Prihodnost slovenskega nogometa v dobrih rokah

V času, ko so potekale najintenzivnejše priprave na nogometni spektakel leta, je Slovenijo obiskala ekipa Evropske nogometne zveze (UEFA) in si od blizu pogledala, od kot prihajajo slovenski junaki. Vse se namreč začne pri najmlajših. O Sloveniji so se razpisali na spletnih straneh Uefe, o tem, kako so doživeli slovenski nogomet, pa v nadaljevanju.

Sodelovanje na mundialu je vsekakor spodbudila zanimanje za nogomet v Sloveniji, oko na majhno državo na sončni strani Alp pa so vrgli tudi predstavniki UEFE, ki so obiskali našo deželo in se na lastne oči prepričali, kakšna je vzgoja najmlajših žogobrcev. Nogometna piramida deluje namreč le v primeru, da so složne vse faze, od najmanjše, ki se spoznava z igro z žogo, do tiste, ki jo tvorijo izbranci, ki zastopajo Slovenijo v svetu.

Udeležba na tretjem velikem tekmovanju v 19 letih, kolikor je Slovenija samostojna država in vse to v razmaku desetih let, vzbuja zanimanje. A zgodba se pri trenutnih nacionalnih herojih ne konča. Lansko leto je reprezentanca U19 sodelovala na EP v Ukrajini, na vrata izbranih vrst pa vsako leto trka več nadebudnih in perspektivnih posameznikov. Čeprav je članska selekcija mlada, je pritisk od spodaj ogromen in to je za razvoj slovenskega nogometa odlično. Vse se začenja že v starostnem obdobju otroštva in prava usmerjenost ter pravilen pristop iz nogometaša, ki to v prvi fazi postane zaradi veselja do igre in obšolske dejavnosti kar hitro prerase v profesionalizem.

»Nivo grassrootsa je za slovenski nogomet izjemnega pomena,« je gostom iz Anglije pojasnil Miloš Rus, sicer zadolžen za to vejo na Nogometni zvezi Slovenija (NZS). »Nedavni uspehi kažejo na to, da smo na pravi poti. Delo, ki smo ga opravili v zadnjih dveh, treh letih, je obrodilo sadove. Od 25.000 registriranih igralcev smo prišli na 33.000,« pojasnjuje Rus.

Med projekti, ki družijo otroke je tudi Rad igram nogomet, tekmovanje ki poteka med starostnim obdobjem 8 – 10 let v šolah in klubih. Otroška nogometna šola Ljubljana združuje več kot 1200 otrok iz 45 osnovnih šol, od tu pa se razvijajo zvezde. Čez takšne projekte so šli tudi slovenski reprezentanti, nazadnje je lansko poletje tedensko poletno nogometno šolo v Bohinju obiskal Etien Velikonja, ki je bil še pred leti sam med udeleženci. S trdim delom ter voljo se daleč pride. No, tudi talent ne sme izostati.

Grassroots dan je letos potekal konec maja, nad njih pa so bili navdušeni tudi gostje iz Otoka. »Organizirali smo poseben dan, ko smo na kupu zbrali preko 200 otrok s sedmih različnih šol širšega postojnskega območja, ki so sodelovali v nogometnih aktivnostih. Kar je pri takem dogodku najpomembneje je to, da smo ob koncu dneva vsi zadovoljni,« je bistvo takšnih druženj predstavil Rus. »To je le eden od devetih projektov, ki se odvijajo po državi.« Skupno pri sodeluje preko 10.000 ljudi, kar je odlična priložnost za promocijo nogometa, druženja otrok, staršev in vseh ljubiteljev igre z okroglim usnjem.

V tem času pa se NZS bori za novo grassroots zvezdico, ki bi pomenila nagrado za vso vloženo energijo in trud. »To bo potrditev tega, da smo na pravi poti, da delamo stvari prav in skušamo biti vedno boljši.« Napredek pa je tisti, ki žene naprej in rezultat tega so tudi trije zadetki slovenskih fantov na svetovnem prvenstvu in kopica imen, ki igra v vidnejših tujih klubih. »Slovenija ima svetlo prihodnost, z vsemi, ki s srcem delujejo na takšnih projektih, ob tem gre pohvala vsem trenerjem in prostovoljcem. Kljub vsej trenutni evforiji in uspehu pa smo lahko še boljši,« je prepričan eden od 'krivcev' za dobro delo z mladimi.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: Uefa.com

SORODNE NOVICE

  • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
    Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
    Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
  • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
    Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
  • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
    Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA