Razvoj CGP NZS

 

Celostna grafična podoba NZS in reprezentance

DECEMBER 2006 – CELOSTNA GRAFIČNA PODOBA NZS IN SLOVENSKE NOGOMETNE REPREZENTANCE 

Svoj prejšnji znak je NZS imel 13 let, kar je v tako dinamični panogi, kot je dandanes nogomet, kar dolga doba. Znak, ki je v začetku 90-ih moral delovati najbolje na papirju, mora v 21. stoletju funkcionirati tudi na internetu in drugih elektronskih medijih ter na večji paleti izdelkov. Predvsem pa mora znak funkcionirati v nogometnem okolju, kjer je prejšnji znak v svojih izključno horizontalnih konfiguracijah očitno pešal. Dodatna pomanjkljivost je bila, da aplikacija starega znaka za uporabo na dresu ni vsebovala slovenskih nacionalnih simbolov. 

Tako se je NZS odločila za posodobitev in na interni natečaj povabila predvsem partnerske agencije svojih sponzorjev in nekatere druge posameznike. Strokovna komisija, ki ji je predsedoval prof. Ranko Novak z ALU, je za najboljšo izmed osmih rešitev izbrala predlog agencije Futura DDB, avtorja Mihe Groblerja pod kreativnim vodstvom Boštjana Napotnika. 

 

a) Novi znak izhaja iz stilizirane žoge, osnovni barvi pa sta svetlo zelena, ki ponazarja mladost in dinamičnost, ter temno zelena, ki ponazarja resnost in odgovornost. NZS uporablja zeleno barvo, ki je ob beli, osnovni barvi dresa slovenske reprezentance, kot prvo barvo ne uporablja nobena evropska nogometna zveza. Slovenija pa je tudi zelena dežela zaradi svoje narave. Po drugi strani barve trobojnice, ki jih ima Slovenija v zastavi, uporablja vsaj še dvajset drugih, povečini od Slovenije večjih držav:

 

 

b) Žoga ohrani samo en svoj del, kar ponazarja gibanje, dinamiko, mogoče zadetek in pozitivnost (krogi v obliki plusa):
 

c) S podpisom imena organizacije nastane celoten znak Nogometne zveze Slovenije: 


 

 

d) Znak slovenske nogometne reprezentance v aplikaciji za dres odpravlja pomanjkljivost prejšnjega znaka in vsebuje nacionalni element - slovenski grb. Na dnu je, v skladu s pravili UEFA za opremo dodan viden napis Slovenija, ki je verjetno kot tak edini v tujini res prepoznaven element slovenske podobe. 


 

 

e) Nova celostna podoba NZS in slovenske nogometne reprezentance je zdaj veliko bolj aplikativna. 

DELI NA