02.12.2021 | Sodniki
Firbcologa zanimalo delo nogometnega sodnika

Prihajajočo soboto 4.12 ne smete predolgo spati saj bo v oddaji Firbcologi na TV SLO 1 ob 8.45 uri predvajan prispevek o delu nogometnega sodnika. V mesecu maju sta Nogometno zvezo Slovenije v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju obiskala dva 10-letna navdušenca nad nogometom, ki ju je zanimalo delo in poklic nogometnega sodnika. Na snemanju je za lažje simuliranje situacij, ki se dogajajo na nogometnih igriščih pomagala tudi selekcija ND Triglav Kranj do 14. leta starosti. Firbcologa sta se tudi sama aktivno preizkusila v izrekanju rumenih in rdečih kartonov in se spoznala z značilnimi sodniškimi odločitvami.

Sodniške vrste sta predstavljala sodnika iz programa »mentorji & talenti« Martin Matoša in Žan Jazbec, ki sta 10-letnikoma odgovarjala na številna zanimiva vprašanja, na koncu pa sta se mlada fanta tudi sama preizkusila v vlogi nogometnega sodnika. 

Beseda je tekla o tem kako postaneš nogometni sodnik, ali se sodniki kdaj napačno odločijo, kaj je najpomembnejše če hočeš postati dober sodnik, ali morajo imeti sodniki dobro kondicijo, ali sodniki kdaj niso dobro sprejeti s strani igralcev, ali sodniki navijajo za kakšen klub in ali si gredo lahko ogledati kakšno tekmo. Radovedna firbcologa je zanimalo še katere so najpogostejše odločitve in naloge sodnikov na tekmah,  koliko sodnikov je na tekmi, kako poteka priprava sodnika na dan tekme, kako uspeva sodnikom na igrišču objektivno presojati situacije, ipd.

Vsi tisti, ki boste zamudili oddajo in prispevek o opravljanju dela nogometnega sodnika v sobotnem jutru, si jo boste lahko ogledali na portalu RTV Slovenija https://365.rtvslo.si/ kjer bo na voljo celotna oddaja kot tudi samostojen prispevek o delu nogometnega sodnika.

Tekst: ZNSS/ ŽD

Foto: Borut Gale/ RTV Slovenija

SORODNE NOVICE

 • 25.05.2022 | Sodniki
  Čeferin v četrtfinalu Eura U17
  Darko Čeferin po štirih tekmah skupinskega dela UEFA Evropskega prvenstva do 17. let , kontrolor sojenja tudi na četrtfinalni tekmi EURA U17 med Nizozemsko in Italijo.
 • 20.05.2022 | Sodniki
  Dan ženskih nogometnih sodnic
  Sedež NZS v nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju so v včerajšnjih popoldanskih urah zasedle predstavnice nežnejšega spola. Na vrsti je bil 4. Razvojni dan sodnic, ki se je organiziral prvič po letu 2018.
 • 19.05.2022 | Sodniki
  Vinčič izbran za sojenje na SP 2022
  Po letu 2018, ko je Damir Skomina s pomočnikoma Juretom Praprotnikom in Robertu Vukanom sodil na Svetovnem prvenstvu v Rusiji bo Slovenija tudi na 22. Svetovnem prvenstvu imela svojega predstavnika, saj je bil Slavko Vinčić imenovan kot eden izmed 11 glavnih sodnikov iz starega kontinenta v paru z njem pa na SP potujeta še pomočnika sodnika Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič.
 • 18.05.2022 | Sodniki
  Čeferin v Izraelu na Euru U17
  Na letošnjem UEFA Evropskem prvenstvu do 17. let (EURO U17 2022), ki se je na Bližnjem vzhodu v Sveti deželi začel v ponedeljek 16. maja in bo potekal vse do 1. junija, na žalost ni slovenske reprezentance selektorja Aleksandra Radosavljevića, zato pa slovenske barve zastopa Darko Čeferin (53) iz Kranja v vlogi kontrolorja sojenja. Za upravljanje s Pravili igre na turnirju 16 najboljših evropskih reprezentanc v Izraelu bo skrbelo 8 sodnikov, 12 pomočnikov sodnika in 2 četrta sodnika, ki prihajajo iz 14 držav. Po dva sodnika prihajata iz Hrvaške, Walesa, Francije, Armenije, Avstrije, Severne Makedonije, Islandije in Romunije, po eden pa iz Bolgarije, Češke, Estonije, Norveške, Luksemburga in Kazahstana.
 • 14.05.2022 | Sodniki
  Dan vseh slovenskih sodnic -19. maj
  Prihodnji četrtek dne 19.05.2022 smo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije posvetili samo ženskam in dekletom. Po letu 2018 bo na sporedu Razvojni dan vseh aktivnih in potencialnih nogometnih sodnic. Na sedežu Nogometne zveze Slovenije bo poleg vodje sodniškega oddelka vlogo sodnic v modernem nogometu in svojo pot do mednarodne FIFA sodnice predstavila naša najboljša sodnica Aleksandra Česen iz Cerkelj na Gorenjskem.
 • 13.05.2022 | Sodniki
  Ženska sodniška trojka na tekmi 2. SNL
  Drevi je pomemben dan za žensko sojenje, saj bo na stadionu Portoval v celoti ženska sodniška ekipa prvič doslej vodila tekmo 29. kroga 2. SNL med novomeško Krko in ptujsko Dravo.
 • 12.05.2022 | Sodniki
  Finale lige Europa Slavku Vinčiću
  Iz sedeža Evropske nogometne zveze (UEFA) so sporočili izbrane sodnike za finalno tekmo lige Europa, kar nas je še posebej razveselilo pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije, saj smo prejeli nov izjemen pečat in ogromno priznanje za slovensko sojenje. Sredino tekmo finala Evropske lige, ko se bosta v vroči Sevilli pomerila nemški Eintracht iz Frankfurta in škotski Glasgow Rangers bo upravljal Slovenec in sicer 42-letni Mariborčan Slavko Vinčić.
 • 11.05.2022 | Sodniki
  Kajtazović na VAR seminar
  Nejc Kajtazović se danes odpravlja na dvodnevni izobraževalni seminar video sodnikov (VAR), ki bo potekal ob ženevskem jezeru na sedežu Evropske nogometne zveze UEFA.
 • 10.05.2022 | Sodniki
  Šmajc na seminarju novih mednarodnih sodnikov
  Od leta 2022 novi mednarodni FIFA sodnik David Šmajc (33) iz Predoselj pri Kranju ima v teh dneh obveznosti ob ženevskem jezeru. Na sedežu UEFE namreč od nedelje do srede poteka pripravljalni seminar novoimenovanih mednarodnih sodnikov, kjer 45 udeležencem predava častni predsednik ZNSS Vlado Šajn.
 • 06.05.2022 | Sodniki
  Vinčić tretjič v finalu pokala
  V sredinem finalu pokala Pivovarne Union v Celju na stadionu Z'dežele, ko se bosta v knežjem mestu udarila Koper in Bravo bo glavni sodnik Mariborčan Slavko Vinčić (42). Pet ur predtem pa bo finalno tekmo ženskega pokala upravljal Martin Matoša. Oba dvoboja bosta na podlagi odločitve IO NZS z dne 22. decembra 2021 odigrana pod nadzorom in uporabo tehnologije VAR.

DELI NA