09.08.2012 | A
Stojanović: Romuni prinašajo odgovore

Slovenska nogometna reprezentanca bo v sredo, 15. avgusta, ob 20.45 v Stožicah igrala prijateljski obračun z Romunijo. Selektor Slovenije Slaviša Stojanović, ki ne bo imel na voljo popolne ekipe, pravi, da bodo Romuni tekmec, ki bo ponudil odgovore na zadnja vprašanja pred septembrskim začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014.

"Glede na to, da na tem zboru ne bo napadalcev Zlatana Ljubijankića in Nejca Pečnika, bo ta baziral tudi na alternativah v igralskem smislu. Normalno pa bomo ta dva dni skušali uporabiti predvsem za nadgradnjo tistega, kar smo naredili na majskih pripravah v Avstriji, in seveda analizirati vse napake, ki so se pojavile na tekmi proti Grčiji. Treba pa bo tudi že pravilno plasirati informacije prvih dveh tekmecev v kvalifikacijah," je uvodoma za STA povedal Stojanović.

Slovenija bo uvodni tekmi kvalifikacij igrala 7. septembra doma proti Švici in 11. septembra na Norveškem. V skupini so sicer še Islandija, Albanija in Ciper. Stojanović se zaveda, da do začetka novega cikla torej ni več veliko časa in da bo težko odpraviti vse pomanjkljivosti.

"Časa ni nikdar dovolj, če želiš napredovati. Proti Romuniji imamo le dva treninga, nato v začetku septembra še pet ali šest. Časa res ni veliko, ampak nismo edini, ki smo v tem položaju. Mogoče smo edini v tem pogledu, da je pri nas ogromno novosti, ogromno novih igralcev v pogonu, tako da je treba vse to uskladiti. Trudimo se, da bomo na dovolj visoki ravni pred začetkom kvalifikacij," pravi Stojanović, ki ga pestijo še nekatere skrbi.

"Največje skrbi so glede igralskega kadra oziroma neigranja naših nogometašev v klubih. Ampak v tem trenutku mislim, da so vsi polni zagona, začetek sezone je in vsi pričakujejo, da bodo igrali v svojih sredinah. Z nekaterimi pa se je treba temeljito pogovoriti, saj se da do konca avgusta še menjati klub. Glede drugih stvari moramo v taktičnem smislu poskusiti nadgraditi vse stvari, ki smo jih začeli na tekmi proti Grčiji. Predvsem pa dati poudarek na konkretnost našega napada in na konkretnost po izgubljeni žogi predvsem na njihovi polovici," je še pojasnil slovenski selektor.

Sredin tekmec je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja precej bolj na očeh javnosti, posebej po zaslugi velemojstra Gheorgheja Hagija, kot je trenutno. Romuni so se takrat uvrstili na vsa SP in EP z izjemo Eura 1992, v zadnjih letih pa so "izpustili" zadnje tri mundiale in tudi letošnji Euro.

"Romuni so v zadnjih dveh letih konsolidirali svoje vrste, njihovi klubi se redno udeležujejo lige prvakov, prihajajo do dobrih izidov. Reprezentanca je nova, dobra, ima povsem neko novo dimenzijo. Njihov selektor zahteva maksimalno disciplino, odgovornost in če temu dodamo še tehnično znanje, ki ga imajo po naravi, potem to predstavlja odgovorno reprezentanco, ki predstavlja velik zalogaj za vsakogar. Jaz sem bil na tekmi Romunije v Švici, na kateri so Romuni zmagali, tako da so res kakovostni. So primeren tekmec, ki nam bo ponudil odgovore na zadnja vprašanja," je tekmeca orisal Stojanović in dodal, da je tudi na omenjeni tekmi povlekel neke smernice, kako se lotiti Švicarjev, nekaj naj bi jih uporabil že na sredini tekmi.

Slovenija, trenutno 33. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, se je z Romunijo, ki je 51., pomerila sedemkrat (zmaga, po trije remiji in porazi), nazadnje leta 2007 v kvalifikacijah za EP 2008. Slovenci so takrat izgubili tako doma (1:2) kot v gosteh (0:2). Najlepši spomini, povezani z romunsko vrsto, pa segajo v november 2001, ko so si takrat izbranci Srečka Katanca prav prek Romunije v dodatnih kvalifikacijah priborili nastop na SP 2002.

Selektor Romunije Victor Piturca bo dokončni seznam za tekmo s Slovenijo objavil v soboto.

Tekst: STA
Foto: LPhoto

SORODNE NOVICE

 • 21.05.2024 | A
  Selektor Kek razkril širši seznam igralcev
  Slovenska reprezentanca prihodnji teden pričenja s pripravami pred nastopom Slovenije na drugem evropskem prvenstvu. Selektor Matjaž Kek je danes objavil širši seznam igralcev, ki si bodo na Brdu pri Kranju prizadevali, da se uvrstijo tudi na seznam šestindvajseterice.
 • 21.05.2024 | A
  Šeško klubsko sezono zaključil v svojem slogu, prvenstvo končala še sedmerica reprezentantov
  V pričakovanju evropskega prvenstva je osem slovenskih reprezentantov že zaključilo svoje klubske obveznosti. Strelsko se je znova izkazal Benjamin Šeško, v vlogi asistentov pa sta bila tokrat Žan Celar in Tomi Horvat.
 • 13.05.2024 | A
  Šeškovemu strelskemu pohodu ni videti konca
  En mesec pred prvim srečanjem Slovenije na evropskem prvenstvu Benjamin Šeško stopnjuje svojo strelsko formo v Bundesligi, kjer je dosegel že svoj šesti zaporedni zadetek. Med strelce se je znova vpisal tudi Žan Vipotnik. Stojanović do nove asistence.
 • 07.05.2024 | A
  Šeško nadaljuje z odlično strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili slovenski reprezentanti znova na delu v klubskih tekmovanjih. Benjamin Šeško je v Bundesligi dosegel svoj peti zaporedni in skupno dvanajsti zadetek, v francoski Ligue 2 pa se je z novo asistenco izkazal Žan Vipotnik.
 • 30.04.2024 | A
  Pred Eurom v dobri strelski formi
  V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
 • 23.04.2024 | A
  Šeško in Žugelj znova med strelci
  Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.

DELI NA