26.04.2024 | EURO 2024
Slovenijo je obiskal Gerald Asamoah

Vse več je aktivnosti, ki peljejo proti letošnjemu evropskemu prvenstvu, ponovno tudi s Slovenijo na velikem odru. Veliko je in bo dogodkov, na katerih ne bodo v ospredju le nogometaši, ampak mnogi, ki so iz drugih zornih kotov sestavni del poletnega nogometnega vrhunca star celine. Med njimi so ambasadorji, nekdanji nemški nogometaši, ki jih je izbralo tamkajšnje zunanje ministrstvo, jih poslalo širom Evrope, da v državah udeleženkah Eura širijo idejo slogana prvenstva Združeni z nogometom, združeni v srcu Evrope. Slovenijo je obiskal Gerald Asamoah

"Gerald je ambasador evropskega prvinstva, ki je dodelen v Sloveniji, tako da smo se imeli med njegovim obiskom pri nas čudovito. Predstavil nam je svoj pogled na Slovenijo, na Euro in na vse, kar je še pred nami," je ob obisku povedal generalni sekretar NZS, Martin Koželj.

"V veselje mi je biti v Sloveniji. Še nikoli nisem bil v Sloveniji, a prišel sem v torek in videl sem lepo mesto. Ljubljana je res prijetna in komaj čakam, da pridem spet," je ob prvem stiku z našo državo povedal ambasador Asamoah. 

Kot so zapisali na nemškem veleposlaništvu v Sloveniji, ki je pripravilo program obiska, je Asamoah idealen ambasador nogometa, saj se že leta zavzema za socialno povezanost, v Gani sodeluje pri izgradnjo centra za otroške bolezni, je tudi unescov ambasador programa Izobraževanje za otroke v stiski. Njegova tokratna naloga je seveda predstavljanje poletnega dogajanja v Nemčiji. Tudi za navijače. 

Asamoah je 21 let igral v Bundesligi, s Schalkejem je bil dvakrat pokalni, enkrat državni podprvak. Z nemško reprezentanco je bil leta 2002 svetovni podprvak, leta 2006 je osvojil bronasto medaljo. Kako ocenjuje možnosti naše repreznetance na letošnjem Euru?

"Nihče ne pričakuje ničesar od Slovenije, zato lahko izkoristite pot tega moštva za izboljšanje. Vem, kaj ste pripravljeni storiti, in včeraj sem govoril z mnogimi ljudmi ter ugotovil, da ste pripravljeni presenetiti mnoge države v Nemčiji," je o možnostih Slovenije v Nemčiji povedal Asamoah.

S Slovenijo, ki jo je obiskal prvič in si med drugim, z zanimanjem ogledal tudi naš nacionalni nogometni center, bo stike seveda ohranjal tudi na samem prvenstvu.

"Gerlad je obljubil, ker živi blizu centra, kjer bomo mi, se pravi, blizu Wuppertala, da nas bo prišel obsikat in pozdravit, tako da se že veselimo tega obiska," je še povedal Koželj.

Nogomet je torej veliko več kot samo dogajanje na zelenicah, ponuja tudi pomembno povezovalno noto, na kateri gradi svojo prepoznavnost in vpetost v družbo. Njegovi ambasadorji, kot je Asamoh, so v vseh pogledih pomemben povezovalni člen.

Tekst: NZS
Foto: NZS    

SORODNE NOVICE

 • 13.06.2024 | EURO 2024
  Vrhunski šport: Priložnost za poslovne preboje slovenskih podjetij
  Šport pomembno prispeva k promociji Slovenije in povečanju njene mednarodne prepoznavnosti, hkrati pa nudi odlično priložnost za sklepanje poslov. Ena takšnih priložnosti se obeta udeležencem gospodarske delegacije in poslovno-investicijskega kongresa Invest & Connect: Slovenian Business Pitch v Münchnu ob robu prihajajočega evropskega prvenstva v nogometu.
 • 11.06.2024 | EURO 2024
  Na Euru pričakujejo od 40.000 do 50.000 slovenskih navijačev
  Nogometna zveza Slovenije pričakuje, da se bo na evropsko prvenstvo v Nemčijo odpravilo med 40.000 in 50.000 slovenskih navijačev, največ v München na tekmo s Srbijo. Ta je med tekmami slovenske reprezentance označena tudi z najvišjo stopnjo varnostnega tveganja. V Nemčiji bo delovalo tudi 10 slovenskih policistov.
 • 03.06.2024 | EURO 2024
  Navijaj z nami na prostem
  Vas je zajela nogometna vročica, a ne morete v Nemčijo? Brez skrbi, Nogometna zveza Slovenije je poskrbela, da se bo Euro utrip čutil tudi v slovenskih mestih.
 • 04.05.2024 | EURO 2024
  Na Euru 2024 možnost za 26 igralcev
  Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) se je odločil povečati kvoto igralcev za posamično reprezentanco na prihajajočem Uefa Evropskem prvenstvu 2024.
 • 30.04.2024 | EURO 2024
  V četrtek v prodajo zadnje vstopnice
  Evropska nogometna zveza (Uefa) bo v četrtek, 2. maja, dala v prodajo več kot 100.000 vstopnic za evropsko prvenstvo v Nemčiji. Spletna prodaja se bo začela ob 11. uri.
 • 23.04.2024 | EURO 2024
  Slavko Vinčić bo sodil na Euru 2024
  Iz sedež Uefa v Ženevi so danes sporočili sodnike, ki bodo delili pravico na Evropskem prvenstvu 2024. Po Euru leta 2012, 2016 in 2020 bo tudi na letošnjem zboru najboljših evropskih reprezentanc prisotna slovenska sodniška ekipa. Sodniški odbor je med 31 elitnimi sodniki izbral najboljših 19 med katerimi je tudi najboljši slovenski sodnik Slavko Vinčić. Skupaj bo na turnirju delovalo 19 glavnih sodnikov od tega 18 iz Evrope in en iz Argentine. Poleg Vinčića, Kovačiča in Klančnika je med izbranimi 20 video sodniki tudi slovenski specialist upravljanja s tehmologijo VAR Nejc Kajtazović iz Kranja, med 12 rezervnimi sodniki pa je po 6 sodnikov in 6 pomočnikov, za ti dve vlogi pa sta imenovana še Rade Obrenović kot rezervni četrti sodnik in Jure Praprotnik kot rezervni pomočnik sodnika.
 • 10.04.2024 | EURO 2024
  Nogometni izziv za slovenske osnovne in srednje šole
  V zgodovinskem letu, ko bo naša reprezentanca nastopila na Evropskem nogometnem prvenstvu 2024, smo v sodelovanju z Zavodom za šport pripravili poseben promocijski izziv za popularizacijo nogometa v šolah.

DELI NA