25.03.2019 | A
Z optimizmom v nove izzive

Reprezentanca Slovenije je kvalifikacije za evropsko prvenstvo odprla z dvema neodločenima izidoma. Izbranci Matjaža Keka so po točki v Izraelu remizirali tudi na prvi domači tekmi. Dvoboj s Severnimi Makedonci se je končal z rezultatom 1:1. Matjaž Kek, Josip Iličić in Miha Zajc so se po tekmi strinjali, da je prisoten grenak priokus, a z optimizmom zrejo v nove izzive.

»Kar se tiče točk, je to manj kot smo pričakovali in želeli, glede na videno na igrišču pa je rezultat realen. Tekma je bila zanimiva in z veliko ritma. V fazi igre nismo bili dovolj kakovostni, da bi dobili tekmo z nasprotnikom, ki je pokazal svojo kakovost, na katero sem opozarjal že pred srečanjem,« je na novinarski konferenci po koncu dvoboja uvodoma dejal selektor Slovenije, ki je bil po zadnjem sodniškem žvižgu zadovoljen s številom ustvarjenih priložnosti.

Kek je po tekmi v Stožicah pohvalil odnos svoje ekipe, ob tem pa še enkrat poudaril, da mora biti izvedba na zelenici boljša: »Gol smo dosegli v pravem trenutku, nato pa imeli ob koncu prvega polčasa nekaj sreče. Makedonci so imeli dve izraziti priložnosti, ko smo stali predaleč od nasprotnika. Morda igralci še premalo verjamemo v svojo kakovost in potencial. Zadetek takoj po polčasu te vrže nazaj, čeprav smo imeli iniciativo, menjave v napadu pa niso prinesle želenega. Zagotovo manjkajo zmage, zmagovalna mentaliteta mora priti v njih, a sem zadovoljen z odnosom. Tudi naši navijači so reagirali na dober način. Na tem moramo graditi, bo pa potrebna kvalitetnejša izvedba. Za nami je zanimiv teden, res je, da je bilo naporno, škoda, da nismo zmagali, vendar je rezultat realen.«

Josip Iličić je tudi tokrat odigral vidno vlogo, po osvojeni točki pa je izpostavil tudi čvrsto igro tekmeca. Severni Makedonci so z nekaj ostrimi posredovanji zapretili že v uvodu tekme. »Bilo je težko in ostro, vendar je to sestavni del nogometa. Ekipe se dobro pripravijo na nasprotnika. Morda se ponavljamo, vendar prejemamo prelahke zadetke, to moramo popraviti in iti z dvignjeno glavo naprej,« je dejal vezist italijanske Atalante.

Gorenjec je poudaril, da je potrebno predvsem v fazi branjenja popraviti ponavljajoče napake, v prihodnost pa zre z optimizmom: »Popraviti moramo napake, vendar je bilo veliko stvari pozitivnih. S to miselnostjo moramo iti naprej, dvigniti moramo glave, čaka nas še veliko tekem. Vemo, da ne moremo vselej zmagati, vendar šteje tudi to, da ne izgubimo. Potrebno je sprejeti vsako točko.«

Z reprezentančnim soigralcem se je strinjal tudi Miha Zajc, sicer strelec vodilnega zadetka. Primorec je vnovič potrdil, da je postal eden od nosilcev slovenske igre, tudi on pa je dejal, da so temelji po dveh dobrih predstavah obetavni: »Na to moramo gledati pozitivno, pokazali smo boljše predstave kot v preteklosti. Ustvarili smo si veliko priložnosti, čeprav je še manjkalo nekaj učinkovitosti v zaključku napada. Pozitivno zremo naprej, a je prisotnega nekaj grenkega priokusa.«

Šempetrčan je dobro sodeloval tako s Šporarjem kot tudi Iličićem in Verbičem, s katerima je nekajkrat izmenjal mesto: »Potrebovali bomo še nekaj časa, da se uigramo, do potankosti spoznamo svoje gibanje. Ko zamenjamo mesta, ko smo bolj samozavestni na žogi in upamo več igrati, je bistveno lažje.«

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020 se bodo nadaljevale junija, ko Slovence čakata gostovanji v Avstriji in Latviji, ki sicer še čakata na prvo točko.

