29.05.2023 | NZS
Izvršni odbor potrdil strateški projekt sofinanciranja trenerjev mlajših ekip

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 35. seji obravnaval in potrdil izvedbo strateškega projekta NZS, ki želi v svojem temelju dvigniti nivo tistega dela stroke, ki skrbi za največje število perspektivnih igralcev, obenem pa izboljšati pogoje za delo trenerjev in igralcev do 13. leta starosti. 

S strateškim projektom »Razvoj klubov – program sofinanciranja trenerjev mlajših ekip« želi NZS izboljšati položaj klubov srednjega ranga na strokovnem in organizacijskem področju in v njihovo delo implementirati enotni Razvojni program NZS za mlajše kategorije (do U13). 

NZS je v novembru 2022 že sprejela kategorizacijo slovenskih nogometnih klubov v sezoni 2022/23, skozi katero je analiza pokazala, da je bilo število reprezentantov, ki so svojo pot začeli v klubih temeljnega (B2) in priložnostnega (C1) ranga konec leta 2022 večje kot leta 2020. Obenem je analiza pokazala, da so otroci, ki so zapustili matični klub kasneje (po 13. letu starosti) v starejših kategorijah uspešnejši in v klubih višjega ranga dobivajo večjo minutažo, kot otroci, ki so matični klub zapustili pred 13. letom starosti in so pogosteje tudi prenehali z igranjem nogometa.

Na podlagi teh ugotovitev je NZS pripravila program za spodbujanje in nadgrajevanje dela na tem nivoju in v sredinah, ki otroke v manjših okoljih navdušujejo nad nogometno igro. 

NZS bo v sklopu programa sofinanciranja pripravila razpis in na podlagi različnih kriterijev v sezoni 2023/24 izbrala najprej 10 trenerjev, v sezoni 2024/25 pa bo dodala še 20 trenerjev, ki bodo tri leta delali v sodelovanju z inštruktorji NZS. Med opise delovnih nalog trenerjev, ki bodo zadolženi za implementacijo Razvojnega programa NZS, bodo med drugim vodenje strokovnega dela v klubu do starostne kategorije U13, implementacija učnih načrtov NZS v kategorije U7 do U13 in nadzorovanje izvajanja le-teh, vključevanje v izvajanje treningov kategorij U7, U9 in U11 ter organizacija programov Nogometnih vrtcev in otroških nogometnih šol.

Skupna vrednost petletnega programa je 1.080.000,00 EUR, po zaključku programa pa bodo manjši slovenski klubi bogatejši za 30 trenerjev, ki bodo svoje nogometno udejstvovanje nadaljevali v programih usposabljanja trenerjev UEFA B Mladi ali UEFA A Mladi.

Nogometna zveza Slovenije sicer izvaja usposabljanja trenerjev za različne nogometne nazive, med drugim tudi Trener C, ki se je pred kratkim odvil v sklopu NNC Brdo. Tam je bodoče trenerje nagovoril tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović. Ta je izpostavil, da so trenerji tisti, ki so najpomembnejši, da otroci radi hodijo na nogometne vadbe, medtem ko se vsi skupaj trudimo, da je športno okolje za najmlajše takšno, da jim zagotavlja veselje, igro in del tekmovalnosti, vendar brez stresa in obremenitev, ki so z rezultati povezane v kasnejših letih.

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/MAl

SORODNE NOVICE

 • 28.11.2023 | NZS
  Usposabljanje trenerjev pod okriljem NZS
  Vsak zadetek več, vsak meter, vsak delček sekunde prednosti pri odzivu na dani položaj oziroma vsak napredek, ki pomaga, da si boljši od tekmeca, ima temelje v strokovnem gradivu in znanju, v dojemanju znanstvenih uvidov in ob enem sposobnosti prenašanja tega znanja tistim, ki jim je namenjeno, na vseh nivojih, v vseh sredinah. 
 • 12.10.2023 | NZS
  Sofinanciranje klubov za vzgojo reprezentantov
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na torkovem izvršnem odboru sprejel pomembno spremembo v povezavi s sofinanciranjem klubov z reprezentanti v tekmovalni sezoni 2023/24. Poleg višje vsote razpoložljivih sredstev bodo le-ta zdaj na voljo tudi slovenskim klubom, kateri so vzgojili reprezentante, ki sedaj igrajo v tujini.
 • 11.10.2023 | NZS
  Komisija za pritožbe NZS odločila o pritožbi NK Rogaška
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je sprejela končno odločitev v primeru pritožbe NK Rogaška zoper prvostopenjsko odločitev o registraciji tekme Prve lige Telemach med Koprom in Rogaško v korist FC Koper s 3:0 potem, ko gostujoči klub ni izpolnjeval pogoja doma vzgojenih igralcev. Pritožba Rogaške je bila zavrnjena kot neutemeljena.
 • 10.10.2023 | NZS
  39. seja Izvršnega odbora NZS: Pomoč klubom po poplavah v središču pozornosti
  Danes je na sedežu Nogometne zveze Slovenije na Brdu pri Kranju potekala 39. seja Izvršnega odbora NZS za mandatno obdobje 2020-2024. Med ključnimi točkami dnevnega reda je bila pomoč klubom zaradi škode na nogometni infrastrukturi ob avgustovskih poplavah. Izvršni odbor NZS je izrazil globoko sočutje vsem klubom, ki so bili prizadeti zaradi naravne nesreče in se zavezal k aktivnemu pristopu pri iskanju rešitev za obnovo infrastrukture. Poleg tega je bilo na seji obravnavanih še več drugih pomembnih točk, med drugim finančne spodbude klubom, katerih igralci sodelujejo v aktivnostih slovenskih nogometnih reprezentanc, predlog o ukinjanju pravila gola v gosteh v tekmovanjih pod okriljem NZS ter črpanje UEFA HatTrick sredstev za infrastrukturo.
 • 16.09.2023 | NZS
  V Stožicah na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav
  Nogometni zvezdniki na čelu s predsednikom Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil pobudnik akcije, so v Stožicah igrali dobrodelno tekmo za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji. Na razprodanem stadionu je po enajstmetrovkah slavila modra ekipa s 5:4. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.
 • 14.09.2023 | NZS
  Delovna skupina podala poročilo o preučitvi razmer v ženski reprezentanci
  Delovna skupina, ki je bila zadolžena za preučitev razmer v ženski reprezentanci, pod vodstvom predsednice Maje Berger Levičar, je vodstvu Nogometne zveze Slovenije poslala obsežno poročilo o razmerah v ženski reprezentanci ter v zvezi s podanimi ugotovitvami podala priporočila.
 • 01.09.2023 | NZS
  Vodja tekmovanj sprejel odločitev o tekmi 6. kroga PLT
  Vodja tekmovanj NZS je v skladu s tekmovalnim pravilnikom Nogometne zveze Slovenije sprejel odločitev, da se tekma 6. kroga Prve lige Telemach med FC Koprom in NK Rogaška registrira z rezultatom 3:0 za domačine, saj ekipa NK Rogaška ni zadostila pravilu doma vzgojenih igralcev in je na tekmo prijavila le sedem nogometašev, ki izpolnjujejo pogoj, ki je v veljavi od začetka letošnje sezone.
 • 30.08.2023 | NZS
  Čeferin zvezdnike nogometa povabil na dobrodelno tekmo v Ljubljano
  Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je odločil za akcijo pomoči žrtvam avgustovskih poplav v Sloveniji. V petek, 15. septembra, ob 20. uri bo stadion v Stožicah na njegovo pobudo gostil dobrodelno tekmo s svetovnimi zvezdniki nogometa.
 • 25.08.2023 | NZS
  V prodaji vstopnice za žensko A, U21 in futsal A reprezentanco
  V pestrem nogometnem septembru bodo aktivne številne slovenske reprezentančne selekcije. Slovenska A-reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, medtem ko ženska A-reprezentanca pričenja s tekmovanjem v Uefini ligi narodov. Nov cikel čaka tudi slovensko reprezentanco do 21 let, ki odpira kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, futsal A reprezentanco pa čakajo tekme v elitnem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024.
 • 08.08.2023 | NZS
  Uefa in NZS na pomoč žrtvam poplav
  Nogometna zveza Slovenije, v sodelovanju s stalno podporo UEFA sporoča, da je krovna evropska nogometna zveza odobrila sredstva v višini 300.000 € za pomoč Sloveniji po tragičnih poplavah. Nogometna zveza Slovenije bo k temu dodatno namenila 20.000 €.

DELI NA