02.08.2017 | 2. SNL
Drugoligaše čaka uvodno dejanje nove sezone

S petkovo tekmo v Lendavi, ki jo boste lahko spremljali tudi v neposrednem prenosu na Sport klubu 1, se pričenja tudi nova sezona 2. SNL. Ne le televizijski prenosi, novost v drugoligaškem prvenstvu predstavlja tudi število udeležencev, saj se je sedmerici »staroselcev« pridružilo še devet novincev, ki tako tvorijo paleto šestnajstih udeležencev tekmovanja. Že uvodni krog ponuja nekaj zanimivih dvobojev, ki bodo zgolj uvod v pestro prvenstvo.

 

Petek, ob 20.00: NAFTA 1903 - ROLTEK DOB
Sodnik: Aleksandar Matković
Prepoved nastopa: Florijan Raduha (Nafta) ter Albin Vezirović (Dob)
Prenos: Sport klub 1

Uvodno dejanje nove sezone bo odigrano pod lendavskimi griči. Nafta, ki je pokorila konkurenco v 3. SNL vzhod, bo gostila aktualne podprvaka, nogometaše Doba, ki vstopajo v že osmo zaporedno drugoligaško sezono. Dobljani so torej klub z najdaljšo neprekinjeno drugoligaško tradicijo, a je četa trenerja Damijana Romiha poleti doživela nekaj sprememb. Rok Kidrič, z 19 goli drugi strelec prvenstva, se je pridružil Ankarančanom, poslovil pa se je tudi Ernest Grvala. Kidriča bosta skušala v konici napada zamenjati Žiga Istenič in Senad Jarović, ki je v pripravah že polnil nasprotne mreže, s prvoligaškimi izkušnjami pa se lahko pohvali Tim Čeh.

Z novincem, ki premore prvoligaško minutažo, se lahko pohvalijo tudi pri Nafti, saj se je Lendavčanom pridružil Liridon Osmanaj. Novinci v zasedbi stratega Franca Fridla so še Boštjan Raduha, Grabant Bence, Leon Leuštek, Stjepan Oštrek, Kevin Poredoš in Žiga Živko. Petkova nasprotnika sta v pripravljalnem obdobju vknjižila tudi nekaj bolečih porazov, a sta bila Mitja Novinić in Klemen Kunstelj enotnega mnenja, da se rezultati štejejo s petkovo tekmo in vnaprej. Podrobnejši napovednik srečanja, ki ga boste lahko spremljali tudi na SK1, najdete na tej povezavi.

 

Sobota, ob 17.30: FARMTECH VERŽEJ - JADRAN DEKANI
Sodnik: Darjan Kovačič
Prepoved nastopa: Jurij Požrl (Jadran)

Veržej bo v soboto zakorakal v peto drugoligaško sezono. Prleki bodo gostili dekanski Jadran, enega od osmih klubov, ki so se spomladi prebili rang višje. Primorci so si drugo mesto v 3. SNL zahod zagotovili z mladim moštvom, le-to pa ne bo nič starejše niti v drugoligaški konkurenci. Nekdanjemu prvoligašu se je pridružilo nekaj mladcev iz bližnjega Kopra, David Fortuna, Žiga Kljun, Martin Starc in Jurij Požrl. Varovanci Nevia Finkšta in Alena Ščulca so odigrali sedem pripravljalnih srečanj, izgubili z Olimpijo in Gorico, a ugnali enega od drugoligaških konkurentov, Brda.

Veržejci so po uvodnem porazu z bukareškim Dinamom izgubili še s Polano, remizirali z madžarsko Nyiregyhazo in nazadnje ugnali Rakičan. Za zmago s 3:1 so zadeli novinci v moštvu trenerja Marka Lešnika, Matic Golob, Andraž Sorko in Jan Grmek. Prleki so poleti izgubili nekaj nosilcev igre (Trstenjaka, Polajžerja, Ciglariča, Cvrtilo, Vindiša, Srneca in druge), pri iskanju novih moči pa so se oprli tudi na Maribor. V zeleni opravi Veržeja bo igralo nekaj upov vijoličastih, kot so Jure Volmajer, Matic Ficko, Marko Maučec, Jan Germek, Andraž Sorko in Nino Irgolič. Celjski dres pa je nosil Jon Bonajo.

 

Sobota, ob 17.30: FUŽINAR RAVNE SYSTEMS - MURA
Sodnik: Mitja Žganec
Prepoved nastopa: /

Po več kot desetletju se drugoligaški nogomet vrača tudi na Koroško, ki so jo v 2. SNL nazadnje predstavljali Dravograjčani, koroški troboj za drugoligaško vstopnico pa so spomladi dobili Ravenčani. Fužinar bo po naglem vzponu prvič zaigral v 2. SNL, vodstvo kluba pa je na čelo moštva postavilo Edina Osmanovića. Prekaljeni strateg, ki je že deloval tudi v Murski Soboti, je poleti izgubil nekaj nosilcev igre, ki so se preselili v Avstrijo, med novinci pa najdemo Leona Ferenčaka, Nik Fasvald, Timotej Acman ter izkušenega vratarja Darjana Curanovića.

Tudi Prekmurci so na klop posadili novo ime, saj se je v Fazanerijo vrnil Ante Šimundža, črno-beli pa so s številnimi okrepitvami nakazali svoje ambicije. V dresu Mure med drugimi ne bomo spremljali Darijana Matića, a bosta na sredini igrišča igrala povratnik Nino Kouter in Nik Lorbek, ki je tako kot Žan Karninčnik in Rok Sirk nazadnje igral za Maribor B. V prekmursko prestolnico sta se vrnila tudi Žiga Kous in Dejan Kurbus, kot nekdanja člana Nafte pa bosta Muri pomagala tudi Antonio Dodlek in Luka Bobičanec. Nova sta tudi vratarja Matej Andrejč in Dean Šafarić, konkurenco v obrambi pa je zaostril Aleksandar Bošković. Črno-beli so po uvodnem porazu z zagrebškim Dinamom vknjižili nekaj visokih zmag, v nedeljo pa so v finalu pokala MNZ Murska Sobota po izvajanju najstrožjih kazni ugnali Beltince.

 

Sobota, ob 17.30: KALCER RADOMLJE - CHERRYBOX 24 TABOR SEŽANA
Sodnik: Marko Podgoršek
Prepoved nastopa: /

Radomljani se niso uspeli izogniti ponovitvi krstne prvoligaške epizode. Tudi v drugem poizkusu je zgodba v Prvi ligi Telekom Slovenije trajala zgolj eno leto in mlinarji so se bili primorani vrniti v 2. SNL. Radomlje zdaj znova čaka sosedski derbi z Dobljani, uvodoma pa zasedba novega trenerja Nermina Bašića gosti Sežance. Kraševci so se med drugoligaše preselili z naslovom prvaka 3. SNL zahod, Barutovi četi pa se je poleti priključilo še sedem novincev, ob Roku Duspari, Alenu Paviću, Draženu Vidakoviću, Roku Požrlu in Leonu Severju še povratnika Dino Stančič in Erik Salkič. Sežanci so se dostojno upirali Goričanom in Ankarančanom, ob porazu z Brdi pa so ugnali Ilirijo in Adrio, v generalki pred pričetkom sezone pa izgubili z Maccabi Herzliyjo.

Tudi Radomljani so se merili z izraelskim nasprotnikom in po golu Anela Hajrića presenetili Ashdod. Pod radomeljskimi udarci so sicer padli še Šenčur, Domžale in Brežice, z golom Jarovića pa so bili boljši Dobljani, v zadnji tekmi pa z goloma Marinška ugnali Puskas Akademijo. Že prej omenjeni Hajrić je sicer eden od novincev v prenovljeni igralski zasedbi, ki so jo zapustili številni nosilci igre, tudi Ivačič, Jazbec, Jugovar, Balić, Gajić, Nunić, Šipek in drugi. Radomljani so v pripravah prejeli zgolj tri zadetke, vloga prvega vratarja pa bo očitno pripadla Davidu Adamu, nekdanjemu članu Kopra. Novinci v Bašićevi ekipi so še Dominik Ivkić, Adel Halilović, Jure Perger in Ernest Grvala.

