13.06.2010 | A
Velike tri točke za majhno Slovenijo

Slovenska izbrana vrsta je dočakala prvo preizkušnjo 19. svetovnega prvenstva. Na najsevernejšem prizorišču tokratnega mundiala, ki se odvija na afriških tleh, so se Kekovi varovanci pomerili z alžirsko izbrano vrsto. Drugo prvenstvo za Slovence in tretje za naše nasprotnike je več sreče prineslo slovenskim fantom, ki so z golom kapetana Roberta Korena v 79. minuti slavili z 1:0.

Kljub nekaj dilem okoli postave, je selektor Kek v ogenj poslal udarno enajsterico, pred Ljubijankičem je prednost znova dobil Dedič. Igra, ki je Slovenijo krasila v kvalifikacijah, ob prvem sodniškem pisku ni bila prepoznavna, tudi sicer niso blesteli, a dovolj je bila zbranost kapetana, ki je žogo spravil za Šaušijev hrbet. Na začetku srečanja je manjkalo sproščenosti, disciplinirana obramba Alžircev pa slovenskim junakom ni dovoljevala igre z žogo. Nekaj težav je bilo s prehodom v napad in premalo igre po levi, kjer je Slovenija tradicionalno močnejša, a ne glede na vse je Valter Birsa ob koncu polčasa prišel do izraza s strelom z dobrih 25 metrov, Šauši pa le s težavo ubranil natančen strel. Handanoviča so domačini (Slovenci so igrali kot gostje) ogreli že v tretji minuti, a je 192 centimetrov visoki čuvaj mreže Belhadžev prosti strel odbil v prvi kot.

Pobude Slovencem ni uspelo prevzeti, a tudi potrpežljivost se je splačala, čeprav je ob zvoku vuvuzel šepala predvsem komunikacija med igralci. Sredi polčasa je glavni sodnik pokazal tudi prvi karton na srečanju, v boju z Belhadžem je porumenel Radosavljevič. V nadaljevanju so nepredvidljivi nasprotniki s široko igro nekoliko begali Slovence in imeli igro v svojih nogah. Prvi so tudi zapretili, Kirm je nekaj minut zatem poslal nevarni predložek do Dediča, a je bil vratar znova na mestu. Hališ po po kotu za Afričane le za dober meter zgrešil gol, vseeno pa je bil strel slovenske desetice v 43. minuti vendarle najlepša priložnost prvega dela igre.

Drugi polčas je bil popolno nasprotje prvega dela igre, fantom pa se je že poznala igra na 1350 metrih in v vročem nedeljskem popoldnevu, kjer so se kljub zimi temperature dvignile nad 20 stopinj. Ne glede na razmere na igrišču, ki je tudi eno redkih prizorišč, ki ima del podlage umetne, je zavreščalo v 79. minuti, ko je Robert Koren po Jokičevi podaji natančno ciljal desni spodnji kot nasprotnikovih vrat. S tem je četrti strelec za Slovenijo državi prinesel prvo zmago v samostojnosti.

Tudi sicer je potrebno fantom čestitati za drugi polčas, kjer so pokazali borbeno igro, nevarno pritiskali pred alžirskimi vrati in kljub slabi komunikaciji Handanoviča in Šulerja, ki bi ju lahko stala tudi zadetka, je Slovenija v številčni premoči (v 73. minuti je Ghezzal prejel še drugi rumeni karton in predčasno zapustil igrišče) zasluženo slavila prvo zmago in se s tremi točkami povzpela na prvo mesto skupine C. Slovenski junaki so prevzeli pobudo in bolje izkoristili svoje priložnosti, tehtnico pa v drugem delu povsem prevesili na stran zelenih. Izkazal se je Birsa, mrežo je povsem zaklenil Handanovič in čeprav morda nekateri posamezniki niso prišli do izraza, je kolektiv zopet slavil.

Matjaž Kek, selektor Slovenije: »Bili smo naelektreni, nervozni, saj smo se zavedali pomembnosti tekme. Vpisali smo se v zgodovino svetovnega nogometa. Ko se spomnim razliko od prve tekme do danes, velja samo čestitati fantom. Sprva smo bili v krču, nismo se razigrali. Kilometrine, ki bi pomagala pregnati to, nimamo, čakali smo na svoj trenutek in zabili. V odločilnem momentu smo odigrali zrelo in zmagali popolnoma zasluženo, kljub nekaj napakam. Štejejo tri točke, ne umetniški vtis.«

Robert Koren, kapetan: »Občutki so fenomenalni, pokazali smo solidno igro, a nekaj kredita je potrebno dati nasprotniku, ki je dobro stal na igrišču. Imeli smo nekaj težav, a se veselimo  prvih treh točk.«

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/Taka

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA