16.09.2010 | NZS
Vikend na Kodeljevem v duhu fair playa
V nedeljo, 19. septembra med 10. in 17.uro, bodo z izvedbo družabno-športne prireditve “SRCE ŠPORTA - dan fair playa”, že četrto leto zapored skupaj obeleženi trije pomembni dnevi v mesecu septembru: Svetovni dan srca, Mednarodni dan miru in Mednarodni dan FIFA fair play.

V športnem parku Kodeljev v Ljubljani je organizator Zavod za fair play in strpnost v športu s partnerjema v projektu, Društvom za zdravje srca in ožilja Slovenije in Nogometno zvezo Slovenije, pripravil izjemno pester program, v katerega se bodo lahko udeležili tako najmlajši kot tisti malo starejši.

Po besedah idejnega vodje projekta dr.Stanislava Pinterja, namestnika ambasadorja RS za šport, strpnost in fair play, se je ideja o organizaciji samostojne prireditve rodila leta 2006, po odmevni revijalni nogometni tekmi med reprezentanco slovenskih zdravnikov in ekipo znanih Slovencev. Ob tej priložnosti so gostitelji dogodka ŽŠD Ljubljana s strani predstavnikov Društva za srce in podjetja Krka med prvimi v Sloveniji prejeli napravo – defibrilator, s katero je mogoče spodbuditi srčni ritem, kadar le-ta ob nenadnem zastoju srca izostane. Dokaz usklajenega ritma je tudi prireditev “Srce športa – dan fair playa”, saj je postal zgled strpnega in homogenega sodelovanja in prijateljstva različnih akterjev športnega in družabnega sveta, ki izhaja iz zdravega srca, pravi Pinter.

V projektu, ki je postal že tradicionalen, sodeluje tudi Nogometna zveza Slovenije. Generalni sekratar NZS Aleš Zavrl je izpostavil, da se NZS zaveda svoje družbene odgovornosti in pomembnosti, ki jo ima šport za družbeni razvoj, v podobne projekte pa se vključuje ker meni, da morajo športni deležniki aktivno sodelovati pri vzpostavljanju temeljev za zdrav razvoj slovenske družbe. Eden izmed pomembnih ciljev NZS je tako tudi delovanje na področju izobraževanja vseh segmentov nogometne družine v smeri poudarjanja strpnosti, antidiskriminacije in enakosti. Pri tem v mnogih primerih NZS finančno in vsebinsko sodeluje prav z organizacijami kot je Zavod za fair play in strpnost v športu.

Franc Zalar, direktor Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije se je navezal na bolezni srca in ožilja, pri tem pa navedel podatek, da je 50% smrtnih primerov v Sloveniji vsako leto posledica bolezni srca in ožilja. Več kot 60.000 Slovencev je iz omenjenega razloga vsako leto hopsitaliziranih, povprečna doba, ki jo bolnik v takem primeru preživi v zdravstevni ustanovi, pa je sedem dni. Z več gibanja, oziroma  redno športno aktivnostjo bi lahko preprečili katerega od 7000 infarktov, kolikor jih imamo letno v Sloveniji. Gotovo je eno od uspešnih orodij s katerim lahko rešimo življenje tudi defribilitor. V Sloveniji je bilo v zadnjih letih podarjenih in doniranih že več kot 500 le-teh. Želja Društva za srce je predvsem, da bi se pri projektu zbiranja finančnih sredstev za nove defribilatorje okrepilo sodelovanje tudi z Nogometno zvezo Slovenije. S tem bi se lahko športnim objektom dvignilo raven kvalitetne in uspešne preventive na omenjenem področju. Mnenje Zalarja je namreč, da bi defibrilator moral biti prisoten na vsakem športnem dogodku, saj je ravno hitra odzivnost pri zastoju srca najpomembnejša za preživetje.

Sicer pa je letošnji dogodek na Kodeljevem opisal direktor Zavoda za fair play in strpnost, Bojan Jurovil. Z začetkom za najmlajše v obliki mini olimpijade bo program s prvim vrhuncem dneva popestril “Spinning srčnosti” - kolesarjenje obiskovalcev z znanimi Slovenci, športniki in odličnimi inštruktorji. Dogajanje se bo nadaljevalo z rekreativnim “Tekom miru” pod pokroviteljstvom predsednika države, dr. Danila Türka. Pred startom bodo udeleženci z minuto molka počastili sporočilo Mednarodnega dneva miru. Tek po parku Kodeljevo bo netekmovalen in brez prijavnine; omejitev glede udeležbe pa organizator nima.

Z malonogometnimi tekmami med ekipami slovenskih zdravnikov, Specialne olimpijade Slovenije, športnih novinarjev, navijačev slovenske nogometne reprezentance, glasbenikov in nekaterimi člani “zlate nogometne generacije”, se bo dogajanje prevesilo v nogometni del in zaključilo z revijalno nogometno tekmo med ekipama “Znani Slovenci” in “Nogometna družina”. Organizator tekme, Sašo Udovič, napoveduje udeležbo zanimivih in atraktivnih gostov med katerimi ne bosta manjkala niti predsednik NZS Ivan Simič in župan Ljubljane, ki je vsako leto aktiven v vrstah napadalcev. Opisano dogajanje bodo spremljale različne aktivnosti od ustvarjalnih delavnic, predstavitev različnih športnih panog (judo, gimnastika, atletika, nogomet, hokej), športnih šol znanih slovenskih športnikov, Spinning maratona do poligona varne vožnje, meritev krvnega tlaka, sladkorja in holesterola do brezplačnih analiz telesne sestave.