 

Sobota, ob 17.30: ROGAŠKA - AŠK BRAVO
Sodnik: Dejan Vivod
Prepoved nastopa: Matjaž Lazar (Rogaška) ter Marko Klemenčič (Bravo)

Drugoligaški nogomet so v preteklosti spremljali tudi v Rogaški Slatini, v soboto pa bomo prav tam priča obračunu klubov, ki sta v zadnjih letih uprizorila strm vzpon. Rogaška je še leta 2014 igrala v petem razredu slovenskega nogometa, med drugoligaše pa se je preselila po zgolj eni sezoni v 3. SNL sever, v kateri je zaostala zgolj za Mariborom B. Ibrahim Neskić v poletnih pripravah ni pozdravil veliko novih obrazov. Ob že preverjenih adutih se lahko z nekaj drugoligaškimi izkušnjami pohvalita Tilen Ahec in Nejc Brodnjak, ki sta bila lani s strani Aluminija posojen Zavrču. Celjani so na kaljenje poslali Matica Majerja in vratarja Filipa Lojena, novinci pri črno-belih pa so še Aljaž Štorman, Aleksander Močić in Rok Romih, ki je zadel za zmago nad Lučkim. Slatinčani so ob tem premagali še Zreče in Celje ter doživeli tesen poraz s Čukaričkim.

Krstna sezona v 2. SNL je tudi pred AŠK Bravom. Nad Ljubljančani bdi Darko Klarič, ki je dolga leta deloval v Celju, pred dobrim desetletjem pa je v prestolnici pričel pisati novo nogometno zgodbo. Po mladinskih uspehih so pri Bravu ustanovili tudi člansko ekipo, ki ji je veliki met uspel spomladi, ko so se s sanjskimi rezultati in s serijo visokih zmag povzpeli na vrh 3. SNL center. Dobre predstave so terjale svoj davek, saj se je Milan Tučić preselil v Velenje, Rudarju pa se je pridružil šeJaka Bijol. Kar tri izkušene člane čete Dejana Grabiča je v svoje vrste zvabila Ilirija, v Bravu pa bodo tudi na drugoligaških zelenicah stavili na mladostno zagnanost. Nadarjeni ekipi sta se pridružila izkušenejša Anže Zorc in Marko Roškar, iz Domžal pa sta se v Bravo preselila mlada Kene in Sredojević, ki je skupaj z Dobnikarjem zadel za zmago nad Lučkim. Bravovci so se v pripravah udarili z nekaj zvenečimi imeni, ruskim Amkarjem, angleškim Luton Townom in ciprskim Pafosom, ki ga vodi Luka Elsner.

 

Nedelja, ob 17.30: ZARICA KRANJ - DRAVA DAKINDA PTUJ
Sodnik: Dejan Balažič
Prepoved nastopa: Igor Lovrić (Zarica)

Kranj v sezoni 2017/18 ne bo deležen mestnega derbija, saj se je Triglav vrnil v prvoligaško druščino, obstanek v 2. SNL pa so si spomladi zagotovili tudi nogometaši Zarice. Kranjčani s tekmo proti Dravi odpirajo četrto drugoligaško sezono, v katero pa vstopajo s pošteno prevetreno zasedbo. Med rdeče vrage se je vrnil mož, ki je klub popeljal v drugi rang slovenskega nogometa, a bo Janez Zupančič tokrat deloval v drugačni vlogi, saj bo opravljal dolžnosti športnega direktorja. V kranjskem klubu o novincih še niso povedali veliko, a je jasno, da se bodo, tako kot spomladi, tudi zdaj zanesli na pomoč Triglava. Orli bodo Zarici odstopili nekaj mlajših nogometašev, ki so se pred tedni razveselili naslova mladinskega državnega prvaka. V rdečem dresu v novi sezoni ne bo Žige Isteniča in Elvisa Beganovića.

Z mešanico izkušenj in mladosti v novo sezono vstopajo tudi Ptujčani, ki so se poleti oprli tudi na pomoč iz tujine. Dravi bo še naprej poveljeval Nastja Čeh, ki ob igralski vlogi opravlja tudi funkcijo klubskega predsednika. Modri so ob Niku Vajdi, nekdanjem članu mladinskih selekcij Maribora, v svoje vrste zvabili izkušena povratnika Davida Tomažiča Šerugo in Davida Lonzarića, Simon Sešlar pa bo tudi v prihodnje razpolagal z mladim kadrom, ki ga je poleti zapustil Adnan Bašić. Najboljši strelec Drave je bil v minuli sezoni posojen s strani Celja, pred tedni pa je Mostarčan nov izziv našel v Luksemburgu. Kljub številnim spremembam so se Štajerci že izkazali z učinkovito igro, nazadnje so v mrežo Odrancev pospravili kar osem zadetkov.

 

Nedelja, ob 17.30: ILIRIJA 1911 - KRKA
Sodnik: Bojan Tkalčič
Prepoved nastopa: /

Kranj je izgubil svoj mestni derbi, ki pa ga bo letos gostila Ljubljana. Ob AŠK Bravu se je med drugoligaše prebila tudi Ilirija, ki bo uvodoma gostila novomeško Krko. Ilirijani so v iskanju novih moči pokukali tudi v tabor mestnega rivala, saj so se na zahodno stran Šiške preselili Siniša Marinović, Matevž Fortin in Jaka Corn, za Tučićem tudi drugi najboljši strelec 3. SNL center. Barve brava je v preteklosti branil tudi Domen Potočnik, z Bonifike pa se je v Ilirijo preselil tudi Erwin Tiganj, sin nekdanjega reprezentanta Senada Tiganja. V domžalskem klubu sta se šolala Cvjetičanin in Horvat, iz Italije se je v domovino vrnil Božič, mrežo Ilirije pa bo očitno branil Mateo Barukčić. Slednji se je s svojimi soigralci dobro upiral tudi Palermo, ki je bil na koncu boljši s 5:0, Ilirijani pa so izgubili še s Sežanci, Csakvarjem ter remizirali s Triglavom in Dobom.

Veliko je bilo sprememb tudi na novomeškem Portovalu. Krka ostaja edini dolenjski drugoligaš, ki pa se bo v novi sezoni še močneje uprl na lastno mladinsko šolo. Športni direktor Saša Udovič je v minulih mesecih sklenil pogodbe z najbolj talentiranimi upi, ki jim bo v prihodnje poveljeval Borivoje Lučić. Povratnik na novomeško klop je nazadnje deloval pri mirenski Adrii, iz katere je v dolenjsko prestolnico odpeljal tudi Theodora Sachema Wilsona. Ameriški napadalec je v pripravljalnih tekmah že tresel nasprotne mreže, zadel tudi v generalki proti Ivančni Gorici. Miha Kostanjšek, Miha Drnovšek, Žiga Jurečič, Tim Čeh in Mateo Barukčić so slekli novomeški dres, ponovno pa sta si ga nadela Urban Kramar in Luka Pavić, novinci pa so tudi Tin Martić, Tim Kruljac, Aljaž Tot, Mario Vasilj in Dino Cvrtila, v preteklem letu član Veržeja.

 

Nedelja, ob 17.30: BREŽICE TERME ČATEŽ - BRDA
Sodnik: Boris Tošeški
Prepoved nastopa: /

V nedeljo bo odigrana tudi tekma med Brežičani in Brici, ki so se v drugoligaški konkurenci merili že lani. Na koncu sezone so se bolje odrezali Posavci, ki so bili s četrtim mestom lepo presenečenje prvenstva. Vodstvo kluba poleti ni uspelo zadržati vseh nosilcev igre, poslovil se je tudi Nedo Turković, ki se je ekipi pridružil pozimi in spomladi dosegel devet zadetkov. Po polletni epizodi v Krki se je v domače kraje vrnil Žiga Jurečič, na krškem Gubcu pa so v preteklosti igrali tudi David Bučar, Jan Račič in Aleš Kožar, še nekaj novih moči pa so Brežičani našli tudi pri sosedih Hrvatih.

Nasprotnik Brežičanov bodo Brici, ki so se po vrnitvi med drugoligaše rešili hitre vrnitve v tretjeligaško druščino, a so poleti izgubili trenerja Tončija Žlogarja. Nekdanji reprezentant Slovenije se je pridružil kranjskemu Triglavu, na njegovo mesto pa je sedel Florjan Debenjak. Ikona goriškega nogometa je ostala tudi brez Luke Žižmonda, saj je bil igralec z najzajetnejšo minutažo v ekipi registriran kot član Bilj, med zdaj že bivšimi vinarji pa najdemo tudi Krisa Jogana in Gianluco Franciosija. Iz Tolmina se je v Vipolže preselil Bine Kavčič, Gorica pa je posodila kar dva Matija, Kavčiča in Komparo. Mlado briško moštvo je v pripravah ugnalo Tabor, v generalki pa napolnilo mrežo Izole. Dvakrat sta zadela Debenjak in Kuraj, zadetka pa se je razveselil tudi Ferjančič.

