Nogometno druženje zamejskih Slovencev

Nogomet nima samo tekmovalnih uspehov ampak jih dosega tudi na drugih področjih vsakodnevnega življenja. Širi pozitivne vrednote in druži ljudji. Ena takih prireditev, ki združuje vse Slovence po svetu, se je odvila na stadionu Ljubljane v Šiški, kjer so se v štiridnevnem druženju ob nogometni žogi srečali Slovenci, ki živijo izven meja naše domovine.

Srečanje je tradicionalno, saj se je ponovilo že štirikrat. Izseljenško društvo Slovenija v svetu pa ga je poimenovalo kar Svetovno nogometno prvenstvo Slovencev po svetu. Nogometna zveza Slovenije je sodelovala pri organizaciji vseh tekmovanj in tudi letošnje ni bilo izjema. Turnir po vsebini spada v program nogometa za vse, ki ga pri NZS vodimo na oddelku Grassroots. Srečanje je bilo predstavljeno in izredno pozitivno sprejeto kot grassroots posebnost v Sloveniji tudi na UEFA delavnici na Danskem leta 2006. Prireditev podpira tudi  Urad Vlade Republike Slovenija za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V otvoritveni tekmi se je selekcija zamejcev srečala s predstavniki vlade, ki je za izseljence še kako pomembna saj pomeni več kot le športno srečanje. Pred športnim srečanjem je bila organizirana tudi tiskovna konferenca, na kateri je podpredsednik NZS Franc Kopatin izrazil podporo prireditvi z naslednjimi besedami: “Z velikim veseljem pozdravljam vse naše mlade izseljence, ki so si vzeli čas za pripravo in tekmovanje ter udeležbo na 4. nogometnem prvenstvu Slovencev po svetu. Prepričan sem, da je ta turnir eden tistih dogodkov, ki bodo vsem udeležencem in spremljevalcem ostali v trajnem spominu. Nogometna zveza bo še naprej po svojih močeh pomagala pri organizaciji tega turnirja.”

Na letošnjem turnirju je sodelovalo šest moštev, pet iz Evrope (Avstrija, Makedonija, Nemčija, Srbija in Slovenija v svetu) in eno iz Amerike (Kanada). Srečanja so bila zanimiva in izenačena. Najbolj spretna je bila ekipa Slovencev iz Nemčije, ki je v zanimivi finalni tekmi uspela ugnati ekipo Slovenije v svetu. Sledil je tudi zaključek na pikniku, kjer je bilo videti veliko zadovoljnih obrazov, poslovili pa smo se z na svidenje na 5. svetovnem prvenstu Slovencev v svetu, predvidoma čez dve leti. 

Tekst in foto: NZS/RK
 

SORODNE NOVICE

  • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
    Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
    Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
  • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
    Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
  • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
    Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA