29.09.2022 | Trenerji
Spremenjena struktura trenerskih usposabljanj

Oddelek za usposabljanje trenerjev NZS nadaljuje s prenovo programov na osnovi Uefine trenerske konvencije 2020. V letu 2023 se bodo v skladu z omenjeno konvencijo tudi uvedla nekatera nova usposabljanja in sicer specialna šolanja za mlade ter nogometna kondicijska priprava.

Za novo strukturo usposabljanj bo značilno, da bosta nogometni diplomi UEFA C in UEFA B temelj s katerimi si kandidati tudi pridobijo državni diplomi Strokovni delavec 1 in Strokovni delavec 2 v skladu z Zakonom o športu RS. Kandidati se bodo po opravljeni diplomi UEFA B morali profilirati in se odločiti v katero smer bodo nadaljevali njihovo trenersko pot. Trenerji, ki se bodo videli v delu z mladimi bodo tako imeli krajšo in tudi cenejšo pot z usposabljanjem UEFA MLADI B in UEFA MLADI A. Članski trenerji pa bodo ob ustrezni praksi v nogometu 11:11 lahko nadaljevali na usposabljanje UEFA A, ki bo po novem zajemalo tudi nekatere kompetence iz usposabljanja Trener PRO. S tem bo imela diploma UEFA A v prihodnje tudi večjo veljavo, saj v članskem nogometu bodo lahko tudi pomočniki v 1.SNL.

Iztok Kavčič, vodja usposabljanja trenerjev na NZS, je glede sprememb povedal: »Z novo strukturo usposabljanj sledimo UEFINI konvenciji in skušamo poenotiti model nogometnih usposabljanj, kot ga ima večina držav v Evropi. V preteklih letih smo zaznali težavo, da se je pojavljal prevelik vpis na usposabljanje UEFA A. Veliko kandidatov je posledično odpadlo, ker imamo omejeno število mest. V ta namen ponujamo alternativo, da se trenerji profilirajo ali se v bodoče vidijo bolj v članskem nogometu ali pri delu z mladimi. Tako bomo z dodatnimi šolanji omogočali večjemu številu kandidatov, da se naprej usposabljajo. Za delo z mladimi tako uvajamo specialni diplomi UEFA MLADI B in UEFA MLADI A, ki bo nadomestila diplomo Trener PRO pri delu z mladimi.«

Na osnovi nove strukture in novih usposabljanj za mlade je po sestanku z vodstvom ZNTS-ja pripravljen predlog licenčnega sistema za vodenje moštev v različnih tekmovanjih v prihodnje.

 V tekmovanjih MNZ zahteve glede usposobljenosti trenerjev iste kot dosedaj:

Na usposabljanje UEFA MLADI B se bo mogoče prijaviti že v letošnjem letu in bo izvedeno v prvi polovici leta 2023. V prihodnje (od sezone 2023/24) bo diploma UEFA MLADI B omogočala vodenje 1. lige U15, 2.SML in vlogo pomočnika trenerja v 1.SML. Usposabljanje UEFA MLADI A se bo pričelo v letu 2024 in bo nadomestek za usposabljanje Trener PRO, ki se v skladu s TK UEFA 2020 ukinja. Z diplomo UEFA MLADI A bo mogoče voditi moštva v 1. SML/SKL in biti strokovni vodja nogometnih šol v 1. in 2. ligi.

Za vse imetnike usposobljenosti Trener PRO se nič ne spreminja, saj se licenca ne ukinja. Tako bo tudi sistem licenciranja omogočal vodenje 1.SML in mladinskih šol z usposobljenostjo Trener PRO ali po novem sistemu usposabljanj z diplomo UEFA MLADI A. Imetniki Trener PRO diplome bodo imeli 3 leta prehodnega obdobja, da zaključijo usposabljanje UEFA PRO po starem sistemu – torej s kandidaturo na osnovi točk za zaključno nalogo z mentorstvom. Po tem obdobju pa bodo imeli prednost pri vpisu na redno usposabljanje UEFA PRO v obliki dodatnih točk in sorazmerno zmanjšani šolnini.

Matjaž Jaklič, vodja tehničnega sektorja NZS: »Tako kot se dinamično spreminjajo zakonitosti nogometne igre, se spreminjajo tudi zahteve na področju usposabljanj trenerjev. Osnovni namen prenove usposabljanj v okviru Nogometne zveze Slovenije je zagotoviti trenerju čim bolj kvalitetna in specifična znanja glede na njegovo potrebo v praksi. Poglobljena in kakovostna znanja, ki jih bodo kandidati pridobili v obdobju usposabljanja predstavljajo predpogoj za načrtno in usmerjeno delo trenerjev s posameznimi starostnimi kategorijami

Bojan Prašnikar, predsednik ZNTS: »Tudi v ZNTS stremimo k napredku v iskanju znanja in sposobnosti trenerske stroke, ki je pomemben dejavnik v nogometni igri. Sodelujemo v usklajevanju modela nogometnih usposabljanj v evropskem prostoru in  tako omogočamo vsem trenerjem nemoteno delovanje.«


Tekst: IK
Foto: Arhiv nZS

SORODNE NOVICE

 • 10.07.2024 | Trenerji
  Podelitev diplom učiteljem trenerjev in premierna izvedba tečaja Uefa mladi A
  V mesecu juniju smo v okviru novih programov usposabljanj pričeli s premierno izvedbo tečaja UEFA MLADI A, ki je namenjen pretežno mladinskim trenerjem in vodjem nogometnih šol 1. lige.
 • 29.05.2024 | Trenerji
  Prvo ločeno usposabljanje za ženske
  Trenerski oddelek NZS je minuli vikend zabeležil nov mejnik s premierno izvedbo usposabljanja UEFA C, ki je namenjen samo ženskim kandidatkam za naziv Strokovni delavec 1 – športno treniranje – nogomet. Usposabljanje, ki je sofinancirano s strani UEFA, opravlja 19 slušateljic.
 • 03.05.2024 | Trenerji
  Igor Bole postal Častni član NZS
  Na Skupščini NZS, 24.4.2024 je častni član NZS postal Igor Bole, dolgoletni športni delavec in še vedno aktualni predsednik DNT Koper.
 • 13.03.2024 | Trenerji
  Izvedena redna letna skupščina ZNTS
  V Nacionalnem nogometnem centru Brdo je v ponedeljek potekala redna letna skupščina ZNTS. Delegati posameznih društev so potrdili vsa podana poročila organov in komisij ZNTS, zaključni račun za leto 2023, ter ambiciozno zastavljen plan dela za leto 2024.
 • 30.01.2024 | Trenerji
  Sklicana redna letna Skupščina ZNTS
  Upravni odbor ZNTS je na podlagi 22. člena on v povezavi s 23. členom Statuta ZNTS na svoji 11. seji dne 5.1.2024 sprejel sklep o sklicu redne letne Skupščine ZNTS, ki bo 11.3.2024 ob 17.00 uri v prostorih Nacionalnega nogometnega centra Brdo.
 • 10.01.2024 | Trenerji
  Na Licenčnem seminarju ZNTS 2024 več kot 400 trenerjev
  Prvo soboto in nedeljo letošnjega leta je bil v Kongresnem centru Brdo izveden letni seminar trenerjev UEFA A , PRO in UEFA PRO za pridobitev licence za vodenje ekip v sezoni 2024/25.
 • 28.12.2023 | Trenerji
  V začetku januarja seminar Uefa PRO, PRO in Uefa A za sezono 2024/25
  6. in 7. januarja bo v Kongresnem centru Brdo potekal trenerski seminar za pridobitev licence Uefa PRO, PRO in Uefa A za sezono 2024/25.
 • 08.12.2023 | Trenerji
  Zapustil nas je Marjan Vučko
  V 71-em letu starosti je umrl Marjan Vučko, profesor telesne vzgoje in trener PRO.
 • 06.12.2023 | Trenerji
  Licenčni seminarji v letu 2024
  Zveza nogometnih trenerjev Slovenije objavlja razpis za prijavo na Licenčni seminar PRO, UEFA PRO in UEFA A ter termine Licenčnih seminarjev UEFA B in C.
 • 28.11.2023 | Trenerji
  Ob obletnici rojstva poklon profesorju Branetu Elsnerju
  Pretekli teden je na ljubljanskih Žalah potekala tradicionalna slovesnost ob obletnici rojstva profesorja Braneta Elsnerja, ki so se je udeležili tudi predstavniki Združenja nogometnih trenerjev Slovenije.

DELI NA