24.04.2020 | NZS
NZS ob 100-letnici delovanja zlati red za zasluge

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes na posebni slovesnosti ob 100-letnici delovanja v veliki dvorani predsedniške palače Nogometni zvezi Slovenije vročil zlati red za zasluge. V imenu NZS je odlikovanje za uveljavitev nogometa v Sloveniji kot množičnega in vrhunskega športa sprejel njen predsednik, Radenko Mijatović.

Pahor se z visokim državnim odlikovanjem ob njeni stoletnici zahvaljuje NZS za izjemne uspehe v množičnosti in odličnosti. "Nogometna zveza Slovenije je zaslužna, da se je nogomet pri nas uveljavil kot množični in vrhunski šport in da smo dobili vrsto vrhunskih igralcev in trenerjev, ki dosegajo zavidljive uspehe v širšem mednarodnem okolju," je pojasnil.

Pod okriljem NZS je registriranih več kot 50.000 nogometašic in nogometašev, 1500 trenerjev in več kot 1000 sodnikov. "V otroško nogometno šolo so vsako leto vključene cele generacije dečkov in deklic. Zveza prireja vrsto tekmovanj na nacionalni in regionalnih ravneh ter izvaja družbeno odgovorne projekte, ki se povezujejo z nogometom in mlade navdihujejo z vzorništvom ter skozi igro tako, da se nihče ne čuti zapostavljen ali prikrajšan," je med drugim zapisano v obrazložitvi nagrade.

Na ta dan pred 100 leti je bila ustanovljena Ljubljanska nogometna podzveza (LNP), ki je bila del takratne jugoslovanske zveze, in je priznana kot prva prednica NZS. Po drugi svetovni vojni so 29. maja 1948 ustanovili oziroma obnovili Nogometno zvezo Slovenije, ki pa svoje reprezentance praktično ni imela vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Najboljši slovenski nogometaši so se v tem času uveljavljali v jugoslovanski izbrani vrsti in v svetovnih klubih. Med njimi Brane Oblak v sedemdesetih, Marko Elsner v osemdesetih in Srečko Katanec v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Osamosvojitev Slovenije pred skoraj 30 leti je spremenila vse. Slovenija je takrat dobila samostojno reprezentanco in še istega leta so naši klubi zaigrali v slovenski nogometni ligi. Prvo uradno tekmo je slovenska reprezentanca odigrala v Estoniji junija 1992. Julija istega leta je NZS postala članica Mednarodne nogometne zveze Fife, v žrebu za evropski pokal pa so sodelovali trije slovenski klubi.

Slovenija je v kvalifikacijah za veliko tekmovanje prvikrat nastopila v bojih za evropsko prvenstvo 1996 in že v drugem poskusu ji je tudi uspelo. Na svoje prvo veliko tekmovanje, evropsko prvenstvo 2000 v Belgiji, se je prebila po dodatnih kvalifikacijah, odločilni gol v zasneženem Kijevu je novembra 1999 prispeval Milan Pavlin, največje zasluge za uspeh pa je imel Zlatko Zahović, ki je dosegel osem od 12 zadetkov Slovenije na vseh tekmah.

Maribor se je leta 1999 kot prvi slovenski klub prebil v ligo prvakov. Na prelomu tisočletja se je pisala slovenska nogometna pravljica.

Uvrstitev na svetovno prvenstvo 2002 v Južni Koreji še danes razumemo kot čudež. Reprezentanca, ki jo je vodil Srečko Katanec, se je pridružila svetovnim velesilam. Takrat je lahko vsakdo spoznal navdihujočo moč nogometa, saj se je v Sloveniji govorili skoraj samo o tem, so zapisali v uradu predsednika republike.

"Slovenija gre naprej" so postale tri mogočne besede. Slovenski reprezentanti so začeli dobivati priložnost igranja v najmočnejših tujih klubih, kar je mlado državo tudi na ta način umeščalo v evropski prostor in hkrati prispevalo k preporodu domačega nogometa.

Vzporedno z uspehi reprezentance pa se je začel na trdne temelje postavljati slovenski nogomet nasploh - ne le kot tekmovalna disciplina, temveč tudi kot način druženja in odraščanja mladih, kot vadnica fair playa in upoštevanja pravil in kot šola navijaške privrženosti.