Tekst: PDo
Foto: Ekipa24.si

SORODNE NOVICE

 • 20.05.2019 | A
  Šporar na pragu rekorda, v polno še četverica
  Minuli teden je bil glede zadetkov eden od najbolj plodnih v letošnji sezoni. Andraž Šporar se je z novima zadetkoma približal slovaškemu rekordu, dvakrat sta zadela tudi Robert Berić in Luka Zahović, med strelce pa sta se vpisala še Josip Iličić in Damjan Bohar.
 • 16.05.2019 | A
  Slovenski sektor v Celovcu razprodan
  Matjaž Kek bo v naslednjem tednu objavil seznam reprezentantov, ki se bodo v nadaljevanju kvalifikacij pomerili z Avstrijo in Latvijo. Obe junijski tekmi bo Slovenija odigrala v gosteh, že zdaj pa je jasno, da bodo imeli Slovenci v Celovcu izjemno podporo. Slovenski sektor je namreč razprodan.
 • 13.05.2019 | A
  Šporar navdušil s trojčkom
  Državna prvenstva se nezadržno bližajo h koncu, reprezentanti pa počasi že odštevajo dneve do ponovnega snidenja. Izbrana vrsta se bo ponovno zbrala v začetku junija, ko bo gostovala v Avstriji in Latviji. Andraž Šporar ostaja eno najbolj vročih želez Slovenije.
 • 06.05.2019 | A
  Bijol, Kurtić in Zahović med strelci
  Prvenstva širom Evrope se nezadržno bližajo h koncu. Klubsko sezono je po operaciji gležnja predčasno sklenil Benjamin Verbič, v zadnjih tednih pa je dobro formo ujel Jaka Bijol, ki se vse bolje znajde v napadu. Med strelci tudi Jasmin Kurtić in Luka Zahović.
 • 29.04.2019 | A
  Do naslova tudi Blažič
  Po Andražu Šporarju in Petru Stojanoviću je naslov državnega prvaka potrdil še Miha Blažič. Uspešen teden je tudi za Robertom Berićem, Jako Bijolom, Damjanom Boharjem in Josipom Iličićem, ki so se vpisali med strelce.
 • 22.04.2019 | A
  Stojanović do naslova, trojica do zadetkov
  Zgolj nekaj dni po Šporarju se je naslova državnega prvaka razveselil tudi Petar Stojanoviću, tik pred potrditvijo slavja je tudi Miha Blažič. Teden so z zadetki obogatili Andraž Šporar, Damjan Bohar in Luka Zahović, Jan Oblak pa je podaljšanje pogodbe proslavil z novo »ničlo.«
 • 16.04.2019 | A
  NZS gostila regionalno delavnico
  Nogometna zveza Slovenije je v sodelovanju z Evropsko nogometno zvezo (UEFA) v Ljubljani in na Brdu pri Kranju organizirala prvo regionalno delavnico držav srednje evrope v okviru projekta UEFA GROW z delovnim naslovom »Napolnimo štadion«.
 • 15.04.2019 | A
  Šporar potrdil naslov
  Reprezentanti konec tedna niso bili strelsko navdahnjeni, vrhunec vikenda pa predstavlja slavje Andraža Šporarja in soigralcev. Slovan si je šest tekem pred koncem prvenstva zagotovil neulovljivo prednost, v Bratislavi pa slavijo 13. naslov slovaškega prvaka.
 • 09.04.2019 | A
  Vstopnice za tekmo z Avstrijo v redni prodaji
  Slovenska nogometna reprezentanca bo naslednjo kvalifikacijsko tekmo odigrala 7. junija v Celovcu proti izbrani vrsti Avstrije. Vstopnice za tekmo so že v prodaji, navijači pa imate možnost odhoda na tekmo tudi z organiziranim avtobusnim prevozom.
 • 08.04.2019 | A
  Sijajni Iličić, med strelci tudi Berić in Bohar
  Minuli teden bo v lepem spominu ohranil Josip Iličić, ki je eksplodiral v dresu Atalante in s svojim moštvom poskrbel za odmeven dosežek. Dobro formo sta z novim golom potrdila tudi Damjan Bohar in Robert Berić.

DELI NA