14.04.2010 | A
Vizumi za JAR poenostavljeni

Slovenski državljani,ki bodo odšli v Južnoafriško republiko na svetovno nogometno prvenstvo, bodo potrebovali vizum. Vendar pa bo JAR te posebne vizume izdajala po poenostavljenem postopku, ki naj ne bi terjal več kot kak dan, so danes povedali na zunanjem ministrstvu.

Kot je povedal Andrej Dernovšček, ki bo v Johannesburgu vodil konzularni oddelek in "skrbel" za slovenske navijače, bodo slovenski državljani za pridobitev posebnega "event" vizuma potrebovali le dokazilo o kupljeni letalski vozovnici, kupljeni vstopnici za nogometno tekmo in dokazilo o zadostnem finančnem stanju. Izpolniti pa bodo morali tudi poseben obrazec. Takse ne bo, postopek pa naj bi načeloma trajal le en dan, je pojasnil.

Slovenija je dosegla tudi, da bo JAR dvakrat na mesec v Ljubljano poslala svoje konzularne uslužbence, ki bodo sprejemali vizumske vloge za slovenske državljane, ki potujejo na SP. Prvi obisk južnoafriških konzulov v Ljubljani bo že prihodnji teden in sicer 20. in 21. aprila, je še povedal Dernovšček. Za Slovenijo akreditirano veleposlaništvo ima sicer sedež na Dunaju, konzulat pa ima sedež na Nazorjevi ulici v Ljubljani.

Slovenija si sicer prizadeva, da bi prišlo do odprave vizumske obveznosti, vendar pa bo to težko do samega začetka prvenstva do sredine junija, je še povedal Dernovšček.

Sam bo sicer v Johannesburgu med svetovnim prvenstvom vodil začasno konzularno pisarno, ki se bo nahajala v t.i. slovenski hiši. Skrbel bo za nudenje nujne konzularne pomoči, kot je npr. izdaja novega potnega lista, če ga bodo komu ukradli, ali pa v primeru kake prometne nesreče in podobno, je še povedal Dernovšček, ki se ga Slovenija spomni kot diplomata, ki je iz Sudana reševal zaprtega Toma Križnarja.

Na zunanjem ministrstvu so sicer opozorili še, da morajo navijači v JAR paziti, kod se bodo gibali. JAR sicer velja za precej nevarno, s kriminalom prežeto državo, vendar pa je večina krajev v centrih mest varnih; nevarni so na primer predvsem barakarski predeli v predmestjih. Treba je torej upoštevati pravila gibanja v državi, še opozarjajo na ministrstvu.

Tekst: STA
Foto: NZS/MK

{{ChunkLikeIt}}

SORODNE NOVICE

 • 20.05.2022 | A
  Stekla prodaja vstopnic za tekmo s Švedsko in paketov za člane navijaške skupnosti
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. junija proti Švedski pričela s tekmovanjem v Skupini 4 v Ligi B Uefa lige narodov. Vstopnice za prvo tekmo so že v redni prodaji, medtem ko si člani navijaške skupnosti Biti kot eno lahko zagotovijo pakete za vse tri tekme po ugodnejši ceni.
 • 11.04.2022 | A
  Uspešna nedelja, med strelci kar peterica reprezentantov
  Za nami je strelsko uspešna nedelja, saj se je gola razveselila kar peterica slovenskih reprezentantov. Festival zadetkov je pričel Benjamin Šeško, nadaljevali pa so ga Sandi Lovrić, Jon Gorenc Stankovič, Adam Gnezda Čerin in Miha Zajc, ki je zadel na carigrajskem derbiju.
 • 29.03.2022 | A
  Z gostitelji svetovnega prvenstva brez zadetkov
  Slovenska izbrana vrsta je tudi na drugi marčevski prijateljski tekmi iztržila remi. Dvoboj z reprezentanco Katarja, ki bo konec leta gostila svetovno prvenstvo, se je končal z začetnim rezultatom.
 • 28.03.2022 | A
  Kek in Stojanović pričakujeta težjo tekmo kot proti Hrvaški
  Slovenska članska reprezentanca je v Dohi opravila še zadnje aktivnosti pred jutrišnjo pripravljalno tekmo z domačo reprezentanco. Selektor Matjaž Kek in Petar Stojanović sta se v popoldanskih urah pred uradnim treningom udeležila še novinarske konference, kjer sta se strinjala, da bodo Slovenci morali pokazati pravi obraz.
 • 26.03.2022 | A
  Slovenci remizirali s Hrvaško
  Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Dohi igrala 1:1 (0:1) proti Hrvaški. Za Hrvate je zadel Andrej Kramarić v 39., za Slovence pa Jaka Bijol v 92. minuti. Izbrance Matjaža Keka v Katarju čaka še ena tekma, in sicer v torek, ko se bodo pomerili z domačo izbrano vrsto.
 • 25.03.2022 | A
  Črnigoj: Moramo biti stoodstotni
  Slovensko nogometno reprezentanco čaka v soboto v Dohi prijateljska tekma proti Hrvaški. Izbranci Matjaža Keka bodo imeli priložnost, da pokažejo sadove krajših priprav v Katarju in se svetovnim podprvakom vsaj spodobno upirajo, bolje kot jim je to uspevalo v Splitu na zadnji medsebojni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo.
 • 24.03.2022 | A
  Slovenija v popolni zasedbi
  Slovenska nogometna reprezentanca, ki je v Dohi na pripravah in kjer bo odigrala prijateljski tekmi s Hrvaško v soboto ob 15.00 in s Katarjem v torek ob 18.30, bo danes prvič trenirala v polni postavi. Kot zadnji se je reprezentanci pridružil Petar Stojanović, ki je zaradi predhodnih zdravstvenih težav prispel z rahlo zamudo.
 • 23.03.2022 | A
  Gnezda Čerin: Smo motivirani
  Slovenska nogometna reprezentanca je v torek opravila še drugi trening, tokrat z dvaindvajsetimi reprezentanti, ki so do treninga prispeli v Doho. Kekovi izbranci se v Katarju pripravljajo na sobotno pripravljalno tekmo s Hrvaško in torkovo s Katarjem. Pred bojem s Hrvaško je želja zmagati.
 • 21.03.2022 | A
  Z zborom v Dohi pričetek katarskih priprav
  Prvi del slovenske članske izbrane vrste na čelu s selektorjem Matjažem Kekom je sinoči pripotoval v Doho, kjer Slovenijo čakata dve pripravljalni tekmi. V soboto najprej s Hrvaško, v torek pa še s Katarjem.
 • 16.03.2022 | A
  Kek predstavil potnike v Katar
  Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je predstavil seznam vpoklicanih igralcev za prijateljski tekmi s Hrvaško in Katarjem, ki bosta 26. in 29 marca v Dohi.

DELI NA