18.02.2024 | Sodniki
O seminarju kontrolorjev sojenja in talentov v NNC Brdo

Za tem, ko so se pod vznožjem najvišjega vrha Kamniško-Savinjskih Alp- Grintovec- v petek in soboto dopoldne na sedežu NZS mudili sodniki A1 in sodnice ŽNL A1 liste, ki delujejo v vlogah pomočnikov sodnika ob vzdolžnih črtah so v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju dvodnevni zimski seminar opravili še kontrolorji sojenja, sodnice ŽNL A liste, sodniki iz razvojnega programa talentov in kandidatov za program ter manjši del sodnikov A liste.

Sodniki so pričeli dan s telesno vadbo, kjer so na igrišču z umetno travo stadiona Stanka Mlakarja v Kranju opravili intenziven trening fizične vadbe, ki ga je moderiral ekspert za telesno pripravljenost sodnikov prof. šp. vzgoje Mitja Novak, ki je po koncu treninga v konferenčni dvorani krovne nogoemtne organizacije predaval še o programu preventivnih vaj, ki varujejo sodnike pred poškodbami.

V zgornjem delu paviljona športnega kompleksa je potekal seminar kontrolorjev sojenja z A, B in C licenco, kjer so analitiki sojenja najprej preverjali svoje znanje s testom iz Pravil igre, v nadaljevanju pa se obravnavalo odločitve v kazenskem prostoru, situacije igre žoge z roko ter dogodke v povezavi z vodenjem in nadzorom, pravilnost vseh odločitev pa je tolmačil Uefa kontrolor sojenja najvišje ravni Darko Čeferin (FIFA sodnik med leti 2000 in 2012).

Vodja izobraževanja pomočnikov in nekdanji FIFA pomočnik sodnika (1996-2004) Zoran Novarlić iz Maribora je predaval kontrolorjem sojenja o interpretaciji ofsajda (Pravilo št: XI), sredi sobotnega dne pa je bilo na sporedu tudi uradno imenovanje mentorjev nadarjenim sodnikom iz I. in II. nivoja razvojnega programa talentov. Vodja programa mentorji in talenti Jure Praprotnik, ki je eden najbolj renomiranih in markantnih pomočnikov sodnika (EP 2016, finale Lige Europa 2017, Pokal Konfederacij 2017, SP 2018, finale Lige prvakov 2019) je talentom predajal znanje o aktivnosti nadarjenih sodnikov na igrišču s poudarkom,d a dobra postavitev vodi do sprejemanja pravilnih odločitev

Talentom je kasneje na temo vlečenja, držanja in porivanja predaval Miran Bukovec (vodja III. skupine - 125 tekem v 1. SNL in Pokalu), na temo kvalitete vodenja tekme pa je sodnikom predaval Emir Huselja (86. tekem 1. SNL), ki vodi II. skupino talentov.

Tudi v nedeljskem sporedu seminarja so imeli talenti in kontrolorji del programa ločeno in del skupaj. Vodja tekmovalno-licenčnega sektorja Renata Podviz Čeferin je v zgornjem delu paviljona športnega kompleksa NNV Brdo opravila pregled in analizo opravljanja nalog delegatov za leto 2023, ob tem pa so se seznanili vsi še z navodili za delo v letu 2024. Drago Kos (FIFA sodnik med leti 1998 in 2006) je v konferenčni dvorani sedeža NZS talentom predaval o Etičnosti sodnika, vzporedno pa je v dopoldanskem času vodja izobraževanja kontrolorjev Ivan Žunič (FIFA sodnik med leti 1996 -2003) opravil primerjalno analizo posnetkov z opisi iz kontrol sojenja ter ocenami delovanja arbitrov.

Kontrolorji sojenja so bili medtem dopoldne na sedežu NZS seznanjeni s smernicami in navodili s strani Ivana Žuniča, ki je opravil še analizo delovanja v letu 2023. V popoldanskem času zadnjega dne so se nato analizirali rezultati video testa in obravnavale teme resnih ter brezobzirnih prekrškov in vodenje z nadzorom tekme, predaval pa je podpredsednik ZNSS Robert Krajnc iz Ptuja, ki je bil FIFA sodnik med letoma 2002-2010, sicer pa je je zadolžen za analizo sodnikov državne A liste.

V zadnjem delu seminarja je prvi Slovenec v Ligi prvakov- Darko Čeferin- opravil analizo in interpretacijo 24. posnetkov iz sobotnega video testa, pred spuščeno zaveso na izobraževalni seminar je vodja sodniškega oddelka Žiga Dobrun predaval na temo "pridobivanje in zadrževanje sodnikov" ter predstavil projekte za leto 2024, katerega cilji so rast interesa za sojenje z vključevanjem sodnikov vzornikov v športno-vzgojno in izobraževalne aktivnosti, približevanje vloge in pomena delovanja nogometnega sodnika mladim generacijam, atraktivna predstavitev sodniške vloge za večje število sodnikov, izboljšanje imagea in dojemanja sodnikov in sodnic v splošni in strokovni javnosti, povem na novo pa se je oblikoval projekt #pripelji sodnika#.

