Zgodovina

Superpokal je bil slovenski nogometni javnosti prvič predstavljen v sezoni 1995/96, jubilejna deseta izvedba pa je bila odigrana leta 2014.

Prvo superpokalno lovoriko leta 1995 osvojili nogometaši Olimpije, ki so bili boljši od murskosoboške Mure. Ljubljančani leto zatem niso uspeli ponoviti dosežka, saj so se zmage in s tem tudi lovorike razveselili nogometaši Gorice, ki so nekaj tednov pred tem prekinili tudi ljubljanski niz štirih zaporednih naslovov državnega prvaka.

Superpokalni dvoboj je bil po več kot desetletju premora znova obujen pred pričetkom sezone 2007/08, ko so bili državni prvaki Domžalčani boljši od pokalnih zmagovalcev Koprčanov. Podobno kot nogometašem Olimpije, tudi Domžalam leto zatem ni uspelo ubraniti zmage. Državni prvak je moral priznati premoč pokalnemu – nogometašem Interblocka. Ljubljanski klub je bil tako prvi, ki je bil v Superpokalu boljši od državnega prvaka.

V sezoni 2009/10 se je superpokalne lovorike znova razveselil državni prvak, Maribor je bil boljši od Interblocka, ki prav tako ni uspel nanizati dveh superpokalnih zmag. Omenjeni dosežek leto zatem ni uspel niti Mariborčanom, ki so morali čestitati nogometašem Kopra. Vijolice so bile poražene tudi v izdaji Superpokala za sezono 2011/12, ko so se zmage veselili v taboru Domžal, takrat aktualnih pokalnih prvakov.

Štajerci so se po dveh neuspelih poskusih v četrtem superpokalnem obračunu razveselili druge zmage. V sezoni 2012/13 je nasproti stala ljubljanska Olimpija, ki recepta za zmago proti velikemu rivalu ni našla niti v sezoni kasneje. V sezonah 2014/15 in 2015/16 sta bila Superpokala obarvana v štajersko-primorske barve.

Leta 2014 so morali Goričani na domači zelenici priznati premoč Mariboru, ki pa v naslednji sezoni v sedmem zaporednem nastopu v Superpokalu ni slavil še četrtič v nizu. Na domači Bonifiki so se še drugega superpokalnega naslova razveselili Koprčani.

DELI NA