02.06.2023 | Ženska A
Z Wolfsburgom za naslov v ligi prvakinj

V Rotterdamu je vse pripravljeno, da jutri ob 16. uri gosti finale 22. sezone lige prvakinj. Za naslov evropskih klubskih prvakinj se bosta pomerila Barcelona in Wolfsburg z našo reprezentantko Saro Agrež, ki je prva Slovenka v finalu lige prvakinj.

Liga prvakinj, finale, Rotterdam, 3.6.
Barcelona – Wolfsburg (16.00)

„Občutki so dobri, v ekipi vlada mirnost. Se pa čuti osredotočenost. Treningi so kratki, učinkoviti, poudarek na taktiki. Menim, da smo dobro analizirale Barcelono in da smo dobro pripravljene na tekmo sezone. Želim si zmage, želim si glasnih navijačev, želim si timskega duha, s katerim želimo pokazati, da si to zmago zaslužimo,“ pove 22-letna reprezentančna branilka Sara Agrež, ki je lani okrepila nemški Wolfsburg, ki je prišel do finala.

Nemke 3., Katalonke 2.

Wolfsburg lovi 3. naslov (dosedaj so slavile v letih 2013 in 2014), v finalu pa igra šestič. Barcelona se bo borila za 2. naslov, v finalu pa je četrtič oz. tretjič zapored. Edini naslov so Katalonke osvojile pred dvema letoma. Rekorderke po številu naslov so igralke Lyona, ki so slavile osemkrat. Nemčija pa prednjači po številu lovorik – kar devet so jih zbrali nemški klubi (Frankfurt, Wolfsburg, Turbine Potsdam, Duisburg).

V letošnji sezoni je v ligi prvakov oz. kvalifikacijah igrala kar 71 klubov iz 49 držav. V četrtfinale so se uvrstili Lyon, Chelsea, Roma, Barcelona, PSG, Wolfsburg, Bayern in Arsenal. Barcelona je v polfinalu s skupnim rezultatom 2:1 izločila Chelsea, Wolfsburg s 5:4 Arsenal.

Prvič v zgodovini razprodan

Tekmo bo gostil štadion PSV, ki je bil prvič odprt leta 1910, na voljo je 35.000 mest, prvič v zgodovini tekmovanja pa je finale razprodan. „Ker je Nemčija blizu, verjamem, da bodo prevladovali naši navijači,“ napove Sara Agrež.

„Veselim se finala. Pred tremi leti sem si ga ogledala, bilo je v Budimpešti. Že takrat sem dobila kar kurjo kožo, navdušili so me organizacija, ognjemet, nivo igre. Zato se zdaj finala res veselim,“ nadaljuje Sara, ki meni, da sta omenjeni ekipi povsem zasluženo v finalu.

Sara bo tekmo začela na klopi. Ali bo potem pomagala, ni jasno, vse je odvisno od poteka tekme. „Če bom dobila možnost, da vstopim, bom zelo vesela. Se pa bodo menjave verjetno dogajale bolj v ofenzivi. A če se kaj zgodi, smo tudi vse igralke zadnje linije 100-odstotno pripravljene, da zaigramo in pomagamo. Od vsega tega pa je najbolj pomembna naša zmaga!“ je jasna.

Prvič sklepna tekma sezone

Finale bo sodila 42-letna Valižanka Cheryl Foster, za katero je tudi uspešna kariera nogometašice. V dresu reprezentance Walesa je zbrala 63 nastopov, v soboto pa sodi svoj prvi finale lige prvakinj. V tej sezoni je sodila tri tekme v tekmovanju, vključno s povratno četrtfinalno tekmo med Wolfsburgom in Paris Saint-Germainom. Cheryl Foster je sodila tudi lansko polfinalno povratno tekmo lige prvakinj med Wolfsburgom in Barcelono, ki je napredovala v finala. Sodnica Foster je lani na EP sodila na treh tekmah. Pri sojenju ji bodo pomagale Michelle O'Neill in Franca Overtoom, rezervna sodnica bo Natalie Aspinall, četrta sodnica je Rebecca Welch. Vloga VAR je dodeljena Massimilianu Irratiju, ob njem bosta še Sian Massey in Paolo Valeri.

Še tri reprezentantke

V letošnjem skupinskem delu lige prvakinj so igrale še tri naše reprezentantke: Mateja Zver (St. Pölten) ter Nina Kajzba&Zara Kramžar (Roma). V kvalifikacijah za ligo prvakinj so igrale nogometašice Pomurja.

Tekst: D.P.
Foto: M24.si

SORODNE NOVICE

  • 23.04.2024 | Ženska A
    Lara Prašnikar zadela, Sara Agrež podala
    V turški ligi je Luana Zajmi s soigralkami vknjižila 4. zaporedno zmago, Anja Eferl pa je vnovič začela tekmo v svoji ekipi, s katero igra v 3. španski ligi. Pred Kajo Korošec derbi s PSG-jem, Dominika Čonč s soigralkami gosti Barcelono.
  • 19.04.2024 | Ženska A
    Nova zmaga za Matejo Zver
    Državna prvenstva gredo h koncu, v pomembnih vlogah tudi naše legionarke. Kar nekaj naših reprezentantk pa ogreva po poškodbi, zato tudi tokrat niso igrale Zara Kramžar, Adrijana Mori in Nina Predanič.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    Iz Skopja s prepričljivo zmago
    Ženska članska reprezentanca se iz Severne Makedonije vrača s visoko zmago (0:5). Po dveh tekmah kvalifikacij za EP 2025 je Slovenija na vrhu lestvice skupine v Ligi C. V 180 minutah so naše igralke dosegle sedem golov, prejele niso nobenega.
  • 09.04.2024 | Ženska A
    V Skopju proti Severni Makedoniji
    V Skopju se danes ob 15. uri nadaljujejo kvalifikacije za evropsko prvenstvo članic. Naša ženska nogometna reprezentanca gostuje pri Severni Makedoniji in lovi 2. zmago. Tekmo bo prenašal tudi Sportklub.
  • 08.04.2024 | Ženska A
    Z jasnim ciljem na prvo gostovanje
    „Pogledali smo si njihove dobre in slabe plati. Mi se moramo osredočiti nase ter igrati našo igro, kot smo to delali dosedaj. Cilj je isti, kot je bil pred dnevi proti Moldaviji. Želimo zmagati,“ je jasen v napovedi selektor Saša Kolman.
  • 07.04.2024 | Ženska A
    V Skopju nadaljevati začeto v Ljubljani
    Ženska nogometna reprezentanca bo v torek, 9.4., gostovala v Skopju, kjer se bo na 2. tekmi kvalifikacij za EP 2025 pomerila s Severno Makedonijo.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Kvalifikacije začele z zmago
    Ženska članska reprezentanca je z domačo zmago proti Moldaviji (2:0) začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025. Za prve tri točke sta zadeli Lara Prašnikar in Zala Kuštrin.
  • 05.04.2024 | Ženska A
    Slovenija proti Moldaviji začenja kvalifikacije za EP
    Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v Ljubljani v Športnem parku Šiška uvodoma pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. (Slovenija) in 120. (Moldavija) reprezentance na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 04.04.2024 | Ženska A
    S hitrim golom bi si olajšale delo
    Jutri ob 16.30 bo ženska članska reprezentanca odigrala uvodno tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo pomerile z Moldavijo. To bo tekma 41. in 120. države na uradni Fifini jakostni lestvici.
  • 03.04.2024 | Ženska A
    Trening z mislijo na Moldavijo
    Slovenska ženska reprezentanca se pripravlja na uvodno srečanje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2025. Varovanke selektorja Saše Kolmana se bodo v petek, 5.4., ob 16.30 doma v Ljubljani (Športni park Šiška), pomerile z Moldavijo.

DELI NA