Tudi v primeru slabega vremena prireditev bo, saj se bo nekaj dejavnosti preselilo v prostore športne dvorane na Kodeljevem in prostore Fakultete za šport.

Tekst: BJ, NZS/MaK
Foto: Wernig

SORODNE NOVICE

 • 19.04.2024 | NZS
  Skupaj za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in generalni sekretar NZS Martin Koželj sta se sestala z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem in njegovimi najožjimi sodelavci, skupaj pa so pregledali dosedanje aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti na športnih prireditvah in pri zaostritvi zakonodaje za odpravo huliganstva v športu in se pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih.
 • 15.04.2024 | NZS
  Po 46. seji IO NZS: Objavljen razpis za sofinanciranje nogometne infrastrukture
  Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na 46. seji, ki je bila na Brdu pri Kranju, sprejel še razpis za sofinanciranje infrastrukturnih projektov v nogometu za leto 2024 (SIPN-2024), v katerem bo za sofinanciranje infrastrukture v letu 2024 na voljo 350.000 EUR.
 • 21.03.2024 | NZS
  Po 45. seji IO NZS
  Na Brdu pri Kranju se je v torek na svoji 45. seji sestal Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije. Obravnavali so 16 točk dnevnega reda, ter sprejeli sklep o zasedanju redne letne Skupščine NZS, ki bo 24. aprila 2024.
 • 20.03.2024 | NZS
  Zagotovite si svoj dres slovenske reprezentance
  Nogometna zveza Slovenije z veseljem naznanja začetek večletnega partnerstva z MatchWornShirt, podjetjem, ki je po vsem svetu prepoznan kot vodilni v panogi edinstvenih športnih spominkov. V partnerstvu z več kot 300 ekipami se MatchWornShirt osredotoča na nošene in podpisane nogometne drese ter ponuja bogat izbor zbirateljskih predmetov iz košarke, hokeja in mnogih drugih športov.
 • 20.03.2024 | NZS
  Komisija za pritožbe odločila v primeru NK Maribor
  Komisija za pritožbe Nogometne zveze Slovenije je na svoji seji dne 14. marca 2024 obravnavala pritožbo NK Maribor Branik zoper sklep disciplinskega sodnika NZS št. 6021/24 z dne 26. februarja 2024. Pritožba je bila vložena zaradi kazni, izrečenih NK Maribor Branik za nešportno in neprimerno vedenje njegovih navijačev ter za spodbujanje narodnostne in etične nestrpnosti in drugega nasilja med tekmo.
 • 05.03.2024 | NZS
  Posvet NZS o varnosti na stadionih
  Nogomet, igra moči, strasti in čustev, se ne odvija samo na zelenici, temveč tudi na tribunah, kjer navijači izražajo svojo podporo in ljubezen do igre. Vendar pa se včasih ta strast prelije v nasilje, kot se je nedavno zgodilo v Fazaneriji. Incident na dogodku na tekmi med Muro in Mariborom je bil povod, da je NZS ponovno organizirala posvet na temo varnosti na nogometnih tekmah. Posvet, katerega se udelžijo predstavniki klubov in vseh deležnikov, ki skrbijo za varnost na tekmah, se je tudi letos odvil na Brdu pri Kranju.
 • 29.02.2024 | NZS
  Konstruktiven sestanek za večjo varnost na športnih prireditvah
  Predstavniki Nogometne zveze Slovenije so se s strokovnjaki iz Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport in Olimpijskega komiteja Slovenije sestali na delovnem sestanku in razpravljali o dodatnih ukrepih in rešitvah za večjo varnost na športnih prireditvah.
 • 26.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik NZS odločil o odgovornosti NK Maribor
  Disciplinski sodnik NZS, ki je neodvisen in avtonomen organ NZS, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti NK Maribor, pri čemer sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.
 • 22.02.2024 | NZS
  NZS z državo in OKS o ostrejših ukrepih na športnih prireditvah
  Predsednik Nogometne zveze Slovenije, Radenko Mijatović, se je udeležil posveta z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem, ministrom za gospodarstvo, turizem in šport Matjažem Hanom in predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije, Franjom Bobincem. Po posvetu so pristojni napovedali sprejem ostrejših ukrepov za varnost na športnih prireditvah, povod za le-te pa so bili nedeljski izgredi v Murski Soboti.
 • 19.02.2024 | NZS
  Disciplinski sodnik uvedel disciplinski postopek
  Za uvedbo disciplinskega postopka je pristojen disciplinski sodnik NZS, ki je samostojen in neodvisen organ, vezan na disciplinske predpise NZS. Disciplinski sodnik je že prejel poročila uradnih oseb (delegat, sodniki in vodja varnosti) in je uvedel disciplinski postopek, v skladu z običajnim postopkom pa bo oba kluba pozval k posredovanju izjav v povezavi s sinočnjim dogodkom.

DELI NA