10.09.2023 | A
Danes s San Marinom po nove točke

Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.

"Moramo graditi na tem, kar smo pokazali proti Severni Irski (zmaga s 4:2 v četrtek; op. STA) v fazi napada, zadaj pa zdržati brez prejetega gola in osvojiti tri točke," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju sprva o načrtih za San Marino dejal dvakratni strelec proti severnoirski zasedbi je dejal Andraž Šporar.

Ta je bil na omenjeni tekmi najbolj zadovoljen prav s tem, da jim je uspelo doseči veliko zadetkov, a je osredotočenost že na San Marinu. "Lahkih tekem ni več, enostavno pa je kakovost na naši strani. Treba je čim prej doseči zadetek in osvojiti tri točke. Kot sem rekel, ni lahkih tekem, ampak smo favoriti in potrebujemo te točke," je še povedal Šporar in dodal, da bosta pomembni potrpežljivost in učinkovitost ter da bi bilo zelo lepo, če bi zadeli že iz prve ali druge priložnosti.

"Gre za tekmo, kjer si favorit in moraš to vlogo upravičiti. Pričakovanja pa so, normalno, povezana z zmago. Je pa ekipa tako daleč, da ve, da je treba vsakogar spoštovati," je dejal Kek.

Poudaril pa je, da si želi, "da se nekaj vpraša tudi nas". "Da smo mi tisti, ki odločamo o sebi. Pričakujem kakovostno, taktično disciplinirano Slovenijo, ne glede na to, koliko igralcev bomo zamenjali," je dodal.

Opozoril je, da so na prvi tekmi imeli nekaj težav s San Marinom (2:0; op. STA). "To pa zaradi nas samih. Oni igrajo tako, kot igrajo. Tudi na Danskem je kar nekaj časa trajalo, da so prejeli zadetek, tako da se moraš držati nekih principov v igri, biti osredotočen in odločen. Če pa sprejmeš njihov ritem, lahko prideš v težave," je še povedal Kek.

A tako javnost kot slovenski tabor verjame, da do težav ne bo prišlo, nenazadnje ima Slovenija stoodstotni izkupiček s šestih medsebojnih dvobojev s San Marinom, ki je tudi zadnji, 208., na lestvici Mednarodne nogometne zveze. Na dosedanjih petih tekmah v teh kvalifikacijah je prejel 17 golov, dosegel pa nobenega.

Po petih krogih v skupini H vodijo Finci z 12 točkami, Slovenci in Danci jih imajo po deset, Kazahstanci so pri devetih, Severni Irci pri treh, San Marino pa je še brez točk.

V skupini H bosta danes še tekmi Kazahstan - Severna Irska in Finska - Danska.

Tekst: STA
Foto: NZS/M24.si

SORODNE NOVICE

 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so včeraj zvečer družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropskem prvenstvu 2024.
 • 20.11.2023 | A
  SLOVENIJA JE NA EVROPSKEM PRVENSTVU
  Slovenska reprezentanca bo zaigrala na evropskem prvenstvu 2024. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Keka je z goloma Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča v razprodanih Stožicah pred 16.432 navijači dobila odločilno tekmo s Kazahstanom in potrdila preboj na prvenstvo stare celine.
 • 20.11.2023 | A
  Slovenija danes v polnih Stožicah za evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.
 • 20.11.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Kazahstanom
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v ponedeljek, 20. novembra 2023, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Kazahstanom. Ker je osrednji slovenski stadion za nepozaben spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 19.11.2023 | A
  Kek: Cilj je evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

DELI NA