19.07.2012 | A
Poleg Samirja Handanoviča v Italiji navdušuje tudi Lucija Mori

Slovenija bo tudi v novi sezoni imela v elitni italijanski ligi vratarko, ki bo igrala za četrto ekipo Serie A. 24-letna Lucija Mori je na to ponosna, a na lovorikah ne spi. Tudi nova sezona bo zanjo velik izziv, kot je to vedno igranje v tujini.

Avstrija in Italija

Lucija je svojo športno pot začela v Slovenj Gradcu, kjer je igrala med letoma 2004 in 2010, temu je sledila selitev v Pomurje Teleing, pol leta je igrala še v avstrijskem Statteggu. Lani pa je prišel poziv iz Italije, kar preko spleta so se obrnili nanjo. »Zelo na hitro smo se domenili, v dveh tednih je bilo vse rešeno,« pove vratarka slovenske izbrane vrste.

Pot v tujino ni bila lahka. »Nekaj treme je bilo,« prizna, ovira pa znanje jezika. »Na srečo je nekaj soigralk in trener vratarjev obvladalo angleško, pa tudi sama se angažirala, da sem obvlada osnove italijanščine.«

Klub iz leta 1995

Preselila se je v Brescio v tamkajšnji klub Brescia Calcio Femminile. Klub je bil ustanovljen leta 1995, klub vodi Giuseppe Cesari, trenerka je Nazzarena Grilli, Lucija pa edina tujka!  V sezoni 2010/11 je ekipa segla po 3. mestu, letos po 4. (58 točk, prvak pa 66 točk), bili pa so zmagovalci pokala (s 3:2 so premagali Napoli, na poti do finala pa so izločili tudi Torino, Milano in Tavagnacco).

Prva liga šteje 14 ekip, trikrat zapored pa je bila prvak zasedba Torres iz mesta Sassari. »Žal nisem mogla braniti, v polfinalu sem se poškodovala v 6. minuti…« obžaluje Slovenka na delu na tujem priliko, da se predstavi še širšemu avditoriju.

Zavolji Martine precej lažje

V prvih mesecih ji je bilo malce težko, stran in daleč od doma, v novi sredini. V veliko pomoč ji je bila kapetanka italijanske zasedbe U20 Martina Risucci, s katero sta skupaj živeli v stanovanju, pomagala pa ji je tudi ob privajanju na italijanski nogometni vsakdan. V Italiji se trenira po trikrat na teden, saj igralke ne bivajo v se v mestu, ampak prihajajo na treninge od drugod. »Vadili smo od osme do desete zvečer, kar mi je bilo sprva malce čudno, a sem se hitro navadila.« Proste dneve je Lucija izkoristila za dodatno delo v fitnesu, v novi sezoni pa se ji obeta, da najde še kako dodatno delo. Za kak dodaten evro in da čas v Italiji hitreje mine.

Prva vratarka bila in ostala

Pohvali organiziranost kluba, kjer je poskrbljeno za vse, prav tako pa premorejo vse selekcije, od najmlajših do članic. Italijani imajo ženski nogomet radi, na derbijih se zbere več tisoč gledalcev, na običajnih tekmah okoli 400. Lucija je bila pripeljana kot prva vratarka, status je ohranila, a imela obilo težav z levim kolenom zato je v drugem delu sezone branila manj. A še vedno dovolj, da si je priborila novo pogodbo na tujem v ekipi, ki je prišla v prvo ligo v sezoni 2008/09.

Danes so težave s kolenom preteklost, med počitnicami si je Lucija odpočila, avgusta pa odhaja v Italijo po nove izkušnje. »Liga je močna, igralke pa tehnično-taktično podkovane ter fizično izjemno pripravljene,« pohvali Lucija Serio A. Prepričana pa je, da je kar nekaj Slovenk, ki bi lahko igrale v tej ligi, kjer odstopajo vodilne štiri zasedbe. »Tekmovanje je precej izenačeno. Če koga podceniš, lahko hitro doživiš poraz.«

V dresu reprezentance si želi boljših rezultatov. Prepričana je, da mlada zasedba z novim vodstvom lahko pričakuje napredek. »Imamo še veliko rezerv.« Ne le Samir Handanovič, pomembno vlogo v Italiji igra tudi Lucija Mori!

Tekst: D.P.
Foto: BCF

SORODNE NOVICE

 • 21.05.2024 | A
  Selektor Kek razkril širši seznam igralcev
  Slovenska reprezentanca prihodnji teden pričenja s pripravami pred nastopom Slovenije na drugem evropskem prvenstvu. Selektor Matjaž Kek je danes objavil širši seznam igralcev, ki si bodo na Brdu pri Kranju prizadevali, da se uvrstijo tudi na seznam šestindvajseterice.
 • 21.05.2024 | A
  Šeško klubsko sezono zaključil v svojem slogu, prvenstvo končala še sedmerica reprezentantov
  V pričakovanju evropskega prvenstva je osem slovenskih reprezentantov že zaključilo svoje klubske obveznosti. Strelsko se je znova izkazal Benjamin Šeško, v vlogi asistentov pa sta bila tokrat Žan Celar in Tomi Horvat.
 • 13.05.2024 | A
  Šeškovemu strelskemu pohodu ni videti konca
  En mesec pred prvim srečanjem Slovenije na evropskem prvenstvu Benjamin Šeško stopnjuje svojo strelsko formo v Bundesligi, kjer je dosegel že svoj šesti zaporedni zadetek. Med strelce se je znova vpisal tudi Žan Vipotnik. Stojanović do nove asistence.
 • 07.05.2024 | A
  Šeško nadaljuje z odlično strelsko formo
  Minuli konec tedna so bili slovenski reprezentanti znova na delu v klubskih tekmovanjih. Benjamin Šeško je v Bundesligi dosegel svoj peti zaporedni in skupno dvanajsti zadetek, v francoski Ligue 2 pa se je z novo asistenco izkazal Žan Vipotnik.
 • 30.04.2024 | A
  Pred Eurom v dobri strelski formi
  V preteklem tednu so se v svojih klubih znova dokazovali slovenski reprezentanti. Poleg Šeška in Žuglja, ki sta bila v aprilu v odlični strelski formi, so se med strelce vpisali še Balkovec, Celar in Vipotnik.
 • 23.04.2024 | A
  Šeško in Žugelj znova med strelci
  Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
 • 18.04.2024 | A
  Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
  Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
  Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
 • 16.04.2024 | A
  Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
  Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
 • 09.04.2024 | A
  Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
  Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.

DELI NA