Svetovno prvenstvo za brezdomce letos v Parizu
Nogomet je že dolgo veliko več kot le igra na igrišču, njegove pozitivne vrednote pa skozi nacionalni program „Ulični nogomet za vključevanje ranljivih skupin", v katerem je udeležena tudi Nogometna zveza Slovenije, pomagajo pri ponovni integraciji v družbeno življenje socialno ogroženih skupin. Od leta 2003 vsako leto, tudi pod pokroviteljstvom Uefe, poteka svetovno prvenstvo brezdomcev. Letos bo v avgustu odigrano v Parizu.

V Sloveniji za projekt SP za prezdomce skrbi Javni zavod Socio, ki je bil ustanovljen z namenom, da pomaga posameznikom in skupinam, pri razvijanju, vzdrževanju in izboljševanju socialnih možnostih. Socio skozi nogomet promovira pozitivno moč in osebno rast, obenem pa skrbi za socialno ogrožene, socialna integracija skozi šport pa se je v preteklosti izkazala za eno najuspešnejših strategij v mnogih državah in v številnih kulturnih okoljih. Šport je tisto področje življenja, ki s svojim pozitivnim nabojem prinaša številne pozitivne učinke - tako z vidika samih udeležencev, širših ekip, navijaških skupin, javnosti ter nenazadnje podpornikov športnih dejavnosti. Združena strast do nogometa ima posebno moč ki združuje in spreminja socialne meje. Tovrstni program skozi šport omogoča ponovno vključitev v družbo ljudem, ki so na robu preživetja.

Kot že leto poprej, je tudi v letošnjem letu potekal izbor reprezentantov, ki bo Slovenijo avgusta zastopala na prvenstvu, ki poteka pod geslom „Proti brezdomstvu z nogometom". Na osmih turnirjih, ki so od januarja do aprila potekali v Kranju, Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Novem Mestu, Ljubljani, Piranu in Celju, je bilo izbranih 10 igralcev, le osmerica pa bo potovala v francosko prestolnico.

Deseterica fantov je v aprilu že začela s pripravami, vse do odhoda pa bo reprezentanca brezdomcev igrala prijateljske tekme. Fantje, ki so lani nastopali na SP v Braziliji, so ponosno branili barve Slovenije in čeprav rezultat vendarle ni v prvem planu, osvojili prvo mesto v svoji skupini. Letos bo v Franciji nastopilo 64 reprezentanc.

Tekst: NZS/MaK
Foto: JZ Socio

?

SORODNE NOVICE

  • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
    Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
    Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
  • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
    Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
  • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
    Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA