Europa Donna

 

Rak in nogomet niso samo številke.

»Na zelenici se vedno borimo do konca. Na vsaki tekmi stremimo k zmagi. Igramo timsko in vztrajno. Smo pogumni in srčni, pa vendar nam vedno ne uspe. Naša tekma traja 90 minut in v njo vložimo vso svojo energijo in strast.

Obstajajo pa tekme, ki jih ne prekine zadnji sodnikov žvižg. Tekme, kjer so ravno tako potrebni pogum, vztrajnost in cilj. Cilj, ki se mu reče preživeti. Obstajajo tekme, ki so pomembnejše od številk na semaforju. In teh se zavedamo.

Spoštovani, življenje niso samo številke in zmag v življenju je več vrst. Kakor zmago na zelenici vi želite nam, tako srčno zmago mi želimo vam. Vaše osebne zmage so tiste, ki so pomembne.

V mesecu oktobru bomo na vaše osebne zmage opozarjali in vas pri tem podpirali«.

Kampanja v letu 2019

Nogometna zveza Slovenije se je v letu 2019 ponovno pridružila kampanji Europa Donne za osveščanje o raku dojk, ki je najpogostejša oblika raka pri ženskah. V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli skoraj 1300 žensk in do 15 moških, skoraj 400 žensk in do 10 moških pa umre. Letos so kampanjo, ki poteka pod sloganom  »Zdrav življenjski slog danes za zdravje jutri« podprle članice ženske slovenske nogometne reprezentance.

Nogometna zveza Slovenije in Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk, sta združili moči v ozaveščanju o problematiki raka dojk, za katero v Sloveniji vsak dan zbolijo tri ženske. Te tri ženske so naše mame, hčere, žene, sestre, babice, prijateljice in sodelavke, s katerimi preživljamo skupne trenutke. Samo zaradi raka dojk bo danes umrla vsaj ena Slovenka.

Ozaveščanje o zdravem načinu življenja, preventiva, zgodnje odkrivanje, učinkovito zdravljenje in celostna obravnava ne le rešujejo življenja, ampak vplivajo tudi na izboljšanje njegove kakovosti in ekonomskega statusa bolnikov, njihovih družin in družbe kot celote.

Pretekle kampanje

Kampanjo Europa Donne so v letu 2017 aktivno podprli člani moške slovenske nogometne reprezentance: Boštjan Cesar, Jan Oblak, Jasmin Kurtić, Josip Iličić, Valter Birsa, Bojan Jokič in Rene Krhin.

Nogometna zveza Slovenije je z družbeno-odgovornim projektom »Zmag je več vrst« zbrala 11.123 evrov in jih namenila organizaciji Europa Donna Slovenija - združenju za boj proti raku dojk. Kampanja je svoj vrhunec dosegla v rožnatem oktobru, na zadnji kvalifikacijski tekmi za SP 2018 med Slovenijo in Škotsko, NZS pa je finančna sredstva zbrala s pomočjo obiskovalcev, potem ko je en evro od vsake vstopnice namenila družbeno odgovorni akciji.

 

Življenje niso samo številke.

»Slovenska Europa Donna v letu 2017 praznuje 20. obletnico delovanja, osveščanja o zdravem načinu življenja in o raku dojk. V tem času smo dosegli že veliko, predvsem smo pozitivno vplivali na detabuizacijo besede ”RAK”. Ob praznovanju smo si zastavile tudi nekaj večjih izzivov, med katerimi je tudi reprezentančna nogometna tekma med Slovenijo in Škotsko. Na tak način želimo doseči tudi moško populacijo. Moški podpirajo ženske, ko se srečujejo z boleznijo, in jih mimogrede opomnimo, da tudi oni niso odporni na raka dojk. Sicer zbolevajo 100-krat manj kot ženske, kar je v Sloveniji od 10 do 15 na leto. Po drugi strani pa je nogomet gibanje, telesna dejavnost, ki močno prispeva k zdravju,« razloži predsednica zrduženja Europa Donna, Tanja Španić.

Nogometna zveza Slovenije in Europa Donna, slovensko združenje za boj proti raku dojk, smo združili moči v ozaveščanju o problematiki raka dojk, za katero v Sloveniji vsak dan zbolijo tri ženske. Te tri ženske so naše mame, hčere, žene, sestre, babice, prijateljice in sodelavke, s katerimi preživljamo skupne trenutke. Samo zaradi raka dojk bo danes umrla vsaj ena Slovenka.

Ozaveščanje o zdravem načinu življenja, preventiva, zgodnje odkrivanje, učinkovito zdravljenje in celostna obravnava ne le rešujejo življenja, ampak vplivajo tudi na izboljšanje njegove kakovosti in ekonomskega statusa bolnikov, njihovih družin in družbe kot celote.

 

DELI NA