08.11.2023 | WU19
Prepričljiva zmaga mladink

Mladinska reprezentanca se je izkazala na prvi tekmi kvalifikacij za EP 2024. V Čatežu ob Savi so varovanke selektorice Petre Mikeln prepričljivo s 7:1 opravile z Moldavijo. Na drugi tekmi naše skupine je Kosovo s 3:0 premagalo Azerbajdžan, ki bo naš tekmec v soboto, 11.11.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2024, LIGA B
SLOVENIJA – MOLDAVIJA 7:1

Čatež ob Savi
Sodnice: Thompson (S IRS), Smith (S IRS), Hessova (ČEŠ), Kovarova (ČEŠ).
Strelke: 1:0 Osojnik (4.), 2:0 Dolinar (6.), 3:0 Dolinar (45.+4), 4:0 Rakovec (56./11m), 5:0 Dasovič Ravnik (69.), 6:0 Dolinar (70.), 6:1 Urdea (89.), 7:1 Dasovič Ravnik (90.+1).
Rumeni kartoni: Dasovič Ravnik; Pintea
Rdeči karton: /
Slovenija: Vidrih (od 71. Ferk), Šoštarič Karič (od 59. Čebašek), Rakovec, Dasovič Ravnik, Dodič (od 59. Poplašen), Gerjol, Kern (od 67. Balažic), Javorič, Dolinar, Osojnik (od 46. Bittendorfer), Vilčnik.
Moldavija: Nagoreanschi, Urdea, Gutu, Gametcaia, Pintea, Dontu A., Dontu S., Leahu (od 22. Lazar) , Onofras, Moisiuc, Tihonciuc (od 72. Smirnova).

Posnetek tekme:


Že postavitev in uvod v tekmo sta bili dovolj zgovorni, da Slovenija želi hitro doseči gol in si nekako olajšati delo. Cilj je bil hitro dosežen, Slovenija je povedla v 4. minuti. S sredine terena je po tleh žogo v prazen prostor poslala Tija Šoštarič Karič. Do nje je prišla Noelle Vilčnik, ki je s povratno žogo pred golom našla Mašo Osojnik, ki je zabila za 1:0. V 6. minuti je Slovenija vodila že 2:0 – s strelom pod prečko in golom se je izkazala Lea Dolinar, ki je po preigravanju v moldavskem kazenskem prostoru s svojim 2. današnjim golom v četrti minuti podaljška postavila končni rezultat 1. polčasa.

Prvih 45 minut je minilo v prevladi in dominaciji naše reprezentance, ki je prevladovala, tudi zavoljo odločnosti v duelih, ki so jih naše reprezentantke praviloma odločale sebi v prid.

V 56. minuti je Slovenija povedla 4:0. Moldavske branilke so v svojem 16-metrskem prostoru zrušile Vito Dodič, z najstrožje kazni pa je bila zbrana in natančna kapetanka Živa Rakovec. V 69. minuti je Gaja Dasovič Ravnik povišala slovensko vodstvo na 5:0. V 70. minuti je Slovenija še enkrat izigrala obrambo Moldavije in povedle 6:0, še tretji gol je prispevala Lea Dolinar.

„Dobro smo začeli, hitro smo zadeli. Potem smo se sprostili, v nadaljevanju je bila prisotna naša slaba reakcija na izgubljeno žogo. Puščali smo jim preveč možnosti na drugih žogah, to se je nadaljevalo tudi v 2. polčasu. Nekaj stvari moramo nadgraditi, generalno pa smo zadovoljni z igro in osvojenimi točkami,“ je po tekmi povedala selektorica Petra Mikeln.

Kvalifikacije za EP, Liga B, Čatež:

8.11.
Slovenija – Moldavija 7:1

11.11.
Slovenija – Azerbajdžan (12.00) (spletni prenos na Nzs.si)

14.11.
Kosovo – Slovenija (12.00) (spletni prenos na Nzs.si)

Slovenija WU19:
Tija Šoštarič Karič (Sturm Grauz AVT), Viktoria Bittendorfer (SV Horn AVT), Tia Tašič (LUV Graz AVT), Naja Poje Mihelič (Sassuolo Calcio ITA), Lea Dolinar (DNŠ Mura), Živa Rakovec (DNŠ Mura), Noelle Vilčnik (DNŠ Mura), Julija Poplašen (ND Primorje), Vita Dodič (ND Primorje), Lori Škulj (ŽNK Cerklje), Neža Čebašek (ŽNK Cerklje), Varja Špiler (ŽNK Cerklje), Katjuša Kern (ŽNK Ljubljana), Gala Dasovič Ravnik (ŽNK Ljubljana), Nadin Ferk (ŽNK Gažon), Zala Lucija Balažic (ŽNK Olimpija Ljubljana), Maša Osojnik (ŽNK Olimpija Ljubljana), Nuša Vidrih (ŽNK Radomlje), Jona Javorič (ŽNK Radomlje), Ana Gerjolj (ŽNK Radomlje), Ula Omerzu (ŽNK Radomlje).

Sistem tekmovanja in napredovanja WU19

Liga A je sestavljena iz 28 ekip, vključno z osmimi, ki so napredovale iz lige B po 2. krogu tekmovanja v sezoni 2022/23. Teh 28 ekip je žreb razdelil v sedem skupin. V Ligi B je 23 ekip, prvič tudi Luksemburg, razdeljene so v šest skupin. Prvakinje skupin in najboljša drugouvrščena ekipa prvega dela bodo napredovale v Ligo A, temu pa bo sledil drugi del kvalifikacij po že videnem scenariju: 28 ekip deljenih v sedem skupin, katerih prvakinje se uvrstijo na evropsko prvenstvo, ki ga bo gostila Litva. Le ta pa ima že zagotovljen nastop.

Turnir v Kranjski Gori

Naša reprezentanca je pred kvalifikacijami odigrala tudi močan pripravljalni turnir, ki je bil na sporedu v Kranjski Gori. Tam je reprezentanca premagala Severno Makedonijo in Češko, klonila pa proti Portugalski.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

 • 09.04.2024 | WU19
  Grčija v zadnji tekmi boljša od Slovenije
  Dekliška mladinska reprezentanca se seli v Ligo B. Na zadnji tekmi kvalifikacij je Slovenija doma z 0:2 klonila proti Grčiji, ki si je ob Danski zagotovila obstanek v Ligi A. Zmagovalka skupine, Španija, pa bo igrala na evropskem prvenstvu v Litvi.
 • 09.04.2024 | WU19
  Proti Grčiji za obstanek v Ligi A
  Slovenija je uvodoma klonila proti močni Španiji (0:5), precej bližje točki pa je bila po dobri igri proti Danski (0:1). Prav na tekmi proti Danski je naša reprezentanca dobila potrditev, da lahko igra tudi proti tako kvalitetnim ekipam.
 • 06.04.2024 | WU19
  Dobro kljubovale Danski
  Dekliška mladinska reprezentanca je na drugi tekmi kvalifikacijskega turnirja v Radencih doživela tesen poraz (0:1). Varovanke selektorice Tine Kelenberger se bodo v torek pomerile z Grčijo. Zmaga na zadnji tekmi Sloveniji prinaša obstanek v Ligi A.
 • 06.04.2024 | WU19
  Pred kamerami proti Danski
  Dekliška mladinska reprezentanca v soboto nadaljuje kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Po porazu proti Španiji se bodo varovanke selektorice Tine Kelenberger pomerile z Dansko, tudi v spletnem prenosu na Nzs.si.
 • 03.04.2024 | WU19
  Španija prevelik zalogaj
  V Radencih in Bakovcih so se danes začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo mladink. Slovenija je v izjemno zahtevni skupini uvodoma z 0:5 klonila proti Španiji, ki je lani v tej starostni kategoriji osvojila naslov evropskih prvakinj.
 • 03.04.2024 | WU19
  Mladinke pred kamerami proti Španiji
  V Radencih in Bakovcih se danes začenjajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo mladink. Slovenija, vodi jo selektorica Tina Kelenberger, bo ob 12. uri igrala uvodno tekmo proti Španiji, na drugi tekmi v Bakovcih se bosta pomerila Danska in Grčija.
 • 01.04.2024 | WU19
  Pred kamerami proti evropskim prvakinjam
  Danes se je zbrala tudi dekliška mladinska reprezentanca, ki jo čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Naše mladinke bodo kvalifikacije v skupini A1 odigrale doma, vse tri tekme bodo v Radencih; uvodoma proti Španiji (3.4.), potem še proti Danski (6.4.) in Grčiji (9.4.).
 • 22.03.2024 | WU19
  Znan seznam mladink za kvalifikacije za EP 2024
  Dekliško mladinsko reprezentanco do 19 let čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Naše mladinke bodo kvalifikacije v skupini A1 odigrale doma, vse tri tekme bodo v Radencih; uvodoma proti Španiji (3.4.), potem še proti Danski (6.4.) in Grčiji (9.4.).
 • 23.02.2024 | WU19
  Z igro in goli do zmage v Dekanih
  Dekliška mladinska reprezentanca do 19 let je na drugi prijateljski tekmi v Dekanih s 3:1 premagala hrvaške vrstnice.
 • 22.02.2024 | WU19
  V petek s Hrvaško v Dekanih
  Dekliška mladinska reprezentanca do 19 let je v sredo v Kopru odigrala prvo od dveh pripravljalnih tekem proti Hrvaški. V petek ob 11.30 pa se bo s Hrvaško pomerila vnovič, tekma bo v Dekanih.

DELI NA