 

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si
Grafika: NZS

SORODNE NOVICE

  • 03.05.2024 | 2. SNL
    Triglav gosti vodilno Nafto, Primorje s Fužinarjem
    Tri tekme pred koncem 2. SNL najbolje kaže Nafti, ki bo s petkovim gostovanjem pri Triglavu odprla 28. krog prvenstva. Srečanje iz Kranja boste lahko spremljali tudi na Sportklubu. V primorskem obračunu se bosta pred kamero NZS pomerila Tabor in Gorica, Ajdovci pa v nedeljo gostijo Ravenčane.
  • 28.04.2024 | 2. SNL
    Ilirija z zmago ujela Kraševce, Ajdovci dobili severnoprimorski derbi
    Sežanci so po štirih zaporednih zmagah doživeli boleč poraz, Ilirija pa je z zmago izenačila izkupiček Kraševcev. Vodilna Nafta je na domačem igrišču remizirala z Rudarjem, Beltinci so izgubili v Slovenski Bistrici, severnoprimorski derbi v Novi Gorici pa je pripadel Ajdovcem.
  • 26.04.2024 | 2. SNL
    Goričani po preboju v pokalni finale gostijo severnoprimorski derbi z Ajdovci
    Tudi drugoligaše le še štirje krogi ločijo do zaključka sezone. Vrhunec tokratnega kroga bo zaključno dejanje, v severnoprimorskem derbiju se bodo udarili Goričani in Ajdovci. Vodilna Nafta se bo pred kamero NZS pomerila z velenjskim Rudarjem, tretji Beltinci gostujejo v Slovenski Bistrici.
  • 21.04.2024 | 2. SNL
    Beltinci po petkovem porazu zdrsnili na tretje mesto, Goričani prvi zasledovalci Nafte
    Beltinčani so izgubili s Krko in zapravili priložnost, da se vsaj za en dan povzpnejo na vrh lestvice, poraz "žutih" pa so izkoristili Goričani, ki so se z zmago na Koroškem povzpeli na drugo mesto. Na vrhu lestvice ostaja Nafta, ki je bila po dveh porazih uspešna v Biljah. Tabor je z novo zmago zapustil cono izpada.
  • 18.04.2024 | 2. SNL
    Pred drugoligaši še pet krogov
    Še pet krogov nas loči do zaključka letošnjega drugoligaškega prvenstva, boj za vrh lestvice pa se znova zapleta. Nafta po dveh porazih gostuje v Biljah, drugouvrščeni Beltinci pa se bodo pred kamerami Sportkluba že v petek pomerili s Krko.
  • 14.04.2024 | 2. SNL
    Triglav ustavil nalet Gorice, po Taboru do zmage tudi Ilirija
    Nogometaši Tabora so se na Portovalu veselili tretje zmage v nizu, do zmage pa je prišla tudi Ilirija, ki je bila na svojem igrišču boljša od Fužinarja. Triglav je ustavil nalet Gorice, Bistrica je remizirala s Primorjem, Beltinčani pa so se z zmago v Slovenskih Konjicah povsem približali vodilni Nafti, ki je izgubila z Grosupeljčani.
  • 11.04.2024 | 2. SNL
    Kranjčani izzivajo Goričane, vodilna Nafta gosti Grosupeljčane
    Drugoligaši bodo med petkom in nedeljo odigrali tekme 25. kroga. Kamere Sportkluba bodo v Novi Gorici, kjer bo Triglav izzval Gorico, v spletnem prenosu NZS pa si boste lahko ogledali dvoboj Bistrice in Primorja. Vodilna Nafta bo po porazu v Tolminu gostila Brinje.
  • 07.04.2024 | 2. SNL
    Nafta klonila v Tolminu, Gorica, Beltinci in Primorje spet bližje
    Goričani, Beltinčani in Ajdovci so s kompletom točk izkoristili priložnost, da se približajo vodilnim Lendavčanom, ki so v sobotnem popoldnevu izgubili v Tolminu.
  • 05.04.2024 | 2. SNL
    Vodilna Nafta v Tolminu
    Drugoligaše do zaključka prvenstva loči še sedem krogov, trenutno pa najbolje kaže Nafti, ki bo v soboto gostovala v Tolminu. Primorsko-prekmurski obračun si boste lahko ogledali v prenosu na spletni strani NZS.
  • 31.03.2024 | 2. SNL
    Prekmurski derbi Nafti, Gorica z novo zmago ujela Beltince
    Goričani so zmagovalno serijo podaljšali v Slovenski Bistrici, Primorje pa je v sosednjih Slovenskih Konjicah iztržilo točko. Avtogol je odločil prekmurski derbi Nafte in Beltinčanov, pred 2.200 gledalci so po avtogolu gostov slavili Lendavčani, ki imajo zdaj sedem točk naskoka pred zasledovalci.

DELI NA