31.12.2023 | A
Intervju: Matjaž Kek

Potem ko se je v preteklosti že veselil uvrstitve na svetovno prvenstvo, bo Matjaž Kek slovensko reprezentanco popeljal še na evropsko. Vmes je minilo štirinajst let. Selektor ob tokratnem uspehu čuti veselje in zadoščenje, prav tako pa motivacijo za doseganje novih uspehov.  

Po odločilni kvalifikacijski tekmi s Kazahstanom ste dejali, da slabše spite. Se je spanec do zdaj že kaj izboljšal?

Ja, čeprav je bil vmes še žreb. Potovanje je bilo kar pestro in zahtevno, saj je bil v Nemčiji zaradi snega prometni kaos. Nekako smo se prebili nazaj do Ljubljane. Počasi se vse skupaj umirja. Že ob tistem slavju sem sicer omenil, da nas čaka nekaj dni veselja in občutkov zadoščenja, nato se bodo misli preusmerile k organizaciji prihodnjih aktivnosti. Bliža se januar in tekma v Združenih državah Amerike. Čeprav še zmeraj dobivamo čestitke za uvrstitev, že razmišljamo, kako se dobro pripraviti na evropsko prvenstvo.

Omenili ste čestitke. Je katera izstopala?

Ne vem … Čudno vprašanje. Vsaka čestitka, četudi gre le za dvignjen prst, je zame posebna in me razveseli. Ko potegnem črto, sem zadovoljen. Ne le zaradi sebe, temveč tudi zaradi ljudi, s katerimi delam.

Čeprav ste se ozrli v prihodnost, analize kvalifikacij najbrž niste izpustili. Kako se je lotevate? Z ogledom tekem, podrobnim vpogledom v statistiko?

Redko tekmo pogledam v celoti, med pripravo pa sploh ne. Po koncu posamezne dele. Tudi ta analiza je v strokovnem štabu strogo določena. Vsak poda svoj pogled, saj je to del naše službe. Mnenja strnemo v poročilo posamezne akcije, kasneje v letno poročilo, analitik pripravi video material. Zdaj bo zanimivo, saj smo Dansko že analizirali, kar nam bo seveda koristilo. Sicer se nerad oziram v preteklost, vendar pa moramo vedeti, kje so bile napake, ki jih lahko popravimo, in kje dobre stvari, da jih razvijamo naprej.

Včasih imam občutek, da mi ne privoščijo

Po žrebu kvalifikacijskih skupin ste jasno dejali, da želite na evropsko prvenstvo. Cilj je bil določen. So že takrat verjeli tudi igralci? Kdaj so docela razvili enotnost, ki jih je krasila?

Težko bi to časovno klasificiral. Nedvomno bi se vrnil v obdobje Lige narodov in prijateljskih tekem z Romunijo in Črno goro. V Sloveniji prehitro pozabimo kontinuiteto te reprezentance tudi v rezultatskem smislu. Doživeli smo malo porazov, obstali v ligi B Lige narodov. Tam smo postavili temelje, razvili zmagovalno miselnost in tekmovalnost, ki nam Slovencem včasih manjka. Ob slabših vmesnih rezultatih, spomnimo se Srbije in Finske, smo nekatere stvari spoznali in popravili, za kar je treba biti dovolj samokritičen. Vzpostavili smo avtomatizme in potem se to nekje vidi. Od danes na jutri v reprezentanci ne gre, če nimaš na razpolago kakovosti, kot jo imajo Angleži, Portugalci, Španci …

Omenjate kontinuiteto. Javnost vam ni vedno verjela …

Saj to je Slovenija! Bilo bi čudno, če bi se Slovenci naenkrat spremenili in ne bi po vsakem porazu zganjali cirkusa.

Le Slovenci smo takšni?

Kar, no. V reprezentančnem svetu selektorji ostajajo. Švedi so izpadli iz skupine B Lige narodov in niso menjali. Primerov je več. Zanimivo, da se zdaj veliko javljajo ljudje iz stroke. Tisti, ki mogoče niso dobili priložnosti, da bi razvijali vse skupaj. Včasih imam občutek, da so nekateri posamezniki škodoželjni in da ne privoščijo, da sem ostal na tem mestu. Zato omenjam zadovoljstvo. Satisfakcijo. Pozabljamo pa, da je predpogoj za uspeh tudi kontinuiteta ideje. Z menjavo selektorja se pot ne sme spremeniti. Ves čas moramo vedeti, da so temelj našega uspeha mlajše selekcije. Kljub določenim logičnim odstopanjem morata začrtana linija in rdeča nit ostati. Nikoli ne bomo zmagovali z načinom tiki-taka. Nimamo zadostne baze. Kar imamo, moramo izkoristiti na najboljši mogoč način. Zdaj smo spet dobili potrditev. Zakaj bi bežali od tega načina, če imamo koristi? Nima smisla kopirati kogarkoli. Kopija je vedno slabša od originala.

