15.05.2010 | A
Slovenska nogometna reprezentanca in društvo YHD


Aleksander Radosavljevič in Mirnes Šišič sta dve uri opravljala delo asistenta uporabnikoma in članoma društva YHD.

Društvo YHD se zavzema za enakopravne možnosti in odgovornosti hendikepiranih ljudi na vseh področjih družabnega življenja, upoštevanja pravic hendikepiranih kot človekovih pravic in in zgolj socialnih, spremembo zakonodaje in politike iz tega področja, razvoj teorije hendikepa ter emancipacijo in samo-determinacijo. Pogoj za neodvisno življenje hendikepiranih je osebna asistenca, ki jim omogoča obvladovanje vsakodnevnih aktivnosti in ravno v tem sta se preizkusila Aleksander Radosavljevič in Mirnes Šišič.

Rade, kot ga kličejo prijatelji, se je ponedeljkovega dopoldneva odpravil v Hajdino, kjer ga je pričakal gospod Branko Šenkis. Branko se je leta 2004 hudo poškodoval v prometni nesreči in je od tedaj prikovan na invalidski voziček. V želji po bolj neodvisnem življenju se je odločil in prosim za pomoč asistenta. Ker je nekaj začetnih mesecev preživel tudi v domu upokojencev, se zaveda, kakšno je življenje, ko si vedno odvisen od drugih. Prisotnost asistenke pomeni, da še vedno lahko sam sprejema odločitve, ki se zdravim zdijo povsem naravne – kdaj in kaj bo jedel, kam bo šel itd.
Aleksander je tako z Brankotom, ki ima na voljo invalidom prilagojeno vozilo, odpravil na Ptuj, kjer sta obiskala zdravnika in lekarno. Rade mu je nudil pomoč pri vstopanju in izstopanju iz vozila ter prečkanju ovir in se na lastne oči prepričal, da lahko stvari, ki se njemu zdijo povsem enostavne, invalidom povzročijo veliko težav.

Poglej si video

Mirnes Šišič pa se je v Ljubljani spoznal z gospo Katarino Modic. Katarina je v 27. letu starosti zbolela za boleznijo, ki je povzročila njeno invalidnost in slepoto. Živi skupaj z desetletnim sinom Kevinom, ki ji je v veliko pomoč, kljub vsemu pa brez asistenta ne bi zmogla samostojnega življenja. Ker je Kevin tudi član Otroške nogometne šole Ljubljana, se je Mirnes udeležil treninga na OŠ Dravlje in mladim nogometašem z veseljem odgovarjal na vsa zastavljena vprašanja, podpisal lepo število avtogramov, podelil nagradi za fair-play in na koncu pokazal še nekaj žonglerskega znanja.
Katarina in njen sin veliko časa preživita tudi na Bločicah v Cerknici, kjer je mali Kevin ustvaril maketo živalskega vrta. Tako zaradi službenih obveznosti, kot zaradi Kevinovega šolanja, še ne moreta stalno živeti na Bločicah, si pa to v prihodnosti vsekakor želita. Tudi Katarina si trenutnega življenja brez asistenta ne predstavlja več.

Izkušnja je bila tako za oba nogometaša kot tudi uporabnika polna novih spoznanj in še en mozaik v razumevanju invalidov in njihovih potreb.

Fotoutrinki:

 

 

 


 

Tekst in foto: NZS/LS

 

 

SORODNE NOVICE

 • 02.10.2023 | A
  Kek izbral za tekmi s Finsko in Severno Irsko
  Slovenski selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci v Nacionalnem nogometnem centru Brdo predstavil seznam vpoklicanih reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Finsko in Severno Irsko, ki bosta 14. in 17. oktobra.
 • 26.09.2023 | A
  Šporar in Šeško natančna v evropskih tekmovanjih
  V preteklem tednu so bili v svojih klubih znova na delu slovenski reprezentanti. Z zadetkoma v evropskih pokalih sta bila zanesljiva Benjamin Šeško in Andraž Šporar, z asistenco pa se je izkazal Adam Gnezda Čerin.
 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.

DELI NA