12.09.2022 | Trenerji
Spremembe pri organizaciji licenčnih in izpopolnjevalnih seminarjev

V Zvezi nogometnih trenerjev Slovenije smo se odločili za določene spremembe pri organizaciji licenčnih in izpopolnjevalnih seminarjev. Čim večjemu številu trenerjev želimo omogočiti, da na seminarjih spremljajo vsebine, ki ustrezajo starostni stopnji njihovih moštev. Prav tako želimo tokrat ponuditi možnost, da trenerji prepoznajo medsebojno povezanost in nadgradnjo vsebine dela med posameznimi moštvi znotraj enega nogometnega kluba. Seveda je končni cilj kakovostna in sodobna igra članskega moštva. To pa ne zadeva samo problematike strokovnega dela v klubu temveč tudi materialne organizacijske možnosti. Zato smo se tokrat odločili organizirati tri seminarje v treh zaporednih terminih.

Igra je bistvena aktivnost nogometnega dogajanja. Igra tudi najbolj privlači nogometaše, še posebej najmlajše. Zato je večina dejavnosti v okviru procesa treniranja in tekmovanja usmerjena v razvoj igre in posredno tudi na razvoj posameznika. Velja pravilo, naj ne bo treninga brez igre. Žal v kakovosti igre zaostajamo za uspešnimi moštvi v tujini. Da bi doprinesli delček k izboljšanju igre naših moštev smo se odločili, da osnovno temo na seminarjih posvetimo igri in sicer: »Učenje igre pri moštvih NK Bravo s poudarkom na napadanju«.  

NK Bravo je po naših željah zaupanja vreden izvajalec praktičnih predstavitev v zvezi z osnovno temo razvoja igre znotraj različnih starostnih kategorij. Glede na strokovne, materialne in organizacijske možnosti želijo pri NK Bravu čim bolj uveljaviti zakonitosti strokovnega razvoja igralcev in moštev. Sledijo strokovnim programom za posamezna moštva in pri tem še posebej pri najmlajših upoštevajo tudi značilnosti telesnega in duševnega razvoja otrok. Večina trenerjev v NK Bravo ima poklicni status. Prisotna sta tudi dva vodja mlajšega in starejšega mladinskega pogona. Oba bosta tudi v vlogi komentatorjev dogajanj na igrišču.

Pri najmlajših nogometaših pa do nogometašev starih do 14 let je v ospredju procesa treniranja in tekmovanja izrazita zahteva po čim širšem razvoju pomembnih osnovnih sposobnosti v okviru tehnike, taktike in kondicije. Te so osnova ustvarjanja temeljev za igro in v ospredju ni pomembnost rezultatov.

Pri nogometaših starih 15 let in več, je pomembnost rezultata zmeraj večja. Tu gre za ustvarjanje modela igre s ponavljanjem pomembnejših situacij iz igre s ciljem razvoja skupne ideje za igro. Ponavljanje bistvenih situacij iz igre omogoča pri igralcih razvoj motoričnega spomina, ki je osnova za skupno prepoznavanje situacij med igro, izbiro ustreznih rešitev in nasploh hitrejšo in ustvarjalnejšo igro. Namen je, da pripeljemo igralce do obvladanja sodobnejših zakonitosti – principov medsebojnega sodelovanja med igro. Seveda ob upoštevanju kakovosti igralcev lastnega moštva.

Praktične predstavitve ne bodo treningi ampak predstavitev izbire vaj, ki jih pri NK Bravo uporabljajo pri učenju in razvoju igre za različne starostne kategorije nogometašev. Pri tem upoštevajo didaktična načela prehoda od bistvenega k manj bistvenemu in od lažjega k težjemu.

Gradiva izpopolnjevalnih seminarjev najdete na tej povezavi.

Tekst: ZNTS
Foto: m24.si

SORODNE NOVICE

 • 29.05.2024 | Trenerji
  Prvo ločeno usposabljanje za ženske
  Trenerski oddelek NZS je minuli vikend zabeležil nov mejnik s premierno izvedbo usposabljanja UEFA C, ki je namenjen samo ženskim kandidatkam za naziv Strokovni delavec 1 – športno treniranje – nogomet. Usposabljanje, ki je sofinancirano s strani UEFA, opravlja 19 slušateljic.
 • 03.05.2024 | Trenerji
  Igor Bole postal Častni član NZS
  Na Skupščini NZS, 24.4.2024 je častni član NZS postal Igor Bole, dolgoletni športni delavec in še vedno aktualni predsednik DNT Koper.
 • 13.03.2024 | Trenerji
  Izvedena redna letna skupščina ZNTS
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je v ponedeljek potekala redna letna skupščina ZNTS. Delegati posameznih društev so potrdili vsa podana poročila organov in komisij ZNTS, zaključni račun za leto 2023, ter ambiciozno zastavljen plan dela za leto 2024.
 • 30.01.2024 | Trenerji
  Sklicana redna letna Skupščina ZNTS
  Upravni odbor ZNTS je na podlagi 22. člena on v povezavi s 23. členom Statuta ZNTS na svoji 11. seji dne 5.1.2024 sprejel sklep o sklicu redne letne Skupščine ZNTS, ki bo 11.3.2024 ob 17.00 uri v prostorih Nacionalnega nogometnega centra Brdo.
 • 10.01.2024 | Trenerji
  Na Licenčnem seminarju ZNTS 2024 več kot 400 trenerjev
  Prvo soboto in nedeljo letošnjega leta je bil v Kongresnem centru Brdo izveden letni seminar trenerjev UEFA A , PRO in UEFA PRO za pridobitev licence za vodenje ekip v sezoni 2024/25.
 • 28.12.2023 | Trenerji
  V začetku januarja seminar Uefa PRO, PRO in Uefa A za sezono 2024/25
  6. in 7. januarja bo v Kongresnem centru Brdo potekal trenerski seminar za pridobitev licence Uefa PRO, PRO in Uefa A za sezono 2024/25.
 • 08.12.2023 | Trenerji
  Zapustil nas je Marjan Vučko
  V 71-em letu starosti je umrl Marjan Vučko, profesor telesne vzgoje in trener PRO.
 • 06.12.2023 | Trenerji
  Licenčni seminarji v letu 2024
  Zveza nogometnih trenerjev Slovenije objavlja razpis za prijavo na Licenčni seminar PRO, UEFA PRO in UEFA A ter termine Licenčnih seminarjev UEFA B in C.
 • 28.11.2023 | Trenerji
  Ob obletnici rojstva poklon profesorju Branetu Elsnerju
  Pretekli teden je na ljubljanskih Žalah potekala tradicionalna slovesnost ob obletnici rojstva profesorja Braneta Elsnerja, ki so se je udeležili tudi predstavniki Združenja nogometnih trenerjev Slovenije.
 • 25.09.2023 | Trenerji
  Trenerski oddelek NZS kot primer dobre prakse na trenerskem kongresu Uefe
  Predstavniki trenerskega oddelka NZS so se udeležili trenerskega kongresa Uefe, ki je tokrat potekal v Švici. Sodelovalo je vseh 55 članic Uefe, poleg pa so bili še predstavniki Concacafa in gosti iz FIFE. Slogan letošnjega kongresa se je glasil »Obikujemo prihodnost igre: sodelovanje trenerske ekipe pri pripravi treninga.« NZS na kongresu predstavljen kot primer dobre prakse.

DELI NA