Pozneje se je naša nacionalna vrsta na mundial uvrstila še enkrat, leta 2010, ko je bilo prvenstvo v Južni Afriki in je bil selektor Matjaž Kek. Nekdanjemu predsedniku NZS Aleksandru Čeferinu pa se je uspelo zavihteti na čelo Evropske nogometne zveze Uefe, je še izpostavljeno v obrazložitvi odlikovanja.

Tekst: STA
Foto: Daniel Novakovič/STA

SORODNE NOVICE

 • 18.05.2020 | NZS
  Navodila in priporočila za izvajanje nogometnih treningov
  Z današnjim dnem je v veljavo stopil odlok vlade RS o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki pod določenimi pogoji omogoča izvajanje procesa športne vadbe športnikom. V primeru, da se bodo nogometni klubi kljub zaključku tekmovanj v letošnji sezoni odločili za izvajanje nogometnih aktivnosti morajo spoštovati priporočila NZS in NIJZ glede varovanja pred okužbo z virusom COVID-19.
 • 18.05.2020 | NZS
  In memoriam: Marko Elsner
  Po hudi bolezni se je zjutraj v 61. letu poslovil legendarni slovenski nogometaš, nekdanji slovenski in jugoslovanski državni reprezentant, Marko Elsner.
 • 16.05.2020 | NZS
  NZS odprla fotografsko razstavo ob stoletnici
  Nogometna zveza Slovenije (NZS) je danes v ljubljanskem Tivoliju odprla fotografsko razstavo ob stoletnici krovne nogometne organizacije, ki bo na ogled do 15. avgusta. Kraj razstave je simboličen, saj so nedaleč stran pred več kot stoletjem prvi slovenski nogometaši igrali prve mednarodne tekme.
 • 15.05.2020 | NZS
  Umrl je Vinko Donko
  V 87. letu starosti je preminil Vinko Donko, ki je bil eden od najvidnejših predstavnikov nogometa v Mariboru in njegovi okolici.
 • 14.05.2020 | NZS
  Mijatović: Ključno je, da se prvenstvo konča na igrišču
  Potem ko je vlada v sredo odločila, da bodo s 23. majem lahko znova potekala tudi tekmovanja na državni ravni, je postalo tudi jasno, da se bo v začetku junija nadaljevalo tudi nogometno državno prvenstvo. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović je zadovoljen, da se bo nogomet kmalu vrnil.
 • 11.05.2020 | NZS
  Izvršni odbor sprejel sklep o nadaljevanju sezone
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na korespondenčni seji sprejel odločitev, da se do konca izpelje sezona v Prvi ligi Telekom Slovenije in Pokalu Slovenije, če bodo razmere v državi to dopuščale. Obenem je sklep IO, da se zaključi tekmovanje v 2. SNL in 1. SŽNL.
 • 07.05.2020 | NZS
  Korak naprej v prizadevanjih NZS
  Nogometna zveza Slovenije nadaljuje aktivnosti, ki vodijo do ponovnega zagona treningov nogometa in varnega udejstvovanja v prvoligaškem tekmovanju, zato je odlok Vlade RS, da se registrirani športniki lahko vrnejo na igrišča korak naprej v prizadevanjih vrnitve k treningom in tekmovanjem.
 • 05.05.2020 | NZS
  Čas je za sprostitve na področju kolektivnega športa
  Ob najavljenem sproščanju ukrepov za individualne športe in zaradi velikega medijskega in javnega zanimanja za ekipne športe in nogomet, objavljamo spodnjo naslednjo Nogometne zveze Slovenije.
 • 01.05.2020 | NZS
  Odziv NZS na omilitev ukrepov v boju proti COVID-19
  Na sredine omilitve ukrepov v boju proti širjenju epidemije koronavirusa na področju športa podajamo naslednjo izjavo Nogometne zveze Slovenije.
 • 29.04.2020 | NZS
  Fotografska razstava 100 let NZS
  Nogometna zveza Slovenije ob stoletnici delovanja pripravlja fotografsko razstavo, ki si jo bo moč ogledati med 15. majem in 15. avgustom na Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli.

DELI NA