Na Japonskem o znanosti in nogometu
V Nagoyi na Japonskem se je letos odvijal že sedmi kongres »Znanost in nogomet«. Na konferenco je bil povabljen tudi Miloš Rus, sicer dejaven v grassroots oddelku Nogometne zveze Slovenija. Na šestdnevnem druženju so poleg predavanj organizirali številne okrogle mize, ena od njih se je dotikala teme »Pogledi ekspertov na svetovni nogomet«, ki jo je vodil eden od najbolj priznanih evropskih kondicijskih trenerjev Jens Bangsbo.

Ob Rusu so na okrogli mizi sodelovani še prvi pomočnik nizozemskega moštva AZ Alkmar, kondicijski trener nemške nogometne reprezentance, trener japonske ženske reprezentance in profesor z Univerze za zdravje Južne Avstralije. Govorili so o sodobnih trendih v nogometu v povezavi z analizami svetovnega prvenstva 2010. Tu se je pokazalo, da Slovenija močno zaostaja za ostalimi nogometno razvitimi državami, a to nadomešča z dobro organizacijo, načrtovanim in strokovnim delom.

Vseeno pa se po številu registriranih igralcev, pogoji na področju infrastrkture in finančnim vložkom v nogomet ne moremo primerjati z nogometnimi velesilami. Udeleženi so se ne glede na to čudili majhni državi na sončni strani Alp, ki premore odlične nogometaše, olimpijske in svetovne prvake. Udeleženi so v nadaljevanju konference dobili tudi vpogled v priprave vrhunskih moštev, kot so nemški Bayern, španski Espanyol in brazilski Sao Paolo, ki jih bodo v povezavi s domačim okoljem lahko s pridom izkoristili za svoje selekcije in delo v nogometu v nadalje.

Tekst: NZS/MR, Andreja Potočnik
Montaža: Andreja Potočnik

SORODNE NOVICE

  • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
    Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
    Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
  • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
    Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
  • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
    Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA