FARE sporočilo tudi v Sloveniji

V oktobru po celotni Evropi potekajo akcije ozaveščanja deležnikov nogometa o vseh vrstah diskriminacije in o fair playu. V Sloveniji se projekt FARE organizacije odvija že 10. leto zapored in veseli smo, da je vedno bolj prepoznaven in zaželjen.

S projektom, kjer igralke oz. igralci na igrišču v znak boja proti diskriminaciji le-tej pokažejo rdeči karto, želimo tudi vsem ostalim športnim navdušencem pokazati, da je šport prostor za vse ne glede na versko, rasno, narodno pripadnost ali spolno usmerjenost.

Na neprofesionalnem nivoju našega nogometa smo protokol izvedli v dveh ligah širokega spektra nogometnih tekem, ki se vsak vikend igrajo na zelenicah širom Slovenije. V soboto, 18.10.2014 smo FARE protokol prvič predstavili na nivoju 3. SNL, in sicer v Športne parku Ugasle Peči na Prevaljah. Ekipi domačega Korotana in Šmarij pri Jelšah sta pokazali rdeč karton diskriminaciji in zanimiva tekma se je lahko začela. Čestitke obema ekipama za borbeno in pošteno igro, domačinom pa za osvojene 3 točke. V nedeljo smo se iz Koroške preselili v osrednjo Slovenijo, natančneje v Radomlje na tekmo SNŽL med ŽNK Radomlje in ŽNK Teleing Pomurje Beltinci. Na tekmah ženske lige smo že redni gostje, dekleta pa odlične promotorke fair playa. Na tekmi so pričakovano slavile aktualne prvakinje iz Beltincev in pokazale svojo kvaliteto, ki jih uvršča med evropske klube.

V prihodnoti si želimo, da bi protokol spoznalo še veliko preostalih športnih ekip in navijačev po Sloveniji, saj se zavedamo, da je fair play težka proti-utež današnjemu hitremu športu, ki stremi samo k zmagi ne glede na vse. Predvsem pa da pokažemo, da je nogomet prostor za vse in vsakogar.

tekst in foto: AK

SORODNE NOVICE

  • 07.04.2017 | Šolska športna tekmovanja
    Nedelja bo dala zmagovalca Nike Premier Cup
    Konec oktobra so turnirji v Grosupljem, Kidričevem, Kopru in Krškem dali osmerico polfinalistov Nike Premier Cup, v prihajajočem vikendu pa bomo na igriščih Nacionalnega nogometnega centra Brdo dobili najboljšo ekipo v konkurenci nogometašev rojenih v letih 2003 in 2004.
  • 24.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja dala polfinaliste Nike Premier Cup
    Nogometni upi, ki so rojeni v letih 2003 in 2004, so se v soboto in nedeljo dokazovali na četrtfinalnih turnirjih Nike Premier Cup. V polfinale tekmovanja so se prebili Maribor, Mura, Brinje Grosuplje, Domžale, Krško, Veržej, Gorica in Triglav.
  • 21.10.2016 | Šolska športna tekmovanja
    Sobota in nedelja s štirimi turnirji Nike Premier Cup
    Prihajajoči vikend bo spremljevalcem slovenskega nogometa znova ponudil nemalo užitkov. Ob številnih članskih dvobojih bodo na delu tudi mladi talenti, ki si po vzgledu vzornikov šele utirajo pot na velike nogometne zelenice. Sobota in nedelja bosta rezervirani za štiri četrtfinalne turnirje Nike Premier Cup.

DELI NA