09.07.2024 | Sodniki
Martin Matoša na Kosovu prvič v evropskih pokalnih tekmovanjih

Na mednarodnih zelenicah bo premiero v evropskih klubskih pokalnih tekmovanjih na Kosovu v četrtek imel najmlajši slovenski FIFA sodnik. Osemindvajsetletni Martin Matoša po izobrazbi univ. dipl. inž. strojništva bo v prvem krogu kvalifikacij za uvrstitev v četrto izdajo Konferenčne lige 2024/25 sodil prvi dvoboj med kosovsko ekipo Mališevo in črnogorsko Budučnostjo iz Podgorice.

Matoša se od leta 2020 nahaja na listi elitnih slovenskih sodnikov, z letom 2024 pa ga je svetovna nogometna zveza (FIFA) uvrstila na listo mednarodnih sodnikov. Letos marca je v nacionalnem centru angleške nogometne zveze St George's Park sodil na odločilnem krogu mini turnirja kvalifikacij za EP do 17. let 2024.

Sedemnajstega aprila letos je na severu Ljubljane sodil tudi 156. večni derbi Olimpija in Maribor. Na tekmah Prve lige Telemach sodi od sezone 2021/22, ko je 22. septembra 2021 na stadionu ob Kamniški Bistrici debitiral na tekmi Kalcer Radomlje - Bravo. Doslej je na tekmah slovenskega državnega prvenstva (1. SNL) odsodil 32 tekem, od spomladi 2021 pa je pri svetovni nogometni zvezi (FIFA) tudi certificiran za opravljanje nalog video sodnika (VAR).

Ob vzdolžnih črtah bosta z najmlajšim slovenskim internacionalcem iz Loga pri Brezovici še mednarodna FIFA pomočnika sodnika Aleksandar Kasapović iz Ljubljane (EP U21 2023) in Matic Mežnar iz Šoštanja ter četrti sodnik Dejan Balažič iz Ljubljane.

Tekma na stadionu Zahir Pajaziti (ustanovitelj in poveljnik OVK) v Podujevu, ki sprejme 5000 gledalcev se bo začela v četrtek ob 17. uri, sojenje slovenske sodniške ekipe pa bo ocenjeval 68- letni kontrolor sojenja László Vagner iz Madžarske, ki je bil FIFA sodnik med leti 1991-1998 in je sodil dve tekmi na SP 1998 (Škotska- Norveška in Čile- Kamerun).

Tekst: NZS/ ŽD

Foto: Lado Vavpetič

SORODNE NOVICE

 • 11.07.2024 | Sodniki
  Postani del moštva krvodajalcev - Aleksandra Česen
  Aleksandra Česen je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
 • 10.07.2024 | Sodniki
  Tjaša Misja na mednarodni debi v Luksemburg
  Tjaša Misja iz Gornje Radgone (MDNS Murska Sobota) bo imela svojo prvo meddržavno tekmo kot glavna sodnica z emblemom Mednarodne nogometne zveze FIFA. Devetindvajsetletna dipl. ekonomistka, ki je bila z letom 2023 uvrščena na mednarodno listo sodnikov (FIFA lista) se odpravlja v žepno državo Luksemburg, kjer bo vodila kvalifikacijsko tekmo za ženski Euro 2025 (UEFA Women's Euro 2025) v Ligi C5 med Luksemburgom in Estonijo.
 • 08.07.2024 | Sodniki
  Borošak in Sagrković kot VAR sodnika na 1. predkrog za Ligo prvakov
  V tednu, ko bo Evropa dobila novega kontinentalnega prvaka se pričenjajo tudi Uefine kvalifikacije za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja. Danes sta se na nekaj več kot 500 km oddaljeno pot v tretjo najmanjšo državo v Evropi odpravila dva slovenska video sodnika.
 • 07.07.2024 | Sodniki
  Vinčić na Španija - Francija za finale Eura 2024
  Po EP leta 2012, 2016 in 2020 bo slovenska sodniška piščalka še četrtič zapored sodila v knock-out fazi zaključnega turnirja kontinentalnega prvenstva. Zatem, ko je na dveh tekmah prvega dela tekmovanja v skupinskem delu vodil tekmi Madžarska in Švica (Köln) in Španija - Italija (Gelsenkirchen), je Slavko Vinčić dobil zaupanje sodniškega odbora Uefa za arbitražo torkovega polfinalnega obračuna v prestolnici Bavarske.
 • 07.07.2024 | Sodniki
  Blaž Prelog na Referee Abroad v Španiji
  Med 1. in 7. julijem se na Pirenejskem polotoku v mestu San Sebastián na turnirju za 32. Pokal Donosti nahaja mladi nadarjeni sodnik iz programa mentorji & talenti. Zatem ko je Blaž Prelog (MDNS Ptuj) julija 2023 na poziv sodniške organizacije Referee Abroad Academy sodil na svetovnih igrah mladih v Parizu- Paris World Games- se je letos udeležil enega največjih mladinskih turnirjev. 
 • 04.07.2024 | Sodniki
  Sodniške smernice za NK Drava in NK Slovan
  Med šestnajstčlansko zasedbo klubov 2. slovenske nogometne lige, ki se z 34. izvedbo tekmovanja v sezoni 2024/25 prične drugi konec tedna v avgustu, sta v uvodnem tednu priprav tudi novuvrščeni ekipi NK Drava Ptuj in NK Slovan iz Ljubljane. V torek in včeraj je sodniški oddelek obiskal oba kluba in izvedel strokovno-izobraževalno aktivnosti s predavanju iz Pravil igre in interpretacijo sodniških smernic
 • 03.07.2024 | Sodniki
  Postani del moštva - Staša Špur
  Staša Špur je nogometna sodnica IN krvodajalka. In kaj vam sporoča? (P)ostani del moštva!
 • 30.06.2024 | Sodniki
  Darko Čeferin v osmini finala EP 2024
  Po štirih tekmah skupinskega dela tekmovanja v Hamburgu, kjer je Darko Čeferin na tekmah Poljska - Nizozemska (Soares Dias), Hrvaška - Albanija (Letexier), Gruzija - Češka (Siebert), Češka in Turčija (Kovacs), že opravljal vlogo kontrolorja sojenja na Euru 2024, se slovenski sodniški strokovnjak jutri odpravlja na dvoboj osmine finala v prestolnico Bavarske.
 • 29.06.2024 | Sodniki
  ZNSS v Bohinjski Bistrici izpeljal še tretji sodniški kamp
  Na začetku poletnih počitnic je bil danes v Bohinjski Bistrici prvič na Zgornjem Gorenjskem organiziran poletni sodniški tabor s tečajem za nove sodnike. Zveza nogometnih sodnikov Slovenije je v sodelovanju z NK Bohinj, ki šestindvajseto leto zapored v teh dni gosti nogometni kamp programa Otroške nogometne šole Ljubljana v osrčje Triglavskega narodnega parka pritegnil 6 fantov.

DELI NA