NZS uspešno izvedla štiri ključne projekte za mlade nogometaše

V letu 2023 je Nogometna zveza Slovenije (NZS) izvedla štiri pomembne projekte na področju Nogomet za vse:

 1. Nogometni vrtci:

Projekt "Nogometni vrtci" je v šolskem letu 2022/23 vključeval predšolske otroke (starost vsaj 5 let) in se je izvajal enkrat tedensko od oktobra do maja. Vadba je bila brezplačna in namenjena tako dečkom kot deklicam, z igrivim in prilagojenim pristopom k nogometu. Program je zagotovil 900 žog in se je izvajal v 9 medobčinskih nogometnih zvezah, kjer je sodelovalo skupno 900 otrok, vključno z 300 deklicami. NZS je zagotovila mentorje in opremo, vrtci pa vadbene površine in spremstvo. Ta program je ključen za promocijo zdravega načina življenja med otroki.

 1. Otroške nogometne šole:

Projekt "Otroške nogometne šole" je v sezoni 2022/23 potekal po vsej Sloveniji, vključujoč klubske programe in samostojne športne ustanove. V tem obdobju so se otroci učili nogometa preko igrivih aktivnosti, ki so bile del šolskih in klubskih programov. Program je trajal od oktobra 2022 do junija 2023 in se nadaljeval v septembru 2023. Aktivnosti so vključevale igralne urice, festivalne dni, in aktivnosti v klubih. Izveden je bil na 321 glavnih osnovnih šolah in 53 podružnicah, kjer je sodelovalo 6064 otrok, vključno z 608 deklicami. Ta program je ključen za razvoj mladinskih nogometnih ekip in zdrav način življenja otrok.

 1. Otroške nogometne počitnice:

Projekt "Otroške nogometne počitnice za otroke iz socialno šibkejših sredin - Debeli Rtič" je potekal v letu 2023 na Debelem Rtiču v sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Rdeči Križ Slovenije. V sedmih tednih poletnih počitnic so organizirali nogometne aktivnosti za 547 otrok, starih do 13 let. Program je vključeval 109 aktivnosti na igrišču z umetno travo, ki so bile usmerjene v počitniško zabavo in spoznavanje nogometnih tehnik na igriv način. Trenerji s pedagoško izobrazbo in trenersko licenco so otrokom omogočili kakovostno preživljanje časa. Poleg nogometnih vsebin so počitnice vključevale tudi druge pedagoške aktivnosti in sprostitev na plaži. Ta projekt je bil del programa "Nogomet za vse" NZS.

 1. Playmakers - Deklice:

Projekt "Playmakers - Deklice" je v letu 2023 potekal v 10 centrih po Sloveniji in je bil namenjen deklicam, starim od 5 do 8 let. V okviru tega projekta so se izvajale nogometne aktivnosti v vrtcih, osnovnih šolah in ženskih nogometnih klubih. Skupaj je program vključeval 16 aktivnosti na posameznem centru, razdeljenih na spomladanski in jesenski del leta. Sodelovanje s klubi je omogočalo deklicam, ki so pokazale interes, nadaljevanje z organizirano vadbo nogometa. Skupno se je aktivnosti udeležilo 600 deklic, s ciljem ustvariti pozitivno prvo izkušnjo z nogometom.

Projekte je sofinancirala tudi Fundacija za šport, kar poudarja njihov pomen za razvoj mladinskega nogometa v Sloveniji.

Fundacija za šport je sofinancirala tudi program »Sistem za strokovno pomoč pri analizi tekem in treningov«, kjer je NZS v okviru programa kupila drone in projektorja, ki jih strokovni delavci uporabljajo pri svojem delu za analitiko tekem in treningov reprezentanc.

Tekst: NZS/MaK
Foto: Arhiv NZS

SORODNE NOVICE

 • 10.04.2024 | Nogomet za vse (splošno)
  Nogometni izziv za slovenske osnovne in srednje šole
  V zgodovinskem letu, ko bo naša reprezentanca nastopila na Evropskem nogometnem prvenstvu 2024, smo v sodelovanju z Zavodom za šport pripravili poseben promocijski izziv za popularizacijo nogometa v šolah.
 • 26.10.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Kategorizacija nogometnih klubov 2023/24
  . Strokovni programi v nogometu so med seboj povezani in prepleteni, zato je edini učinkovit pristop k spodbujanju razvoja slovenskega nogometa medresorsko povezovanje, saj lahko le tako dosežemo želene rezultate. Eden izmed takšnih programov je program Kategorizacije nogometnih klubov, ki je začel delovati v pretekli sezoni in zagotavlja jasen vpogled v stanje klubskega nogometa.
 • 25.09.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA in NZS teden množičnega nogometa
  Vsako leto konec septembra praznujemo Evropski teden športa, kjer športni delavci opozarjajo na pomen zdravega življenjskega sloga za prebivalce vseh starosti. Temu se kot vedno pridružujejo tudi nogometni delavci skupaj s krovno organizacijo UEFA.
 • 24.06.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Zlato za naše nogometaše v Berlinu
  V finalu so s 6:1 premagali Nemce, domačine tega tekmovanja. Za Slovenijo so za zlato kolajno zadeli Gašper Zaviršek (2), Robert Vlah (2), Dejan Antolič in David Kozina. V polfinalu je bila Slovenija z 10:1 boljša od Indije.
 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.

DELI NA