Tekst: NZS/ ŽD

SORODNE NOVICE

  • 04.05.2024 | Sodniki
    Dejan Veselič na finalu Lige prvakov
    V nedeljo, ko se bosta po srednjeevropskem času za 3. mesto sprva pomerila portugalska mestna rivala Sporting Lizbona in Benfica (15h) bo Dejan Veselič v vlogi rezervnega sodnika, na finalni tekmi turnirja 23. Uefa Futsal Lige prvakov za sezono 2023/24, ki bo odigran ob 18. uri med špansko FC Barcelona in branilcem naslova Mallorco Futsal pa bo Žalčan opravljal vlogo časomerilca.
  • 01.05.2024 | Sodniki
    Veselič na finalni turnir Futsal Lige prvakov
    Med petkom in nedeljo bo v najstarejši krščanski državi na svetu potekal finalni turnir 23. Uefa Futsal Lige prvakov, za red na igrišču pa pa bo skrbela tudi slovenska piščalka.
  • 30.04.2024 | Sodniki
    Obrenović kot četrti sodnik v 1/2 lige Europa
    Na prvo polfinalno tekmo 53. sezone nekdanjega pokala Uefa- od sezone 2009/10 liga Europa- in 15. izvedbe drugega najmočnejšega Uefinega tekmovanja (liga Europa) se jutri v eno najstarejših mest na svetu, ki se razprostira na bregovih reke Tibere in sedmih mestnih gričih odpravlja Rade Obrenović iz Ljubljane.
  • 26.04.2024 | Sodniki
    Staša Špur na PSG - Lyon v polfinalu Lige prvakinj
    Iz Evropske nogometne zveze (Uefa) je prišlo novo veliko priznanje za slovensko žensko sojenje. Potem ko je mednarodna sodnica Staša Špur (35) iz Murske Sobote aprila 2022 že sodila na polfinalni tekmi Lige prvakinj 21/22 med ekipama Olympique Lyon - PSG s sodnico Ivano Martinčić iz Koprivnice, bo še drugič v karieri delovala na tekmi za uvrstitev v veliki finale Lige prvakinj za sezono 2023/24 med tema dvema tekmecema.
  • 24.04.2024 | Sodniki
    Julijana Andonov na tekmi ambasadorja EP in Gimnazije Kranj
    Začetek tedna je potekal v znamenju obiska nogometnega ambasadorja EP 2024 v Nemčij, ki ga je imenovala nemška zunanja ministrica. Prejemnik nagrade za fair play mednarodne nogometne zveze (FIFA) za leto 2015 je v torek dopoldne obiskal sedež NZS, v času kosila pa si je na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, ogledal (zaradi poškodbe ni igral) še revijalno nogometno tekmo med dijaki in ekipo ambasadorja EP, kjer je za uveljavljanje Pravil nogometne igre skrbela nadarjena 22- letna sodnica Julijana Andonov (članica Društva nogometnih sodnikov Gorenjske Kranj
  • 23.04.2024 | Sodniki
    Kos in Čeferin v Švico
    V drugem največjem švicarskem mestu- Ženeva- med 23. in 25. aprilom poteka 8. cikel seminarjev Uefa za kontrolorje sojenja in usposabljanje sodnikov opazovalcev, ki jih Evropska nogometna zveza organizira od leta 2006. Med povabljenimi 50. mednarodnimi kontrolorji sojenja je tudi član komisije za sodniške zadeve Drago Kos iz Prevalj. Poleg analitikov sojenja pa je med 24-imi Uefa opazovalci sodnikov-spotterji-, ki spremljajo tekme v evropskih pokalnih in reprezentančnih tekmovanjih tudi Darko Čeferin iz Kranja.
  • 20.04.2024 | Sodniki
    4 novi futsal sodniki na Škofijah
    Po prvih polfinalnih tekmah končnice 1. slovenske futsal lige je Zveza nogometnih sodnikov Slovenije danes v Slovenski Istri na Spodnjih Škofijah izpeljala pomladni sodniški kamp s tečajem za sojenje dvoranskega nogometa (futsal). Na Obali so tečaj za sojenje futsala uspešno opravili 4 obstoječi sodniki iz MDNS Koper, ki si poleg sojenja tekem velikega nogometa, želijo preizkusiti v vlogi sodnikov Futsala. 
  • 19.04.2024 | Sodniki
    Matoša in Vinčić za polfinale Pokala Union
    Komisija za delegiranje sodnikov je danes sporočila sodnike za polfinalni tekmi pokala Union, ki bosta na sporedu 24. in 25. aprila.
  • 18.04.2024 | Sodniki
    Misja in Lončar za 1/2 finale ženskega pokala
    Prihodnji četrtek sta na sporedu polfinalni tekmi za 24. lovoriko slovenskega ženskega pokala, ki je bil prvič organiziran v sezoni 2000/01, kjer se za pot na finalni obračun v četrtek 23. maja v Ljubljani potegujejo štiri ekipe.
  • 18.04.2024 | Sodniki
    Analiza dela in seminar za kontrolorje sojenja
    Po zimskem seminarju v NNC Brdo sredi meseca februarja, so se danes v konferenčni dvorani upravne stavbe NZS na Brdu pri Kranju zbrali kontrolorji sojenja z A, B in C licenco za kontroliranje sojenja v tekmovanjih pod okriljem NZS. Na programu je bila analiza nadzora sojenja v prvem delu spomladanskih tekmovanj.

DELI NA