20.11.2023 | A
SLOVENIJA JE NA EVROPSKEM PRVENSTVU

Slovenska reprezentanca bo zaigrala na evropskem prvenstvu 2024. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Keka je z goloma Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča v razprodanih Stožicah pred 16.432 navijači dobila odločilno tekmo s Kazahstanom in potrdila preboj na prvenstvo stare celine.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2024 - DESETI KROG

SLOVENIJA - KAZAHSTAN 2:1 (1:0)

Strelca: Šeško (41'/11m), Verbič (86'); Orazov (48').
Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Janža (87' Drkušić), Stojanović (92' Gorenc Stankovič), Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (72' Verbič), Šporar (87' Kurtić), Šeško. Selektor: Matjaž Kek.
Kazahstan: Šackij, Malij, Bistrov, Maročkin, Alip, Vorogovskij, Česnokov (81' Sviridov), Bejsebekov (81' Tapalov), Kuat (64' Kenessov), Orazov, Samorodov (92' Aimbetov). Selektor: Magomed Adijev.
Rumeni kartoni: Verbič; Vorogovskij, Kuat, Malij, Alip.
Rdeči karton: /.

Slovenska vrsta je na odločilni tekmi kvalifikacij delo opravila po svojih in željah navijačev. Čeprav je proti Kazahstanu potrebovala le točko za poletni odhod v Nemčijo, so izbranci Matjaža Keka tekmeca za piko na i uspešnim kvalifikacijam po golih Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča dosegli še sedmo zmago v skupini H in tako končali na drugem mestu.

Kek je tekmo začel s pričakovano, standardno postavo, v katero sta se vrnila Andraž Šporar in Petar Stojanović. Prav ta je v sedmi minuti prvi na tekmi sprožil proti vratom Kazahstana, a zgrešil z roba kazenskega prostora.

V naslednjih minutah je Slovenija imela pobudo, a ni bila nevarna, le Jan Mlakar je dvakrat zgrešil s strelom z glavo. V 28. minuti pa so tudi Kazahstanci prišli do strela z glavo, ko je povsem sam ostal Islam Česnokov, a Janu Oblaku ni povzročil veliko dela.

V 34. minuti so gostitelji po obetavni akciji iztržili le kot po posredovanju Igorja Šackija, izvrstno pa je v 38. minuti posredoval Oblak, a so sodniki pred tem že tako dosodili nedovoljen položaj. So pa domači prišli do najstrožje kazni v 40. minuti po prekršku nad Stojanovićem in posredovanju Vara, z bele pike je v 41. minuti streljal Benjamin Šeško in zanesljivo zadel za 1:0.

Takoj po začetku drugega dela pa so Kazahstanci presenetili slovensko obrambo, z desne strani je pred gol podal Maksim Samorodov, iz bližine pa je zadel član Kopra Ramazan Orazov in tako tekmece vrnil v igro. V 53. minuti so imeli Slovenci prosti strel na dobrih 20 metrih, izvedel ga je Adam Gnezda Čerin, z obrambo pa se je izkazal Šackij, ki je brez težav ujel tudi žogo po Šporarjevem poskusu od daleč v 56. minuti.

V 60. minuti so bili domači zelo blizu drugemu zadetku, a so gosti na golovi črti ustavili strel Jake Bijola iz osrčja kazenskega prostora, toda Kazahstanci so bili v naslednjih minutah boljši, prišli tudi do novega strela v kazenskem prostoru, a na srečo Slovencev je bil preslab.

Slovenska zasedba je nato spet prevzela pobudo, a si ni priigrala nevarnejše akcije, a le do 86. minute, ko je izpeljala protinapad, ki ga je nato z lepim strelom z leve strani uspešno končal Benjamin Verbič za 2:1 in tako potrdil pot v Nemčijo. Slovenski nogometaši so tako lahko po zadnjem pisku začeli slavje, ki bo vrhunec doživelo s torkovim sprejemom ob 16. uri v središču Ljubljane.

Slovenija bo četrtič nastopila na velikem tekmovanju. Doslej je po vodstvom Srečka Katanca igrala na evropskem prvenstvu 2000 in svetovnem prvenstvu 2002, pod taktirko Keka pa še na SP 2010. Slovenski nogometaši bodo tekmece za skupinski del EP 2024 dobili na žrebu, ki bo 2. decembra, ob 18. uri, v Hamburgu.

Slovenska nogometna reprezentanca se bo zahvalila navijačem za brezkopromisno podporo v torek, 21. novembra ob 16.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani. Navijači, hvala!

Tekst: STA/PDo
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 30.04.2024 | A
    Pred Eurom v dobri strelski formi
    V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA