Novi model igre U-9

Minuli teden se je na igrišču ljubljanske Ilirije odvil dogodek za koordinatorje Nogometa za vse v MNZjih in trenerje MNZ Ljubljana, na katerem so predstavniki NZS predstavili nov model nogometne igre v kategoriji mlajših cicibanov (U-9).

Osnova novega modela je predvsem vodilo da imajo otroci, ki se v nogomet šele podajajo, čimbolj enakovredne pogoje za delo. Tako se v prihodnji sezoni spreminja sistem igre, saj se bo namesto 7 na 7 igralo 4 na 4 brez vratarja, igralno polje bo manjše, kar pomeni, da bodo igralci dalj časa aktivni, večje bo število dotikov, otroci pa bodo lažje utrjevali tehnične elemente, ki so jih osvajali na treningu, tudi na tekmi.

Tekme bodo potekale po turnirskem načinu igranja, vsakemu igralcu bo zagotovljeno najmanj 28 minut in največ 32 minut igranja, kar pomeni tudi, da bodo vsi igralci bolj enakomerno obremenjeni. Velikost gola bo 2m x 1m, igralno polje bo merilo 26m x 18m, medtem ko bo igralni čas ene tekme 20 minut (v turnirskem sistemu se igra s tremi nasprotniki), moštvo pa bo menjalo celotno ekipo v rotacijah po 4 minute.

"Bistveno je, da gre za igro in ne tekmovanje," je v uvodu povedal vodja Tehničnega sektorja pri NZS, Matjaž Jaklič. "Že zdaj velja, da na tekmah mlajših cicibanov rezultatov ne beležimo, tako pa bo tudi v prihodnje. Cilj je, da otroci na teh turnirjih prikažejo napredek s treningov in igranje brez pritiska rezultata, ter da so pritem čimbolj aktivni, priložnost za igro pa je razdeljena čimbolj enakomerno."

"Želja je, da v nogometu ostane čim več otrok, zato dajemo povdarek druženju, zabavi in pozitivnim vrednotam," je še zaključil Jaklič.

Predstavljen novi model igre U-9 bodo koordinatorji MNZ v naslednjih tednih predstavili tudi v svojih MNZjih.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Dani Videtič

SORODNE NOVICE

  • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
    Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
    Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
  • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
    Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
  • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
    Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA