30.03.2010 | A
Prestižna nogometna trofeja na ogled v Ljubljani

Uradni pokal za zmagovalca nogometnega svetovnega prvenstva, ki je vse od leta 1974 nepogrešljivi del nogometnih mundialov, je na ogled tudi v Ljubljani. Natančno 36,8 centimetra visok pokal, ki tehta nekaj več kot šest kilogramov in je izdelan iz 18-karatnega zlata, so v ponedeljek na ogled postavili pred Vodnim mestom Atlantis v BTC Cityju.

Ob tej priložnosti sta Coca-Cola in Nogometna zveza Slovenije pripravili VIP-sprejem s pestrim zabavnim programom, po katerem so prestižno trofejo postavili na ogled javnosti. Stojalo pokala je narejeno iz dveh slojev poldragega kamna malahita, na spodnji strani pokala pa so vgravirana imena vsakega zmagovalca nogometnega SP od leta 1974 naprej. Zmagovalci ne prejmejo originala, reprezentanci se podeli pozlačen duplikat.

In prav leta 1974 je omenjeno trofejo lahko na SP v Zahodni Nemčiji v živo občudoval tudi legendarni slovenski nogometaš Branko Oblak. Na omenjenem mundialu je bila uvodna tekma SP 13. junija Brazilija - Jugoslavija (0:0), najboljši igralec tekme pa je bil prav Oblak, ki se lovorike dobro spominja.

"Spomin na leto 1974 je še živ; tudi takrat so nas peljali na ogled pokala. Ta ima dandanes neko vrednost, vendar je prava vrednost, če si prvi, ne pa sam pokal. Pokal je le neko zadovoljstvo,"je za STA dejal Oblak.

Prva svetovna turneja je bila leta 2006 pred prvenstvom v Nemčiji. Pokal je gostoval v 31 mestih 29 držav in prepotoval kar 102.570 kilometrov. Letošnja turneja pred SP v Južnoafriški republiki se je začela 21. septembra lani na sedežu Mednarodne nogometne zveze (FIFA) v Zürichu, ko sta jo skupaj odprla predsednik Fife Sepp Blatter in generalni direktor družbe Coca-Cola Muhtar Kent.

Tudi selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je prišel občudovat prestižno trofejo. Dejal je, da upa, da bo pokal moč videti tudi še kdaj v prihodnosti. "Srčno upam, da bomo ta pokal še kdaj lahko občudovali v Sloveniji. Pred osmimi leti so vsi govorili, da se je zgodila nogometna pravljica in da se čudež zgodi le enkrat. Zdaj pa vidite, da se čudeži lahko večkrat zgodijo," je povedal Kek in dodal: "Naj bo to, da je pokal tukaj, izziv vsem našim mladim nogometašem, naslednjim rodovom, ki naj zavzeto trenirajo in delajo in predvsem z veliko pozitivne energije in želje odigrajo tiste tekme, ki so jim dane."

"Izredno sem vesel, da je ta pokal prišel tudi v Slovenijo. Moramo se zavedati, da imamo nekateri od nas življenjsko priložnost videti to lovoriko v živo, saj ne vemo, kdaj oziroma če sploh kdaj bo spet pri nas. Resda sem včeraj dejal, da čez štiri leta, a nikoli ne veš. Tako da je treba to priložnost izkoristiti. Sprva sploh Slovenija ni bila na seznamu turneje, ampak je bilo predvideno, da gre pokal na Hrvaško; ampak Hrvati se na mundial niso uvrstili, mi pa smo se in upam, da nam tudi v prihodnje uspe takšen podvig," pa je dejal predsednik NZS Ivan Simič.

Turneja pokala bo potekala v 83 državah po vsem svetu; po Sloveniji, ki je vskočila namesto Hrvaške, saj se slednja ni uvrstila na SP, bo pot nadaljevala v Srbijo. Turneja se bo končala 4. maja v JAR. Zaradi strogih varnostnih ukrepov in velikega pomena se trofeje lahko dotaknejo le člani vodstva Fife, predsedniki držav in igralci tiste nogometne reprezentance, ki na prvenstvu osvoji naslov svetovnega prvaka.

Tekst: STA
Foto: Aleš Hostnik

SORODNE NOVICE

 • 02.07.2024 | A
  Dobrodošli doma!
  Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljek v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, so se po zgodovinskem dosežku danes na Kongresnem trgu v Ljubljani navijačem zahvalili za vso podporo med EP. Nogometaši so ob zahvalah poudarili tudi željo po čimprejšnjem vnovičnem takšnem sprejemu.
 • 02.07.2024 | A
  Pozdravite slovenske junake na Kongresnem trgu
  Slovenski nogometaši, ki so v ponedeljkovi tekmi osmine finala UEFA evropskega prvenstva v Nemčiji šele po izvajanju enajstmetrovk izgubili proti Portugalski, se bodo po zgodovinskem dosežku danes ob 18. uri svojim privržencem za podporo zahvalili na Kongresnem trgu v Ljubljani.
 • 02.07.2024 | A
  Kek: Dokazali smo, kako se bori za dres
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je po porazu po enajstmetrovkah v osmini finala evropskega prvenstva proti favorizirani Portugalski dejal, da kljub zgodovinskemu uspehu ne moreš slaviti po porazu, da pa je v grenkobi veliko sladkega.
 • 01.07.2024 | A
  Bravo, fantje!
  Slovenska nogometna reprezentanca je v osmini finala evropskega prvenstva v Nemčiji po enajstmetrovkah izgubila proti Portugalski z 0:3, potem ko so Josip Iličić, Jure Balkovec in Benjamin Verbič zgrešili vse tri strele z bele točke.
 • 01.07.2024 | A
  Več tisoč navijačev v Frankfurtu poskrbelo za dobro vzdušje pred tekmo s Portugalsko
  Navijači so se že dodobra ogreli v navijaški coni v Frankfurtu, kjer so se zbrali pred večerno tekmo osmine finala evropskega prvenstva med nogometnima reprezentancama Slovenije in Portugalske. Pozneje so skupno odšli proti stadionu.
 • 01.07.2024 | A
  Nogometna vročica se znova seli tudi na ulice slovenskih mest
  Nogometna vročica se bo z današnjo zgodovinsko tekmo slovenske reprezentance, ki se bo ob 21. uri prvič doslej merila v izločilnih bojih evropskega prvenstva in bo za vstop v četrtfinale poskušala premagati Portugalsko, iz nemških stadionov znova preselila na slovenske ulice. Lep nogometni večer bi utegnila pokvariti le slaba vremenska napoved.
 • 30.06.2024 | A
  Gnezda Čerin: Zakaj ne bi še enkrat presenetili
  Slovenci se bodo za preboj v četrtfinale evropskega prvenstva pomerili s Portugalci, ki so favoriti, a sta Matjaž Kek in Adam Gnezda Čerin poudarila, da v slovenskem taboru vlada izjemna energija.
 • 30.06.2024 | A
  Informacije za obiskovalce tekme reprezentance v Frankfurtu
  Pred zgodovinsko tekmo naše reprezentance smo za vse, ki si boste tekmo ogledali v Frankfurtu, pripravili nekaj pomembnih informacij.
 • 29.06.2024 | A
  Ne bojimo se Portugalske
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v nedeljo odpotovala v Frankfurt, kjer jo v ponedeljek ob 21. uri čaka tekma osmine finala evropskega prvenstva proti Portugalski. Slovenska javnost z zanimanjem pričakuje obračun z enim favoritov prvenstva, tudi slovenski košarkarski as Luka Dončić verjame v uspeh.
 • 28.06.2024 | A
  Stekla prodaja vstopnic za Portugalsko
  Evropska nogometna zveza (UEFA) je danes, kot napovedano, v prodajo sprostila 6.000 vstopnic za slovenske navijače za tekmo osmine finala UEFA evropskega prvenstva med Portugalsko in Slovenijo. 

DELI NA