11.06.2010 | A
V soboto v boj tudi nogometaši skupine C

Do tekme med Slovenijo in Alžirijo je še slabih 34 ur, se bodo pa Angleži in Američani v Rustenburgu pomerili že v soboto ob 20.30 uri. Boljše izhodišče imajo Otočani s trdo Capellovo roko, a so tudi nogometaši onstran luže kvalitetnejši, kot pred leti. Nogomet je tudi na ameriških tleh močno napredoval.

Kljub fokusu na srečanjih, ki sta otvorila mundial, je bilo pestro tudi v taborih naših nasprotnikov skupine C. Le dva dni pred tekmo z Alžirci se v afriškem taboru soočajo s številnimi težavami. Ne glede na to, da so se sinoči okrepili s pordečelima nogometašema in ob dejstvu, da je selektor zaradi slabe forme odslovil kapetana Yazida Mansourija, pa so se jih sedaj lotile poškodbe. Nadomestnii kapetan Antar Yahia si je danes poškodoval levi gleženj in naj bi imel petdeset odstotne možnosti za nastop, Rafik Djabbouri, ki si je v četrtek poškodoval nogo, pa naj ne bi bil v ekipi za tekmo.

Favorit skupine in eden od glavnih kandidatov za nogometni prestol je s Capellom na čelu povsem samozavesten. »Anglija je pripravljena,« je sporočilo, ki ga v svet pošiljajo nogometaši, ki že vse od leta 1966 hrepenijo po najbolj zaželeni trofeji v svetu športa. Kljub odsotnosti Ria Ferdinanda, ki ob kapetanskem traku velja za osrednjo osebnost obrambe, so Otočani nared. »Na zadnjih pripravljalnih tekmah sem pogrešal moštveni duh, a zaradi poškodb nisem uspel na igrišče poslati najmočnejšo zasedbo,« je kot razlog za (slabšo) igro pred prvenstvom navedel selektor. Namesto kapetana bo luknjo v obrambi zakrpal Ledley King, Garetha Barryja pa bo zamenjal Joe Cole.

Tretji v vrsti nasprotnikov, ki bodo čakali Keka, so v zadnjih letih naredili izjemen preskok v igri, nenazadnje so bili lanskoletni finalisti pokala konfederacij in klonili šele v finalu. Zmagoslavje so jim preprečili Brazilci. »V zadnjem obdobju smo zelo napredovali in stopili v elitno nogometno skupino,« se je pohvalil Michael Bradley. Pod ameriškim grbom bosta do sobote bržkone nared tudi Oguchi Onyewu in Jozy Altidore. Dvoboj Angležev in Američanov so na SP v Braziliji, ko sta se reprezentanci nazadnje srečali, presenetljivo dobili slednji in slavili z 1:0.

Kako se bo predstavila Slovenija še ni povsem jasno. Zdaj že zacementirana enajsterica vendarle ni tako prepričljiva, na vrata prvih, ki se podajo na zelenico, pa trka kar nekaj nogometašev. »Dilem je kar nekaj. Vse bo odvisno od razpoloženja posameznih igralcev. Pozitivni boj za mesto v ekipi me navdaja z optimizmom. Kako se odločiš, je stvar različnih dejavnikov. Tekmecu ne bom pomagal niti v enem trenutku, ker vem, da me vsi spremljajo zelo podrobno,« je po današnjem treningu naznanil selektor Kek.

Ob nekaj treme s preteklih dni se v slovenski tabor vrača pozitivna energija, ki kot pravi selektor »jih bo popeljala do rezultata«. Vso to čakanje zagotovo 'ubija', ure pred samo tekmo pa so ponavadi neskončno dolge. »Po postavi na zadnjih dveh srečanjih je bilo to pričakovano. Ne bom se ubadal s tem. Kako bodo nastopili oni je njihov problem,« pa je v svojem značilnem slogu odgovoril na drezanje novinarjev o Alžircih.

Slovenska izbrana vrsta se v soboto seli v Polokwane v hotel Garden Court, ki je uradni hotel Mednarodne nogometne zveze in v katerem bodo bivali tudi Argentinci. Kekovi varovanci bodo v soboto ob 15. uri preizkusili stadion Petra Mokabe, v nedeljo pa bo šlo zares. Stadion naj bi bil po informacijah organizatorjev skoraj poln, z nekaj sto slovenskimi navijači in pet tisoč alžirskimi. V ponedeljek pa bo na urniku nekaj sprostitve, ko bodo nogometaši obiskali levji park.

Spremembe so se zvrstile tudi pri delivcih pravice. Ob poškodbi Pabla Poza bo vlogo glavnega sodnika namesto Čilenca prevzel Carlos Batres iz Gvatemale, njegova pomočnika pa bosta Leonel Leal iz Kostarike in Carlos Pastrana iz Hondurasa.

Tekst: Andreja Potočnik
Foto: MC NZS.si/TAKA

 

SORODNE NOVICE

 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Odmevi po žrebu
  Slovenska delegacija na čelu s selektorjem Matjažem Kekom in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Radenkom Mijatovićem je v Hamburgu žreb skupin za evropsko prvenstvo 2024 v Nemčiji ocenila za težak. Kot pa je poudaril selektor, tekmece poznajo in bodo na EP šli tekmovat, ne zgolj sodelovat.
 • 04.12.2023 | A
  V skupini C z Dansko, Srbijo in Anglijo
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu, ki bo med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto potekalo v Nemčiji, v skupini C pomerila proti Danski, Srbiji in Angliji. Tako je določil današnji žreb v hamburški koncertni dvorani.
 • 04.12.2023 | A
  Euro 2024: Prednostna obravnava za slovenske navijače
  Nogometna zveza Slovenije svojim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri nakupu vstopnic za tekme slovenske nogometne reprezentance v sklopu Eura 2024. Ključen podatek, ki slovenskim navijačem zagotavlja prednostno obravnavo pri žrebu, je EMŠO številka, ki jo je nujno potrebno vnesti v polje, kjer je predvidena številka ID osebnega dokumenta (Passport/ID number).
 • 02.12.2023 | A
  Slovenski nogometaši bodo danes dobili tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo danes dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 01.12.2023 | A
  Razpis za odprto delovno mesto Strokovni sodelavec za trenerska usposabljanja
  Iščemo osebo, ki je pozitivno naravnana, samoiniciativna, komunikativna, odgovorna, timsko usmerjena, ima primeren odnos do sodelavcev in ostalih deležnikov, predvsem pa odgovoren odnos do kakovosti dela.
 • 30.11.2023 | A
  EURO 2024: Vse o vstopnicah na enem mestu
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 2. decembra dobila nasprotnike, s katerimi se bo pomerila v sklopu skupinskega dela Eura 2024. Vzporedno z žrebom bo stekla tudi prva faza prodaje vstopnic za nogometni spektakel, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 30.11.2023 | A
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za Euro 2024
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v soboto dobila tekmece za evropsko prvenstvo 2024. Evropska nogometna zveza Uefa bo žreb skupin izvedla ob 18. uri v Hamburgu, enem od desetih nemških mest, ki bodo gostila tekme EP med 14. junijem in 14. julijem prihodnje leto.
 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.

DELI NA