Nogomet kot orodje sodobne družbe

Nogometna igra ima zaradi svoje popularnosti velik vpliv v celotni družbi. Ob vseh užitkih, ki nam jih ponuja kot tekmovalni šport pa se moramo zavedati njegovega vpliva na vseh nivojih skupnega bivanja. Med ostalim je tudi učinkovito sredstvo za boj s težavami sodobne družbe kot so alkohol, droga, mladostniško prestopništvo in podobno. Eden pomembnih socialno nogometnih programov je vsekakor organizacija svetovnega prvenstva v nogometu za brezdomce, v katerega se je vključila tudi Slovenija.

Letos je bilo takšno tekmovanje avgusta v Parizu. V Sloveniji smo se tega projekta lotili z vso resnostjo. S podporo NZS in javnim zavodom SOCIO je vodja in selektor ekipe brezdomcev Igor Zupančič v osmih slovenskih mestih organiziral tekme brezdomcev. Izmed njh je na zaključnem turnirju v Celju izbral 8 predstavnikov, ki so odpotovali na svetovno prvenstvo brezdomcev v Pariz.

V Parizu je ekipa dosegla zelo dobre tekmovalne rezultate, ki pa seveda niso bili v ospredju, največja zmaga je nedvomno pomagati brezdomcem pri ponovni vključitvi v družbo preko športnega dogodka. In eden izmed takih primerov je prav gotovo Gregor Mali, ki je še nedolgo tega v brezupu poizkušal soditi sam sebi. Alkohol in obup so bili njegovi sopotniki. Danes je hvaležen Centru za socialno delo Sežana, da je dobil novo priložnost v življenju. V stanovanjski skupnosti se je vključil tudi v nogometno ekipo in ravno nogomet mu je pomagal, da se je vrnil na stara pota. Danes je poln upanja in motiva za ponovno vključitev v družbo kot njen aktiven ter enakopraven član. In nastop v Parizu mu je dal novih moči in motiv, da tokrat resnično uspe. V Parizu je prejel nagrado za najbolj požrtvovalnega igralca.

V Centru za socialno delo se zavedajo, da lahko šport in nogomet precej pomagata tudi pri njihovih programih vključevanja v družbo socialno izključenih skupin ljudi. Letos jih je osem odšlo tudi na svetovno prvenstvo in primerov kot je Gregor  Mali je zaradi takšnih akcij vedno več. Upajmo, da bo v bodoče vedno več sredstev različnih družbenih ustanov, da bi se vedno večjemu številu posameznikov pomagalo na podoben način.

tekst: NZS/RK
foto: Suzi Kvas

SORODNE NOVICE

  • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
    Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
    Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
  • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
    Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
  • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
    Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA