01.09.2022 | NZS
Posvet s področja varnosti na Brdu pri Kranju

Nogometna zveza Slovenije je v ponedeljek, 29. avgusta, v sodelovanju z Generalno policijsko upravo organizirala posvet na temo izzivov zagotavljanja varnosti na nogometnih tekmah. Udeležili so se je predstavniki vseh desetih prvoligašev, zadolženi za varnost na stadionih, kakor tudi predstavniki države, policije in varnostnih služb.

V prijetnem vzdušju sta navzoče pozdravila generalni sekretar NZS, Martin Koželj in Tomislav Omejec z Generalne policijske uprave, predstavniki klubov in ostali prisotni pa so se ponovno seznanili z vlogami različnih deležnikov pri zagotavljanju varnosti na nogometni tekmi. Tako je Alenka Komljanec z Direktorata za upravne notranje zadeve predstavila pomen javne obravnave na upravnih enotah za organizacijo tekme, Boris Rojs z GPU pa je spregovoril o vlogi policije pri zagotavljanju javnega reda na nogometni tekmi. Simon Slokan z Inšpektorata za šolstvo in šport je predstavil vlogo inšpektorata na športnih prireditvah in na športnih objektih, medtem ko je Matija Remec predstavil delo Inšpektorata za notranje zadeve pri nadzoru na športnih prireditvah. Drago Velički z Zbornice za razvoj slovenskega zasebnega varovanja pa je zbranim osvetlil izzive, s katerimi se službe za varovanje soočajo pri zagotavljanju reda na nogometnih tekmah.

Pred samo okroglo mizo, na kateri so na vprašanja avditorija odgovarjali vsi govorci, je tekla beseda še o vlogi Nogometne zveze Slovenije pri zagotavljanju varnosti – vodja varnosti pri NZS, Marko Brelih, je spregovoril o disciplinskih ukrepih, financiranju in infrastrukturi nogometnih objektov kot varnostni element, Dane Jošt, vodja infrastrukture in Renata Podviz Čeferin, vodja tekmovalno-licenčnega sektorja pa sta predstavila ugotovitve dosedanjih licenčnih postopkov ter licenčne pogoje od sezone 2023/24 naprej.

Splošno ugotovitev ob koncu okrogle mize, ki predstavlja le prvega v nizu podobnih projektov na področju varnosti na nogometnih tekmah ob sodelovanjo NZS in GPU, je najbolje povzel generalni sekretar Martin Koželj: »Posvet je bil namenjen vsem deležnikom nogometu, ki delujejo s ciljem zagotavljanja varnosti na naših igriščih. V okviru NZS se letno odigra skoraj 15.000 klubskih nogometnih tekem, od tega je 180 tekem na najvišjem nivoju v okviru Prve lige Telemach. Posamezni dogodki sicer občasno skazijo podobo, vendar ne pozabimo, da je večina tekem organiziranih na nivoju, kjer je za varnost odlično poskrbljeno. Seveda pa to ne pomeni, da ne moremo ničesar narediti v primerih, ki so morda najbolj pereči.«

Video prispevek:

Tekst: NZS/MaK
Foto: NZS/m24.si

SORODNE NOVICE

 • 25.01.2023 | NZS
  Uefa potrdila spremembe v ligi narodov in kvalifikacijah za EP
  Evropska nogometna zveza (Uefa) je na današnji seji izvršnega odbora potrdila nekatere manjše spremembe v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in ligi narodov, s katerimi želi zagotoviti več odločujočih tekem v teh dveh tekmovanjih po letu 2024. V ligi narodov se bodo reprezentance srečale tudi v tekmah za napredovanje.
 • 07.01.2023 | NZS
  Intervju: Igor Benčič - Čine
  Ob omembi največjih uspehov v zgodovini slovenske nogometne reprezentance pogosto pomislimo na Srečka Katanca, Zlatka Zahovića ali Matjaža Keka, pri tem pa pozabljamo na vse ostale junake, ki so dali svoj kamenček v mozaiku nepozabnih športnih zgodb. Če so prvi blesteli bodisi na igrišču bodisi na trenerski klopi, pa je nekje drugje pustil svoje srce Igor Benčič - Čine.
 • 01.01.2023 | NZS
  Intervju: Radenko Mijatović
  Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije se v intervjuju za revijo Naš nogomet tradicionalno ozre v preteklost in na dogodke, ki so zaznamovali odhajajoče leto.
 • 30.12.2022 | NZS
  Po 30. seji IO NZS
  Izvršni odbor je na svoji zadnji seji v letu 2022 poleg sprememb za vključevanje mladih in doma vzgojenih igralcev v članske ekipe ter podaljšanja pogodb direktorju reprezentanc in selektorjem nekaterih reprezentanc sprejel še nekaj pomembnejših sklepov, ki jih povzemamo v naslednjih vrsticah.
 • 23.12.2022 | NZS
  Podaljšanje sodelovanja z direktorjem reprezentanc in selektorji
  Miran Pavlin, Milenko Ačimović in Muamer Vugdalić nadaljujejo svoje delo na Nogometni zvezi Slovenije, enako pa po sklepu izvršnega odbora NZS velja tudi za Boruta Jarca, Petro Mikeln, Tino Kelenberger in Anjo Milenković.
 • 22.12.2022 | NZS
  Nogometna zveza Slovenije pripravila novoletni sprejem
  Nogometna zveza Slovenije je v Ljubljani pripravila tradicionalni novoletni sprejem, ki se ga je med številnimi uglednimi gosti udeležil tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.
 • 21.12.2022 | NZS
  Velika sprememba glede vključevanja mladih slovenskih nogometašev
  Izvršni odbor NZS je na 30. seji potrdil predlog strokovne službe NZS o obveznem vključevanju mladih slovenskih nogometašev v 1. in 2. SNL. Gre za evolucijo, katere namen je zagotoviti učinkovitejši razvoj slovenskih nogometašev.
 • 23.11.2022 | NZS
  Podpis sodelovanja med NZS in JZS
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Judo zveza Slovenije (JZS) sta 24.11.2022 v prostorih NZS podpisali dogovor o sodelovanju. 
 • 22.11.2022 | NZS
  S podaljšanjem veljavnosti Sporazuma med Policijo in NZS do večje varnosti na športnih prireditvah
  Policija in Nogometna zveza Slovenija sta v začetku novembra podpisali sporazum o sodelovanju. Gre za nadaljevanje prejšnjega sporazuma, ki je bil podpisan leta 2015, in že obstoječega dobrega sodelovanja.
 • 21.11.2022 | NZS
  Seminar za vzdrževanje igrišč z naravno travo
  Nogometna zveza Slovenije in Združenje športnih centrov Slovenije sta ob zaključku tedna v prostorih kongresnega centra Brdo organizirala strokovno izobraževanje na temo vzdrževanja igrišč z naravno travo.

DELI NA