Zgodovina

Čeprav so najboljši slovenski nogometaši s slovenskim grbom na prsih prijateljske tekme igrali že pred osamosvojitvijo Slovenije, pa je slovenska reprezentanca prvo uradno prijateljsko tekmo odigrala 3. junija 1992. Slovenci so gostovali v estonskem Talinu ter z golom Igorja Benedejčiča iztržili neodločen rezultat, brez zmagovalca pa se je zaključil tudi obračun na Cipru. Prve zmage se je izbrana vrsta veselila v tretji prijateljski tekmi, prvi na domačih tleh, ravno proti Estoniji, ki je eden izmed najpogostejših nasprotnikov Slovenije. V drugi medsebojni tekmi, ki jo je gostila Ljubljana, sta za zmago Slovenije že v prvem polčasu zadela Samir Zulić in Sašo Udovič.

Po enajstih prijateljskih tekmah je slovenska izbrana vrsta odigrala še prvo kvalifikacijsko preizkušnjo. V mariborskem Ljudskem vrtu so 7. septembra 1994 v uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 1996, ki ga je gostila Anglija, gostovali Italijani. Tedaj aktualni svetovni podprvaki so se domov vrnili s točko, za Slovenijo je zadel Sašo Udovič. Dobrega pol leta so se Slovenci veselili še krstne kvalifikacijske zmage, znova so bili nasprotniki Estonci. V Mariboru so zadeli Zlatko Zahovič, Primož Gliha in Vladimir Kokol. Sloveniji se ni uspelo uvrstiti na evropsko prvenstvo 1996 in svetovno prvenstvo 1998, zato pa je velik podvig uspel zasedbi, ki je naskakovala evropsko prvenstvo 2000.

Zasedba pod poveljstvom selektorja Srečka Katanca si je v dodatnih kvalifikacijah proti Ukrajini priigrala uvrstitev na prvo veliko tekmovanje. 17. novembra 1999 je Miran Pavlin v zasneženem Kijevu zadel za remi, Slovenija pa si je s skupnim izidom 3:2 zagotovilo vozovnico do Belgije in Nizozemske. Na prvem velikem tekmovanju so si Slovenci priigrali dve točki. Že uvodoma, po golih Zahoviča in Pavlina, je izbrana vrsta remizirali z Jugoslavijo, izgubila proti Španiji in za slovo od prvenstva stare celine brez zadetkov remizirala še proti Norveški.

Nov uspešen kvalifikacijski ciklus so slovenski reprezentanti sestavili tudi dve leti po krstnem nastopu na velikem tekmovanju, saj si je izbrana vrsta priigrala še uvrstitev na svetovno prvenstvo. Znova skozi dodatne kvalifikacije, tokrat proti Romuniji. Po zmagi za Bežigradom ter znamenitima goloma Milenka Ačimovića in Milana Osterca, so Slovenci v Romuniji ohranili prednost s prvega srečanja in z golom Mladena Rudonje slavili še uvrstitev v Južno Korejo in na Japonsko. Na prvenstvu v Aziji se je reprezentanca znova pomerila s Španijo ter Južno Afriko in Paragvajem.

Slovenija je bila blizu novi uvrstitvi na evropsko prvenstvo 2004, a je bila od zasedbe selektorja Bojana Prašnikarja srečnejša Hrvaška. Sledil je neuspešen lov na naslednji dve prvenstvi, nov podvig pa je Slovencem uspel s prebojem na svetovno prvenstvo, ki ga je leta 2010 gostila Južna Afrika. Slovenskim nogometašem je znova uspelo v dodatnih kvalifikacijah, tokrat s skalpom Rusije. Po minimalnem porazu v Moskvi, ko je rusko mrežo zatresel Nejc Pečnik, je velika Rusija v Ljudskem vrtu padla z golom Zlatka Dedića.

Moštvo selektorja Matjaža Keka je prvenstvo v Južni Afriki odprlo sanjsko, z golom Roberta Korena je Slovenija ugnala Alžirijo in se v sedmi preizkušnji na velikih tekmovanjih veselila prve zmage. Sledil je še remi proti reprezentanci ZDA, ki se je reševala po golih Valterja Birse in Zlatana Ljubijankića, v odločilnem dvoboju za napredovanje med šestnajsterico najboljših ekip na svetu pa je bila z minimalno zmago boljša Anglija.

Slovenski izbrani vrsti se v naslednjih kvalifikacijah ni uspelo prebiti na evropsko prvenstvo, ki sta ga gostila Poljska in Ukrajina, Slovenija pa je ostala tudi brez uvrstitve na svetovno prvenstvo 2014, v Braziliji. Le malce pa je zmanjkalo, da bi si Slovenci zagotovili pot na evropsko prvenstvo v Franciji. V dodatnih kvalifikacijah so bili od naše izbrane vrste boljši stari znanci Ukrajinci.

Največji uspehi:

Uvrstitev na evropsko prvenstvo 2000
Uvrstitev na svetovno prvenstvo 2002
Uvrstitev na svetovno prvenstvo 2010

Ključne tekme:

Prva prijateljska tekma: ESTONIJA - SLOVENIJA 1:1 (3. junij 1992, Talin)
Prva zmaga: SLOVENIJA - ESTONIJA 2:0 (7. april 1993, Ljubljana)
Prva kvalifikacijska tekma: SLOVENIJA - ITALIJA 1:1 (7. september 1994, Maribor)
Prva kvalifikacijska zmaga: SLOVENIJA - ESTONIJA 3:0 (29. marec 1995, Maribor)
Dvoboj za uvrstitev na krstno veliko tekmovanje: UKRAJINA - SLOVENIJA 1:1 (17. november 1999, Kijev)
Prva tekma in točka na evropskem prvenstvu: SLOVENIJA - JUGOSLAVIJA (13. junij 2000, Charleroi)
Dvoboj za uvrstitev na prvo svetovno prvenstvo: ROMUNIJA - SLOVENIJA (14. november 2001, Bukarešta)
Prva tekma na svetovnem prvenstvu: ŠPANIJA - SLOVENIJA (2. junij 2002, Gwangju)
Dvoboj za uvrstitev na drugo svetovno prvenstvo: SLOVENIJA - RUSIJA 1:0 (18. november 2009, Maribor)
Prva zmaga na velikih tekmovanjih: ALŽIRIJA – SLOVENIJA 0:1 (18. junij 2010, Nelson Mandela Bay)

Dosedanji selektorji:

Bojan Prašnikar (1991-1993)
dr. Zdenko Verdenik (1994-1997)
Bojan Prašnikar (1998)
Srečko Katanec (1998-2002)
Bojan Prašnikar (2002-2004)
Branko Oblak (2004-2006)
Matjaž Kek (2007-2011)
Slaviša Stojanović (2011-2012)
Srečko Katanec (2013-2017)
Tomaž Kavčič (2017-2018)
Matjaž Kek (2018-)

DELI NA