Smo naposled sprejeli nogometno pragmatičnost?

Vseeno mi je, kaj bodo Slovenci sprejeli. Ali bodo še dalje blebetali o mladih in napadalnih ter agresivnem nogometu, s katerim moramo nekoga posnemati. Dokazali smo, da smo dovolj pametni. Na svoj način presodimo, kako bomo igrali in se lotili nekega problema. Če nekdo ni razumel, zakaj smo se tako postavili v Belfastu in zakaj smo na Danskem razmišljali tako, kot smo, mu ne morem pomagati. Mnenja so legitimna, a vplivanje na javnost je lahko cenena zgodba. Poznam, nekoč sem komentiral na televiziji in se trikrat ali štirikrat zalotil, da se delam pametnega. Hitro sem se umiril. Zato skoraj nikoli več ne podajam svojega mnenja. Če nimaš pojma o dejanskem stanju, je to zelo plehko.

Dvom le enkrat v desetih primerih

Ste kdaj v zadnjih petih letih hoteli odnehati?

Če bi odgovoril neposredno, bi razkril nekaj, kar želim zadržati zase. Trenerji se odzovemo različno. Vedno želim zaščititi ekipo. To je moje vodilo. Bistveno je, da ti sodelavci zaupajo. Povezava z ožjim vodstvom Nogometne zveze Slovenije, strokovnim štabom in igralci je bila dobra. Konfliktov skoraj ni bilo, čeprav je v športu včasih potrebno, da nekaj zaropota in se na drugi strani nekaj predrami. Ime in priimek naše zgodbe je pozitivna komunikacija. In to obojestranska. Mislim, da smo zadeli, in to je bil pomemben dejavnik za rezultat.

Vaša sproščenost po tekmi s Kazahstanom je nakazovala, da vam je zelo odleglo. Drži?

Ko sem se po gostovanju v Belfastu sprehajal po mariborskih parkih in gozdovih, se mi je v mislih vrtel film o tem, kako se bodo ljudje odzvali, ko se bomo kvalificirali na prvenstvo. Le enkrat v desetih primerih se mi je prikradla misel, kaj bo, če nam ne bo uspelo. Devetkrat sem si predstavljal odziv ob uspehu. Malo mi že gre na živce razmišljanje ljudi, da sem »zategnjen«. Ljudje, s katerimi se družim, malo jih je iz nogometnega okolja, vedo, kakšen sem. Kot javna oseba moraš tudi čuvati svojo integriteto. Takrat sem si pa mislil, ajde, gremo! Horuk! Veliko ljudi je to opazilo. Prej kot kaj drugega. Všeč mi je nekaj slik, na katerih se smejim. To mi je bolj všeč kot malce mojega plesa.

Nasmejani ste bili tudi na nedavnem žrebu skupin v Berlinu. Lahko sklepamo, da ste ga spremljali zelo sproščeno?

Užival sem! Pred žrebom smo interno sestavili skupine. Nihče ni bil niti blizu. Napisal sem še hujšo skupino, na koncu pa se kroglice zavrtijo po svoje. Zmeraj je nekdo bolj zadovoljen in nekdo manj. Bilo je splošno prepričanje, da smo imeli v kvalifikacijah dober žreb. S tem se strinjam. Nismo dobili reprezentanc, ki bi takoj 'diskvalificirale' razmišljanje, da lahko nekaj naredimo. Pred žrebom v Hamburgu sem si rekel, Matjaž, saj ne moremo ničesar izgubiti. Lahko le uživamo. Dali bomo vse od sebe in tam lahko le dobimo. Tako sem razmišljal od začetka. Rahli nasmehi drugih, da so dobili za nasprotnika eksote iz Slovenije, so njihova težava.

Ste jih opazili? Nasmehe.

Saj veste, da pogledam levo in desno. Rad se ozrem okoli sebe. Na eni strani sem videl prebledele Hrvate, med katerimi so bili nekateri, ki so bili predtem prešerni in židane volje. Ne vem, zakaj, ker so že te kvalifikacije pokazale, da so eni hudo trpeli vse do konca. Albanija je zmagala v svoji skupini. Kako takega nasprotnika ne boš spoštoval?! Seveda pa moramo ceniti predvsem sebe. Dvignili smo nezanimivo slovensko sceno na raven razprodanih tekem, imeli smo največ točk v skupini, dali smo največ golov in jih prejeli najmanj, izjemno je bilo tudi obnašanje na igrišču. Zame je bilo izredno pomembno, da nismo izpadli kot vaška ekipa. Seštevek vsega je pomenil, da je bila Slovenija na vrhu.

