Z žogo proti diskriminaciji

Romska športna zveza Slovenije jeoktobra v Murski Soboti  organizirala kongres, ki je bil namenjen opozarjanju na probleme diskriminacije. 24. in 25. oktobra so v hotelu Diana potekle okrogle mize in govori tako predstavnikov Romske skupnosti kot ostalih povabljenih gostov.

Romi so še posebej iizpostavljena etična skupina, ki pa se v Prekmurju uspešno ukvarja s problemom vključevanja v družbo tudi zaradi nogometa. Jože Horvat - DIDI je na enem mestu zbral predstavnike Romske skupnosti in vrsto eminentnih govornikov, ki so skupaj ugotovili, da je Slovenska družba sicer strpna in odprta do drugačnih, še vedno pa je kar nekaj področij, kjer lahko zadeve še izboljšamo. Nogomet je ena izmed najpomembnejših dejavnosti Romske skupnosti, ki ljudi združuje in bogati družbo. S tem se je strinjal tudi Jožek Horvat Muc predsednik Zveze Romov Slovenije. Na govorniški oder pa so stopili tudi predstavniki države in občine.

Kongresa sta se udeležila tudi predstavnika iz nogometnih vrst. Prvi je udeležence pozdravil predsednik MNZ Murska Sobota Danilo Kacijan, ki že vrsto let sodeluje z nogometnima kluboma Roma in Pušča, ki sta nosilca romskega nogometa v tem okolju. V imenu NZS pa je vse prisotne pozdravil in izrekel podporo organizatorjem ter vsebini Rajko Korent. Kongresa so se udeležili tudi predstavniki Romskih skupnosti HrvaškeTafko Toti, Bosne in Hercegovine Ibro Beganovič in Srbije Dejan Savič.

Tekst in foto: RK/NZS

SORODNE NOVICE

 • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
  Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
  Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
 • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
  Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
  Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
 • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
  Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
  Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA