14.04.2010 | A
Vizumi za JAR poenostavljeni

Slovenski državljani,ki bodo odšli v Južnoafriško republiko na svetovno nogometno prvenstvo, bodo potrebovali vizum. Vendar pa bo JAR te posebne vizume izdajala po poenostavljenem postopku, ki naj ne bi terjal več kot kak dan, so danes povedali na zunanjem ministrstvu.

Kot je povedal Andrej Dernovšček, ki bo v Johannesburgu vodil konzularni oddelek in "skrbel" za slovenske navijače, bodo slovenski državljani za pridobitev posebnega "event" vizuma potrebovali le dokazilo o kupljeni letalski vozovnici, kupljeni vstopnici za nogometno tekmo in dokazilo o zadostnem finančnem stanju. Izpolniti pa bodo morali tudi poseben obrazec. Takse ne bo, postopek pa naj bi načeloma trajal le en dan, je pojasnil.

Slovenija je dosegla tudi, da bo JAR dvakrat na mesec v Ljubljano poslala svoje konzularne uslužbence, ki bodo sprejemali vizumske vloge za slovenske državljane, ki potujejo na SP. Prvi obisk južnoafriških konzulov v Ljubljani bo že prihodnji teden in sicer 20. in 21. aprila, je še povedal Dernovšček. Za Slovenijo akreditirano veleposlaništvo ima sicer sedež na Dunaju, konzulat pa ima sedež na Nazorjevi ulici v Ljubljani.

Slovenija si sicer prizadeva, da bi prišlo do odprave vizumske obveznosti, vendar pa bo to težko do samega začetka prvenstva do sredine junija, je še povedal Dernovšček.

Sam bo sicer v Johannesburgu med svetovnim prvenstvom vodil začasno konzularno pisarno, ki se bo nahajala v t.i. slovenski hiši. Skrbel bo za nudenje nujne konzularne pomoči, kot je npr. izdaja novega potnega lista, če ga bodo komu ukradli, ali pa v primeru kake prometne nesreče in podobno, je še povedal Dernovšček, ki se ga Slovenija spomni kot diplomata, ki je iz Sudana reševal zaprtega Toma Križnarja.

Na zunanjem ministrstvu so sicer opozorili še, da morajo navijači v JAR paziti, kod se bodo gibali. JAR sicer velja za precej nevarno, s kriminalom prežeto državo, vendar pa je večina krajev v centrih mest varnih; nevarni so na primer predvsem barakarski predeli v predmestjih. Treba je torej upoštevati pravila gibanja v državi, še opozarjajo na ministrstvu.

Tekst: STA
Foto: NZS/MK

{{ChunkLikeIt}}

SORODNE NOVICE

 • 19.09.2023 | A
  Celar dvakrat natančen v pokalu
  Po opravljenih reprezentačnih aktivnostih so bili slovenski reprezentanti pretekli konec tedna znova na delu v svojih klubih. Tokrat se je z dvema zadetkoma v pokalu izkazal Žan Celar, asistenco pa sta zabeležila Adam Gnezda Čerin ter Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Štirje zadetki za novo zmago
  Reprezentanca Slovenije je v San Marinu dobila tudi drugo septembrsko preizkušnjo. V domači mreži so končali štiri žoge, slovensko izbrano vrsto so do zmage popeljali Žan Vipotnik, Jan Mlakar, Sandi Lovrić in Žan Karničnik.
 • 10.09.2023 | A
  Danes s San Marinom po nove točke
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v drevi ob 20.45 igrala svojo šesto tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2024. Cilji v gosteh proti San Marinu so jasni. Vse razen nove zmage Slovenije, ta bi bila njena četrta v skupini H, bi bila senzacija. Tri točke so jasen cilj tudi slovenskega tabora.
 • 08.09.2023 | A
  V prodaji vstopnice za tekmi s Finsko in Kazahstanom
  Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji so se prevesile v drugo polovico, slovensko nogometno reprezentanco pa čakata še dve domači preizkušnji. 14. oktobra ob 18:00 v Ljubljani gostujejo Finci, 20. novembra pa v Stožice prihaja še reprezentanca Kazahstana. Vstopnice so že v prodaji.
 • 08.09.2023 | A
  Odmevi po zmagi nad Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca je osredotočenost že usmerila proti nedeljski kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2024 proti San Marinu. Tja bo šla s pozitivnimi mislimi po pomembni četrtkovi zmagi proti Severni Irski (4:2) in v nesporni vlogi favorita.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenci pred več kot 12 tisoč gledalci napolnili mrežo Severne Irske
  Izbrana vrsta Slovenije je v Stožicah pred več kot 12 tisoč gledalci dobila še tretjo tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Slovenci so na krilih Benjamin Šeška, Andraža Šporarja, Petra Stojanovića, Jana Oblaka in ostalih s 4:2 premagala Severno Irsko.
 • 07.09.2023 | A
  Slovenija danes proti Severni Irski
  Slovensko nogometno reprezentanco danes v Stožicah čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Slovenija v precej strnjeni skupini H cilja na nove tri točke v boju za dve mesti, ki vodita na turnir v Nemčiji.
 • 07.09.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Severno Irsko
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v četrtek, 7. septembra 2023, ob 20.45 v Stožicah pomerila s Severno Irsko. Ker bo na osrednjem slovenskem stadionu prisotno veliko število gledalcev, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 06.09.2023 | A
  Kek: Severnih Ircev se je treba lotiti s spoštovanjem
  Slovensko nogometno reprezentanco v četrtek čaka obračun kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024 proti Severni Irski. Selektor Matjaž Kek je na današnji novinarski konferenci napovedal, da se bo Slovenija tekmeca, ki ji je v preteklih kvalifikacijah že povzročal precej težav, lotila s spoštovanjem in analitično.
 • 05.09.2023 | A
  Če hočemo šest točk, se moramo zavedati svoje kakovosti
  Slovenska nogometna reprezentanca se na Brdu pri Kranju še naprej pripravlja na nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Večina misli in napotkov je usmerjenih v četrtkovo tekmo v Stožicah proti Severni Irski, ki bo v marsičem odgovorila na to, ali so Slovenci resno v igri za preboj na prvi velik turnir po svetovnem prvenstvu 2010.

DELI NA