Žreb je doživetje, ob poškodbah brez panike

Ste se selektorji iz naše skupine po žrebu kaj pogovarjali?

Z danskim sva se samo nasmejala, ko sva drug ob drugem dajala intervju. In si ob tem, ko sva si rekla 'srečno', mislila, daj bog, da te 'stresem'. S selektorji iz nekdanjih skupnih republik smo se videli že prej. Z Draganom Stojkovićem Piksijem in Zlatkom Dalićem se pogovarjamo drugače. Angleški selektor Gareth Southgate je velik gospod. Takšne imam rad. Morda bodo nasprotniki opazili, da Slovenija na posameznih tekmah na trenutke ni bila videti dobro. Obstajajo črne packe, ki me motijo. A ko bodo gledali našo reprezentanco kot celoto, ne bodo mogli mimo očitnih pozitivnih stvari. Moram povedati, da je žreb vedno doživetje. Nogometna zveza se je izkazala in nanj povabila trenerje iz strokovnega štaba. Bilo je veselo druženje na vrhunskem dogodku. Hitro se je tudi opazilo, kaj pomeni biti predsednik Evropske nogometne zveze. Posledično je tudi ime Slovenije bolj cenjeno. Take stvari me motivirajo za nadaljnje dokazovanje, ne glede na to, koliko sem star.

Ker je javnost pričakovala uvrstitev na evropsko prvenstvo, evforija po tekmi s Kazahstanom morda ni bila takšna kot kdaj v preteklosti. Toda naval na vstopnice bo izjemen, o tem ni nobenega dvoma.

Nikoli ne more biti kot prvič. Na stadionu je bilo vse skupaj zelo spontano. Vreme se je malo pokvarilo, ampak naslednji dan smo prav tako čutili poseben naboj in pripadnost. Navsezadnje smo bili tam tudi zaradi nas samih. Največ so bili vredni obrazi srečnih fantov, tudi dan po tekmi, ko so bili nekateri od druženja precej 'zmečkani'. Solze Stojanovića, neverjetna sreča Verbiča, da sploh ne omenjam reakcij kapetana Oblaka. Človek ima toliko denarja, da te zaboli glava. Lahko ima vse na svetu, a tega ni mogel kupiti. Tudi sam sem dal v življenju že veliko skozi, toda tega se kupiti ne da. Ni takšne milijonske pogodbe. Trenutka, ko je bil piskan konec tekme proti Kazahstanu, mi v Savdski Arabiji ne morejo plačati.

Igralci so se vrnili v klube. Hitro nas je ujela novica o poškodbi Jake Bijola. Vas skrbi, kaj se bo z nogometaši dogajalo v prihodnjih mesecih?

Ko se nekdo poškoduje, me ne zgrabi panika. Bolj me skrbi, če gre nekomu slabše v daljšem obdobju ali ne igra v svojem klubu. Upam, da bodo fantje dovolj modri in sprejemali prave odločitve, če se bodo odločili za spremembe. Na tej ravni se ne moreš izogniti poškodbam, včasih slabi formi in kartonom. Ker je to sestavni del mojega življenja, se tega ne bojim.

Korist od uvrstitve na evropsko prvenstvo morajo imeti vsi

Zakaj bo koristno januarsko gostovanje v ZDA?

Prinaša priložnost za veliko igralcev, ki v nekem trenutku niso bili v ospredju. Gostovanje je finančno ugodno. Predstavili se bodo slovenski nogometaši in slovenski nogomet, ki ga nekateri vztrajno dajejo v nič, čeprav le redki iz sedanje generacije niso prestali naših selekcij in igrali v slovenskem prvenstvu. Tega se moramo zavedati tudi takrat, ko ropota zaradi Rogaške ali nekateri naši klubi niso videti dobro v Evropi. Naj bodo ljudje realni. In naj realno ocenijo, kaj in koliko imamo. Tukaj lahko postanem neprijeten sogovornik.

Pred časom ste dejali, da je Slovenija postala zaželen tekmec v pripravah na evropsko prvenstvo. Boste iskali ekipe s točno določenimi značilnostmi?

Neke taktične stvari bomo upoštevali, a o tem javno ne bom govoril. Poskušali bomo igrati v podobnem ritmu, kot bo na evropskem prvenstvu. Torej s tremi dnevi premora med dvema tekmama. Marca je na sporedu gostovanje in tekma doma. Iskreno upam, da proti vrhunskemu tekmecu. Interes kažejo zanimive reprezentance. Junija bom želel odigrati dve tekmi doma, ker gremo nato za najmanj štirinajst dni v Nemčijo. Proti nekaterim nasprotnikom lahko krepiš samozavest. Ne bi bilo dobro, če bi pred prvenstvom štirikrat izgubili. Uporabil bom izkušnje iz Južne Afrike. Na prvi tekmi moramo biti v optimalni formi.

Kje boste igrali domače pripravljalne tekme?

Upam, da uredimo igrišča. Zdaj je res slabo. O Stožicah niti ne bom razpravljal. Tudi v Mariboru teren ni bajen. V petdeset kilometrov oddaljenem Gradcu je zgodba povsem drugačna, čeprav tam igrata dve ekipi.

Slovensko bazo med bivanjem v Nemčiji ste že izbrali?

Hitro smo našli dve ustrezni. Tudi tukaj se ne bomo ozirali na to, kaj izbirajo Hrvati, Italijani ali Angleži. To me ne zanima. Že v Južni Afriki smo imeli te zadeve odlično urejene in tudi tokrat bo tako. Nič zvezdniškega, vse v normalnih okvirih, da se bomo počutili domače in da bodo lahko prišli prijatelji in družine. Že do zdaj je Nogometna zveza vse organizirala vrhunsko. Ostajamo skromni, saj se zavedamo, da lahko vsa ta sredstva hitro spolzijo iz rok. Za nepotrebne stvari ne bomo zapravljali denarja. Reprezentanca bo mislila tudi na naslednike v nižjih kategorijah, na ženski nogomet. Da bodo vsi imeli nekaj od uvrstitve na evropsko prvenstvo.

Prispevek iz decembrske številke revije Naš nogomet.
Avtor: Simon Šparavec
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | A
    Šeško in Žugelj znova med strelci
    Pretekli vikend so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Najbolje sta se izkazala Benjamin Šeško v Bundesligi in Nino Žugelj v Eliteserien, ki sta v polno merila že na tretji oziroma drugi zaporedni tekmi, z novo asistenco pa se je v Ekstraklasi izkazal tudi Erik Janža.
  • 18.04.2024 | A
    Dres 2024: Evolucija, ne revolucija
    Z velikim ponosom predstavljamo novi dres slovenske nogometne reprezentance – dres, v katerem bo slovenska reprezentanca nastopila na evropskem prvenstvu 2024 v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Na Evropsko prvenstvo v oblekah s.Oliver
    Podjetje s.Oliver SLO je pridobilo prestižno vlogo uradnega partnerja slovenske nogometne reprezentance in bo zagotovilo uradne uniforme za celotno reprezentanco, strokovni štab in podporno ekipo za nastop na prihajajočem evropskem prvenstvu v Nemčiji.
  • 16.04.2024 | A
    Strelsko razpoložena kar četrtina reprezentantov
    Pretekli vikend so se v svojih klubih z odlično strelsko formo izkazali slovenski reprezentanti. Zadetka so se veselili Šeško, Celar, Gnezda Čerin, Gorenc Stankovič, Žugelj in Brekalo, v vlogi asistenta pa sta se izkazala Horvat in Karničnik.
  • 09.04.2024 | A
    Šeško, Šporar in Karničnik znova med strelci
    Minuli konec tedna so bili znova na delu slovenski reprezentanti. Tokrat je bila strelsko uspešna trojica. Benjamin Šeško je Leipzigu z golom pomagal do visoke zmage nad Freiburgom, v Prvi ligi Telemach se je z novim zadetkom izkazal Žan Karničnik, napadalec Andraž Šporar pa je po vstopu v igro z zadetkom odločil atensko-solunski derbi.
  • 26.03.2024 | A
    Portugalci klonili v polnih Stožicah, z goloma Gnezde Čerina in Elšnika do prestižne zmage
    Nogometna reprezentanca Slovenije je pred 16.432 gledalci v Stožicah prekinila 11 tekem dolgo zmagovalno serijo Portugalske. Za prestižno zmago Slovencev sta na prenovljeni zelenici zadela Adam Gnezda Čerin in Timi Max Elšnik.
  • 26.03.2024 | A
    Slovenija danes s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko.
  • 25.03.2024 | A
    Kek: Če ne bomo pravi, lahko sledi porcija
    Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20.45 v razprodanih Stožicah na drugi pripravljalni tekmi za letošnje evropsko prvenstvo gostila Portugalsko. Kljub slovitemu tekmecu v slovenskem taboru poudarjajo razmišljanje predvsem o sebi in to, da bodo morali biti boljši kot na Malti.
  • 24.03.2024 | A
    Pomembne informacije pred tekmo s Portugalsko
    Slovenska nogometna reprezentanca se bo v torek, 26. marca 2024, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Portugalsko. Ker je osrednji slovenski stadion za nogometni spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
  • 24.03.2024 | A
    V polnih Stožicah je vse mogoče
    V idiličnem okolju Nacionalnega nogometnega centra Brdo, je slovenska nogometna reprezentanca opravila nov trening pred torkovim spektaklom v Stožicah.

DELI NA