21.03.2024 | NZS
Po 45. seji IO NZS

Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.

V začetku seje, ki je bila tokrat v športnem kompleksu NNC Brdo, so člani izvršnega odbora najprej uradno potrdili podaljšanje pogodbe selektorja Matjaža Keka, potem pa se seznanili s poročili o delu reprezentanc pod okriljem Nogometne zveze Slovenije.

Članom IO je bil predstavljen program dela in finančni načrt za leto 2024. Program obsega strateške cilje ter predvidene in načrtovane aktivnosti ter delo administracije po ključnih področjih delovanja. Program je pripravljen v skladu s sprejeto strategijo delovanja NZS in strateškimi usmeritvami na 14 področjih delovanja Nogometne zveze Slovenije.

Izvršni odbor NZS je sprejel sklep o finančni stimulaciji klubom prve Slovenske ženske nogometne lige (1. SŽNL) za pridobitev licence za tekmovanje v sezoni 2024/2025. Vsakemu klubu, ki uspe pridobiti licenco v skladu s Pravilnikom o licenciranju nogometnih klubov in finančni vzdržnosti, bo dodeljena finančna vzpodbuda, upravičenost do sredstev bo ugotovljena na podlagi uradnih podatkov iz postopka licenciranja.

Člani izvršnega odbora so z glasovanjem potrdili tudi novi pravilnik o zagotavljanju varnosti na nogometnih tekmah. Cilj le-tega je izboljšati varnost na nogometnih tekmah ter uskladiti postopke in ukrepe varovanja z aktualnimi varnostnimi standardi in zakonodajo. Pravilnik določa splošne dolžnosti klubov kot organizatorjev tekem, obveznosti glede nogometne infrastrukture, varnostne ukrepe ter postopke v primeru nesreč ali varnostnih incidentov. Nadomešča prejšnje predpise iz leta 1997, s čimer se prilagaja spremenjenim varnostnim razmeram in standardom.

V točki o evalvaciji strategije NZS je izvršni odbor prisluhnil napredku NZS na ključnih strateških področjih. NZS je uspelo vzpostaviti podporne mehanizme za trenerje in klube ter izboljšati nogometno infrastrukturo, več projektov pa je še v teku, kar kaže na stalni napredek in potrebo po nadaljnji podpori in razvoju. Izmed uspešno zaključenih projektov pa velja izpostaviti izobraževalne in infrastrukturne projekte NZS, nadaljevanje tekočih iniciativ in projektnih aktivnosti za doseganje celovitih ciljev strategije s poudarkom na vzpostavitvi in ohranjanju kakovostnih športnih in organizacijskih standardov.

Sprejet je bil tudi sklep o priznanjih Nogometne zveze Slovenije, ki so tradicionalno podeljena na redni letni Skupščini NZS. Priznanje za 100 let delovanja bodo tako na aprilskem zasedanju prejeli v NK Zagorje, poleg vseh ostalih priznanj pa bo tudi letos podeljena plaketa za častnega člana NZS.

Prav tako je izvršni odbor sprejel spremembe in dopolnitve Pravilnika NZS za črpanje UEFA infrastrukturnih sredstev iz programov HatTrick V in VI, s ciljem razširitve kroga upravičenih klubov. Klubi, ki s člansko ekipo nastopajo v ligah NZS (1. SNL, 2. SNL, 3. SNL) in intenzivno delajo z mlajšimi kategorijami (U19, U17, U15, U13, U11, U9), lahko sedaj kandidirajo na razpisih za pridobivanje sredstev.

Za konec seje je IO odločal tudi o črpanju UEFA infrastrukturnih sredstev iz programov HatTrick V in VI. Komisija NZS je na podlagi Pravilnika NZS o črpanju UEFA infrastrukturnih sredstev iz programov HatTrick V in VI in na podlagi 8. člena pravilnika odobrila štiri nove vloge v višini 290.000 EUR in sicer:

Občina Celje / NK Celje 100.000 EUR (* - pogoj za črpanje – pridobitev UEFA Cat.4)
Občina Ajdovščina / NK Primorje 90.000 EUR
Občina Vrhnika / NK Vrhnika 60.000 EUR
Občina Ptuj / NK Podvinci 40.000 EUR

Infrastrukturni projekt UEFA HatTrick V in VI je eden najpomembnejših projektov sofinanciranja infrastukture v Sloveniji v skupni višini 9 milijonov eurov v naslednjih letih. 

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 15.05.2024 | NZS
  Ob takšni praksi slovenskega športa in uspehov ne bi bilo
  V zadnjem času se je v javnosti pojavilo precej poskusov prikritega oglaševanja podjetij, ki niso povezana z nogometno reprezentanco ali evropskim prvenstvom. Zato smo na NZS pripravili spodnje odprto pismo.
 • 24.04.2024 | NZS
  NZS lani s skokom v številu registriranih nogometašev, prihodkih in vlaganjih
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je na današnji skupščini pregledala poslovanje. Zveza je lani zabeležila skok v številu registriranih nogometašev, teh je zdaj več kot 74.000, predvsem na račun uvrstitve na evropsko prvenstvo so zrasli prihodki zveze, ki je ob tem povečala vlaganje v razvoj nogometa in infrastrukture.
 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.

DELI NA