Kategorizacija nogometnih klubov 2023/24

Program množičnosti, imenovan Nogomet za vse, ki ga podpira UEFA s svojim Grassroots programom, je lani vnesel nekaj novosti tako glede definicije množičnosti kot tudi filozofije, ki se zdaj veliko bolj osredotoča na klube in njihovo delovanje. Strokovni programi v nogometu so med seboj povezani in prepleteni, zato je edini učinkovit pristop k spodbujanju razvoja slovenskega nogometa medresorsko povezovanje, saj lahko le tako dosežemo želene rezultate. Eden izmed takšnih programov je program Kategorizacije nogometnih klubov, ki je začel delovati v pretekli sezoni in je bil potrjen s strani Izvršnega odbora Nogometne zveze Slovenije.

Program zagotavlja jasen vpogled v stanje klubskega nogometa. Na eni strani so klubi, ki delujejo na ravni odličnosti, na drugi strani klubi, ki so uspešni na področju množičnosti, obravnavani pa so tudi klubi, ki zagotavljajo priložnost za nogometno igro vsem zainteresiranim, še posebej pa najmlajšim. Program je dokazal, da so slednji še kako pomembni, saj iz njih izhaja mnogo reprezentantov in igralcev prvih lig vseh kategorij, med njimi tudi kakšen najvišjega ranga. Ponuditi nogomet vsem in povsod ter zagotoviti klubsko selektivno pot za vsakega igralca je nujno orodje za to, da slovenski nogomet doseže konkurenčnost tudi na najvišji kakovostni ravni. Hkrati pa ta program nogometnim delavcem tako na klubski kot krovni ravni MNZ in NZS omogoča, da v realnem času spremljajo stanje klubskega nogometa in sprejemajo odločitve za spodbujanje in izboljšanje stanja na vseh ravneh.

Prva kategorizacija je pokazala, da imamo v Sloveniji predvsem amaterski nogomet, saj le 5 % klubov deluje na najvišji ravni, imenovani raven odličnosti. Pokazala se je težava, povezana z velikostjo regij, saj med njimi obstajajo velike razlike tako, kar zadeva število prebivalcev, kot glede razvitosti infrastrukture. Samo 24 % klubov v Sloveniji ima vzpostavljeno celotno piramido ekip od U-9 do članske ekipe, medtem ko je kar 76 % klubov nima. Letošnji rezultati kažejo na premik v klubih na ravni A2, saj smo pridobili dva kluba, kar pomeni, da je odstotek klubov brez celotne piramide padel na 71 %. To je zagotovo pohvalno in spodbuden začetek spremljanja. Na žalost pa opažamo tudi, da je prenehalo delovati 6 klubov najnižjega ranga, kar morda ni odločilno, je pa vsekakor pomembno. Regijski skrbniki nogometa bi tako morali preveriti, kaj lahko naredijo, da nogomet na teh območjih ponovno oživi.

To orodje nam služi kot ogledalo našega učinka na slovenski nogomet in kot spodbuda odgovornim delavcem v krovnih organizacijah, kamor spada seveda tudi NZS, da se v prihodnje bolj načrtno posvetijo spodbujanju lokalnih nogometnih vsebin, ki so podlaga in prvi korak k selektivnemu izboru najboljših igralcev. Za bolj podrobne informacije obiščite spletno stran: https://www.nzs.si/Nogomet_za_vse/Programi/Kategorizacija_nogometnih_klubov


Tekst: RK
Foto: MaK

SORODNE NOVICE

 • 19.12.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  NZS uspešno izvedla štiri ključne projekte za mlade nogometaše
  V letu 2023 je Nogometna zveza Slovenije (NZS) izvedla štiri pomembne projekte na področju Nogomet za vse.
 • 25.09.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA in NZS teden množičnega nogometa
  Vsako leto konec septembra praznujemo Evropski teden športa, kjer športni delavci opozarjajo na pomen zdravega življenjskega sloga za prebivalce vseh starosti. Temu se kot vedno pridružujejo tudi nogometni delavci skupaj s krovno organizacijo UEFA.
 • 24.06.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Zlato za naše nogometaše v Berlinu
  V finalu so s 6:1 premagali Nemce, domačine tega tekmovanja. Za Slovenijo so za zlato kolajno zadeli Gašper Zaviršek (2), Robert Vlah (2), Dejan Antolič in David Kozina. V polfinalu je bila Slovenija z 10:1 boljša od Indije.
 • 26.05.2023 | Nogomet za vse (splošno)
  Na festivalnem dnevu 500 otrok
  Pretekli konec tedna se je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo odvijal festivalni dan nogometa, ki se ga je udeležilo 500 otrok iz programa Regijskih centrov MNZ v kategoriji U12 in U13.
 • 23.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Dan slovenskega nogometa za vse in Uefa grassrots week
  Začel se je teden športa v katerem tudi nogometaši praznujejo temelje nogometne igre. Velika nogometna družina praznuje aktivno športno udejstvovanje skupaj z ostalimi športi na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer otroci in mladina dokazujejo, da je nogomet strast, želja in način življenja.
 • 20.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  UEFA Grassroots konferenca v Madridu
  V Madridu je med 12. in 16. septembrom potekala UEFA Grassroots konferenca, ki je namenjena temeljem nogometa. Udeležile so se je vse članice Uefe in opazovalci ostalih konfederacij vključno s krovno svetovno organizacijo FIFA. Nogometno zvezo Slovenije sta zastopala Matjaž Jaklič in Rajko Korent.
 • 07.09.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Prihaja prva Žogarija v novem šolskem letu
  Od 9. do 11. septembra bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal največji in najbolj obiskan sejem za družine v Sloveniji – Otroški Bazar, v okviru katerega se bo odvila prva letošnja Žogarija – Žogarija Fest.
 • 23.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  Festivalni dan 2022
  V nedeljo je bil po dveh letih premora znova izveden tradicionalni festivalni dan nogometa igralcev kategorije U12 in U13. V športnem parku Kidričevo so se na treh odlično pripravljenih igriščih z naravno travo predstavile ekipe MNZ-jev z igralci letnika 2009 in 2010, ki obiskujejo program Regijski centri MNZ.
 • 19.05.2022 | Nogomet za vse (splošno)
  MNZ Ljubljana zmagovalka pokala regij
  Nogometaši MNZ Ljubljane so v finalu slovenskega pokala regij premagali MNZ Ptuj z 2:1 (1:0) in si priigrali nastopanje na mednarodnem prizorišču.

DELI NA