08.09.2023 | A
Odmevi po zmagi nad Severno Irsko

Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.

"Dejstvo je, da smo favoriti in da enostavno vse drugo kot tri točke ne pride v obzir, če se želimo uvrstiti na EP. To pa si želimo, tako da bo vsaka naslednja tekma pomenila določen pritisk," je po obračunu s Severno Irsko o dvoboju s San Marinom povedal Šporar. Veseli ga dejstvo, da so si v četrtek priigrali številne priložnosti, na čemer morajo graditi naprej.

Šporar je bil z dvema goloma eden junakov tekme, še eden je bil njegov partner v napadu Benjamin Šeško z golom in dvema lucidnima podajama. Prav ta dvojec je, kakor tudi igra v napadu, izstopal.

"To je kakovost, ki jo imamo. Ta kakovost mora biti podprta z asistenco, dobljenim 'duelom'. Ne bi izpostavljal kogarkoli. Potrjuje pa se, da Slovenija lahko igra spektakularno," je sprva o igri obeh glavnih napadalcev povedal Kek, ki pa vseeno ni bil najbolj zadovoljen z videnim.

"Kot trener pa nisem čisto zadovoljen. Rad imam red, odločnost. Enostavno pa ta kakovost, ki jo imaš zdaj, zahteva prilagoditev. Včasih zadeneš, včasih ne. Nekateri so bili na zelo visoki ravni, nekateri malo slabši, ampak poanta je pri meni ekipa s pozitivnim jedrom. Veseli me ofenzivni del, razigranost teh dveh fantov s pomočjo ostalih, jaz pa razmišljam o tistem delu od polovice proti našemu golu, ko vidim ogromno prostora za napredek, da bi res lahko razmišljali o visoki ravni evropskega nogometa," je dodal selektor.

Da je bil proti Severni Irski napadalni del igre boljši, se strinja tudi kapetan in vratar Jan Oblak. "Napadalno smo igrali zelo dobro tekmo, obrambno pa smo prejeli poceni zadetka. A v napadu smo izkoristili priložnosti in nekako celo tekmo odigrali s prednostjo, kar je pomagalo k samozavesti. Tako da smo si kljub slabšemu igrišču upali igrati in ne le nabijati."

Vratar madridskega Atletica se je ozrl še v nadaljevanje kvalifikacij. "Vsaka naslednja tekma je pomembna. Razmišljati je treba o nedeljskem obračun, ga dobiti, potem pa z mirnimi glavami iti v oktober in november. Do konca je še veliko tekem. Doslej smo delali dobro, skupina je zahtevna, tu smo štiri reprezentance, ki se borimo za nastop na EP, vse štiri imamo še možnosti za preboj na EP," je še povedal Oblak.

Znova je poudaril, da o nastopu na velikem tekmovanju sanja že dolgo."Vedno govorim, da so že zelo dolgo moje sanje uvrstitev na EP ali SP s slovensko vrsto. Za zdaj nam še ni uspelo, ampak verjamem, da nam lahko uspe, verjamem v ekipo in v to, da smo na dobri poti," je pristavil 30-letnik. Ta še meni, da je pozitivna energija vseh vpletenih pomembna za to, da te pripelje do cilja.

Po petih krogih v skupini H vodijo Finci z 12 točkami, Slovenci in Danci jih imajo po deset, Kazahstanci so pri devetih, Severni Irci pri treh, San Marino pa je še brez točk.

"Veseli smo za zmago proti Severni Irski, nismo pa še nič naredili s temi tremi točkami. Je še veliko tekem in če bomo na njih pod pričakovano ravnjo, ne bodo nič pomagale te točke. Vsako tekmo gremo na zmago in upam, da jih zberemo čim več. Verjetno pa se bo o razpletu v skupini odločalo na zadnjih tekmah," je menil v slovenski vrsti krilni igralec Jan Mlakar.

Do konca kvalifikacij je še pet tekem, začenši z nedeljsko proti San Marinu, s katerim ima Slovenija stoodstotni izkupiček s šestih medsebojnih dvobojev. Nove tri točke so tako povsem realen in pričakovan cilj, nenazadnje je sanmarinska zasedba tudi zadnja, 208., na lestvici Mednarodne nogometne zveze. Na dosedanjih petih tekmah je prejela 17 golov, zadnje štiri v četrtek na Danskem, dosegla pa nobenega.

Teskt: STA
Foto: m24.si
VIdeo: MAl

SORODNE NOVICE

 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so včeraj zvečer družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropskem prvenstvu 2024.
 • 20.11.2023 | A
  SLOVENIJA JE NA EVROPSKEM PRVENSTVU
  Slovenska reprezentanca bo zaigrala na evropskem prvenstvu 2024. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Keka je z goloma Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča v razprodanih Stožicah pred 16.432 navijači dobila odločilno tekmo s Kazahstanom in potrdila preboj na prvenstvo stare celine.
 • 20.11.2023 | A
  Slovenija danes v polnih Stožicah za evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.
 • 20.11.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Kazahstanom
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v ponedeljek, 20. novembra 2023, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Kazahstanom. Ker je osrednji slovenski stadion za nepozaben spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 19.11.2023 | A
  Kek: Cilj je evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

DELI NA