših socialnih omrežij.

 
Sodniški video priročnik

Približajte si delovanje sodnika - kako ukrepa sodnik po dosojenem prekršku, kakšna so priporočila sodnikom in pomočnikom za gibanje in postavljanje med igro in ob nadaljevanjih igre, kakšni so principi sodelovanja sodnika in pomočnika, kaj je potrebno za skladnost delovanja v ekipnem delu in kako postopata sodnik in pomočnik v posameznih situacijah med igro in ob prekinitvah ter kaj so prioritete nadzora sodnika in pomočnika.

V sodniškem video priročniku so prikazani praktični primeri sodelovanja sodniške ekipe, ki se običajno dogajajo na tekmah, posebna pozornost je namenjena tudi pravilu ofsajda s praktičnimi posnetki situacij vključevanja v aktivno igro in nastankom kršitve ofsajda.

 

VIDEO GALERIJA

Sodniški kotiček

V sodniškem kotičku objavljamo posnetke z ustrezno interpretacijo pravil igre predvsem v primerih, ko ocenimo, da je iz izobraževalnih vidikov za širšo javnost to umestno. To pomeni, da praviloma tu ne bomo interpretirali določenih situacij, ki so jasne (pa bodisi pravilne, bodisi nepravilne s strani sodnikov), temveč tiste, ki so zanimive z vidikov interpretacije pravil igre.

 

DELI NA