25.01.2023 | NZS
Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP

Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.

"Naš cilj je zagotoviti še več zanimivih tekem tako v ligi narodov kot v kvalifikacijah za EP," je na novinarski konferenci pojasnil namestnik generalnega sekretarja pri Uefi Giorgio Marchetti. Zaradi dodatnih tekem bodo uvrstitve na drugo in tretje mesto v skupinah v ligi narodov dobile dodatno težo.

Doslej je prvo mesto v skupini v posamezni ligi prineslo napredovanje v višjo ligo, zadnje mesto pa je pomenilo padec v nižji rang tekmovanja. Po novem se bodo ob napredovanju zmagovalcev skupin in padcu zadnjih ekip v nižjo ligo odvili še dvoboji drugouvrščenih moštev s tretjeuvrščenimi iz višje lige v tekmah za napredovanje oz. obstanek.

Kot tretja v skupini C lige B v lanskem tekmovanju si je Slovenija po obstoječem sistemu neposredno zagotovila obstanek v ligi B. Po novem formatu, ki bo stopil v veljavo v naslednji izvedbi lige narodov, bi s to uvrstitvijo morala za obstanek v ligi B premagati še eno od drugouvrščenih ekip iz lige C.

Ob tem se število tekem ne bo povečalo, saj bodo reprezentance zaradi tega igrale manj prijateljskih tekem v marčevskem reprezentančnem oknu.

Sklepi izvršnega odbora Uefe se nanašajo tudi na kvalifikacije za EP, saj uvajajo večje število manjših skupin v kvalifikacijah. Število reprezentanc na zaključnem turnirju EP ostaja pri 24, ekipe pa bodo v prihodnje igrale v 12 skupinah po 4 ali 5 reprezentanc. Letošnje kvalifikacije bodo potekale v 10 skupinah po 5 ali 6 reprezentanc.

V novem formatu po letu 2025 se bo dvanajst najvišje uvrščenih reprezentanc iz skupin neposredno uvrstilo na EP, prav tako še šest najboljših drugouvrščenih reprezentanc. Za preostala mesta se bodo potegovale ostale drugouvrščene ekipe iz kvalifikacij ter še nekaj najboljših reprezentanc iz lige narodov.

"Uvedba lige narodov predstavlja zgodbo o uspehu, ki je ob tem povečala število zanimivih tekem na račun prijateljskih dvobojev. Z uvedbo dodatnih kvalifikacij v ligi narodov se ustvarjajo dodatne možnosti reprezentancam za napredovanje ob ohranjanju enakega števila mednarodnih tekem," je o današnjih sklepih izvršnega odbora v sporočilu za javnost dejal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Poleg sprememb v evropskih reprezentančnih tekmovanjih je Uefa danes sprejela odločitev, da se bo finale Uefinega super pokala v tem letu igral v Atenah namesto v Kazanu v Rusiji. Tekma med zmagovalci lige prvakov in evropske lige bo na sporedu 16. avgusta.

Naslednja seja izvršnega odbora Uefe je na sporedu 4. aprila, dan pred letnim kongresom krovne zveze, na katerem bo Čeferin kot edini kandidat iskal podporo za tretji predsedniški mandat.

Tekst: STA, MKo
Foto: Uefa

SORODNE NOVICE

 • 05.06.2023 | NZS
  Mijatović: Superliga bi uničila nogomet
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenko Mijatović je po koncu domače sezone v pogovoru z STA izrazil zadovoljstvo z njenim potekom. Na zvezi sicer še preučujejo težave z navijači na finalu pokala. Trend navijaškega divjanja, ki ga je zaznati širše v Evropi, po Mijatovićem mnenju terja širšo družbeno razpravo.
 • 02.06.2023 | NZS
  Nogometna zveza nadaljuje s sofinanciranjem ženskega in dekliškega nogometa
  Izvršni odbor NZS je na svoji 35. seji potrdil tudi predlog o sofinanciranju ženskih klubov v tekmovanjih v tekmovalni sezono 2023/24, na podlagi katerega NZS nadaljuje s sofinanciranjem nadomestil vodij mladinskega programa ter trenerskega kadra v mlajših kategorijah v ženskih klubih.
 • 31.05.2023 | NZS
  Sprememba formata Pokala Pivovarna Union
  V začetku maja zaključena sezona Pokala Pivovarna Union je bila zadetek v polno. V sezoni 2022/23 je po spremembi formata v tekmovanju sodelovalo 186 klubov, zaradi česar se bo ta sezona zapisala v zgodovino slovenskega nogometa kot sezona z največjim številom udeležencev v pokalnem tekmovanju. V prihodnji sezoni pa bomo v pokalnem tekmovanju videli še eno pomembno novost.
 • 29.05.2023 | NZS
  Izvršni odbor potrdil strateški projekt sofinanciranja trenerjev mlajših ekip
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji 35. seji obravnaval in potrdil izvedbo strateškega projekta NZS, ki želi v svojem temelju dvigniti nivo tistega dela stroke, ki skrbi za največje število perspektivnih igralcev, obenem pa izboljšati pogoje za delo trenerjev in igralcev do 13. leta starosti. 
 • 08.05.2023 | NZS
  Odziv NZS po sobotnem finalu
  Nogometna zveza Slovenije je v soboto organizirala finalni dogodek slovenskega pokalnega tekmovanja, Pokala Pivovarna Union v ženski in moški konkurenci.
 • 24.04.2023 | NZS
  V prihodnjih letih v ospredju infrastruktura
  Nogometna zveza Slovenije je na Brdu pri Kranju izvedla redno letno skupščino NZS, delegati in prisotni gostje pa so podrobneje spoznali delo NZS v preteklem letu, kakor tudi glavne usmeritve v prihodnje. Proračun NZS je uravnotežen, poudarek na seji Skupščine pa je bil tokrat na vložkih v infrastrukturo, enakopravnosti žensk v vodstvenih strukturah in sprejetju Etičnega kodeksa NZS.
 • 21.04.2023 | NZS
  Razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2023
 • 05.04.2023 | NZS
  Čeferinu nov mandat na čelu Uefe
  Aleksander Čeferin je bil na današnjem kongresu Uefe v Lizboni izvoljen za nov mandat na čelu evropske nogometne zveze. Petinpetdesetletni slovenski odvetnik, ki je prvi mandat dobil 14. septembra 2016, bo po današnji izvolitvi krovno celinsko zvezo vodil do leta 2027.
 • 30.03.2023 | NZS
  Vrata odpira 11teamsports Ljubljana
  Nogometna zveza Slovenije in 11teamsports, uradni opremljevalec reprezentance, sta združila moči in v Ljubljani odpirata največjo nogometno trgovino v Sloveniji, 11teamsports Ljubljana. Ta bo vrata v Hali A nakupovalnega središča BTC odprla jutri ob 10.uri, obiskovalci pa bodo prva dva dneva lahko izkoristili 20% otvoritveni popust.
 • 30.03.2023 | NZS
  Nogometna zveza Slovenije uspešno izvedla poslovni dogodek za spodbujanje ESG
  Pred prvo domačo tekmo kvalifikacij za Euro 2024 v Nemčiji proti reprezentanci San Marina, ki je potekala na največjem slovenskem stadionu Stožice v Ljubljani, je Nogometna zveza Slovenije organizirala poslovno druženje za največje partnerje reprezentance. Na dogodku so bili prisotni glavni predstavniki sponzorjev, minister za gospodarstvo, turizem in šport, g. Matjaž Han, ter gostitelj dogodka, predsednik Nogometne zveze Slovenije, g. Radenko Mijatović.  

DELI NA