Finale Specialne olimpijade Slovenije

V velenjskem športnem parku Ob jezeru je bilo 1. oktobra organizirana finalna prireditev Specialne Olimpijade Slovenije v nogometu. Finalno prireditev, na kateri je sodelovalo trinajst moštev, ki so že pred tem tekmovala v treh kakovostnih skupinah na predhodnih turnirjih v avgustu in septembru se je tudi v Velenju pomerilo v treh skupinah, ki so dale končnega zmagovalca letošnjega tekmovanja. Prisotni so bili vsi Varstveno delovni centri, ki v svoje programe poleg drugih aktivnosti vključujejo tudi nogomet, kot pomembno sredstvo socialnega življenja oseb s posebnimi potrebami. Na finalnem turnirju v Velenju je manjkala samo ekipa Varstveno delovnega centra iz Jesenic, ki je udeležbo odpovedala zaradi bolezni v ekipi. Prireditev je vrhunsko organiziral Varstveno delovni center Velenje, ob pomoči Specialne olimpijade Slovenije (SOS) in Nogometne zveze Slovenije.

Novost letošnje finalne prireditve je bila tudi promocijska tekma »Unifed nogometa«, oziroma tako imenovanega »Združenega nogometa«, ki ga igrajo skupaj tako ljudje – igralci s posebnimi potrebami kot povsem običajni klubski igralci. Le ti s svojo prisotnostjo ne le utrjujejo telesno pripravljenost in sposobnosti ljudi – nogometašev s posebnimi potrebami, pač pa jim postavljajo tudi nove tekmovalne izzive in skupaj premagujejo predsodke o njihovi handikepiranosti. Gre za učinkovito orodje integracije, ki temelji na enakosti, spoštovanju in sprejemanju drugačnosti.

Vse prisotne igralce, trenerje, spremljevalce, navijače in ostale goste so med drugimi pozdravili najvišja predstavnica Zveze Sožitje, predstavniki Specialne Olimpijade Slovenije, predstavnik Nogometne zveze Slovenije, predstavniki prirediteljev, namestnik ambasadorja za Fair Play, župan občine Velenje in tudi mladi nogometaši domačega kluba Rudarja iz Velenja, kot tudi njihovi starejši kolegi, člansko moštvo Rudarja iz Velenja.

Prireditev, ki se je odvijala na igrišču z umetno travo je postregla z obilico lepega nogometa, streli, preigravanji in zadetki, predvsem pa z ogromno veselja, zadovoljstva, spoštovanja vseh in vsakogar, ki je bil prisoten na finalnem zaključku. Tekmovalnih rezultatov ne bomo omenjali, čeprav se znajo ljudje s posebnimi potrebami vsake uspešne akcije, doseženega zadetka in vsake zmage še kako veseliti, vendar sam športni rezultat ne predstavlja edine vrednote, kajti mnogo pomembnejše so tiste vrednote, ki specialno olimpijado označujejo kot način življenja, vadbe, socializacije in drugih vidikov skrbi za osebe s posebnimi potrebami. Tudi slogan specialno – olimpijskega gibanja, ki se glasi:« Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu.« in izjave posameznih udeležencev, ki so resnično nekaj posebnega samo potrjujejo že omenjene trditve.

Tekst in foto: Miloš Rus

SORODNE NOVICE

  • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
    Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
    Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
  • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
    Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
  • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
    Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA