07.02.2010 | A
V skupini z Italijo in Srbijo
Slovenija je dobila tudi tekmece za nastop na evropskem prvenstvu 2012 na Poljskem in v Ukrajini. Varovanci Matjaža Keka se bodo pomerili tudi s svetovnimi prvaki 2006 Italijani in udeleženci letošnjega svetovnega prvenstva Srbi. V skupini še Severna Irska, Estonija in Ferski otoki.

Žreb v Varšavi, ki se je s prireditvijo začel ob 12. uri, dejanski žreb pa kakšnih 20 minut kasneje, je vodil generalni sekretat Uefe, Gianni Infantino, pomagale pa so mu ukrajinske in poljske nogometne legende Andriy Shevchenko, Andrzej Szarmach, Oleg Blokhin in Zbigniev Boniek. Kot je v navadi, so pri Uefi obrnili vrstni red in pričeli z žrebom v šestem bobnu, nadaljevali pa vse do prvega, ko so se lepo popolnile vse skupine. Pred pričetkom je bilo nekaj omejitev glede žreba, eno teh je bilo, da se ne moreta srečati Azerbajdžan in Armenija, ki bi se sicer srečala ravno v skupini A.

Pred samo prireditvijo je zbrane pozdravil tudi predsednik poljske vlade, Donald Tusk, ki je v svojem govoru poudaril dobro sodelovanje obeh držav prirediteljic ter opravljeno delo na športni in spremljajoči infrastrukturi v prepričanju, da bo Euro 2012 dogodek, ki se bo z zlatimi črkami vpisal v zgodovino. "Poljska in Ukrajina sta že sedaj prvi zmagovalki turnirja, ki bo leta 2012," je zaključil poljski politik.

Žreb, ki je potekal v letu petdesete obletnice prvega evropskega prvenstva (1960), je Sloveniji (slovensko kroglico je izvlekel Shevchenko) namenil zahtevno, vendar ne nemogočo, skupino. Selektor Kek, katerega so v mix coni dobesedno okupirali predstavniki sedme sile, je napovedal, da je cilj nabiranje točk in uvrstitev na zaključno tekmovanje, obenem pa ni skoparil s pohvalami in izražanjem spoštovanja do naših nasprotnikov v skupini.

Sicer bodo prve tekme odigrane v pričetku septembra, razpored pa bo jasen po samih dogovorih med ekipami v skupini. Sestanek Skupine C bo najverjetneje v Beogradu.

Skupina A:
1. Nemčija
2. Turčija
3. Avstrija
4. Belgija
5. Kazahstan
6. Azerbajdžan

Skupina B:
1. Rusija
2. Slovaška
3. Irska
4. Makedonija
5. Armenija
6. Andora

Skupina C:
1. Italija
2. Srbija
3. Severna Irska
4. Slovenija
5. Estonija
6. Ferski otoki

Skupina D:
1. Francija
2. Romunija
3. Bosna in Hercegovina
4. Belorusija
5. Albanija
6. Luksemburg

Skupina E:
1. Nizozemska
2. Švedska
3. Finska
4. Madžarska
5. Moldavija
6. San Marino

Skupina F:

1. Hrvaška
2. Grčija
3. Izrael
4. Latvija
5. Gruzija
6. Malta

Skupina G:
1. Anglija
2. Švica
3. Bolgarija
4. Wales
5. Črna gora

Skupina H:

1. Portugalska
2. Danska
3. Norveška
4. Ciper
5. Islandija

Skupina I:

1. Španija
2. Češka
3. Škotska
4. Litva
5. Lihtenštajn


Tekst: NZS/MK
Foto: Uefa.com


SORODNE NOVICE

 • 27.11.2023 | A
  Slovenija leto evropskega prvenstva začenja v ZDA
  Slovenska nogometna reprezentanca bo 20. januarja 2024 odigrala pripravljalno tekmo proti ekipi ZDA na stadionu Toyota Field v San Antoniu. Tekma bo za slovensko reprezentanco odlična priložnost za pripravo na leto, v katerem bo Slovenija ponovno zaigrala na prvenstvu najboljših Stare celine.
 • 23.11.2023 | A
  EURO 2024: Vstopnice za slovenske navijače v prodaji od 1. decembra
  Po uvrstitvi slovenske nogometne reprezentance na Euro 2024 evforija med navijači ne popušča. Številni že pogledujejo proti junijskemu spektaklu v Nemčiji, kjer bo za slovenske navijače na voljo 10.000 vstopnic za posamično tekmo slovenske nogometne reprezentance v skupinskem delu prvenstva.
 • 22.11.2023 | A
  Mijatović: Verjel sem v to generacijo
  Slovenska nogometna reprezentanca je z uvrstitvijo na Euro 2024 dosegla zastavljeni cilj izpred začetka kvalifikacij, kar je razveselilo predsednika Nogometne zveze Slovenije Radenka Mijatovića, ki je verjel v to generacijo nogometašev od samega začetka.
 • 21.11.2023 | A
  Kek po preboju na evropsko prvenstvo: Slovenija je spet dihala kot eno
  Po zadnji kvalifikacijski tekmi za nogometno evropsko prvenstvo 2024, na kateri je Slovenija danes v Stožicah premagala Kazahstan in se uvrstila na Euro 2024, je selektor Matjaž Kek poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta velik dosežek.
 • 21.11.2023 | A
  Hvala, navijači - slavje se nadaljuje na Kongresnem trgu
  Nogometna reprezentanca Slovenije je z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2024 poskrbela za novo evforijo med navijači, primerljivo s tistimi ob prebojih na velika tekmovanja v preteklosti. Reprezentanti so se v družbi navijačev veselili že po tekmi, slavje pa se ob 16. uri nadaljuje na Kongresnem trgu.
 • 21.11.2023 | A
  Navijaj ponosno za Slovenijo
  Naša srca so včeraj zvečer družno utripala za reprezentante Slovenije, ki se je v odločilnem obračunu s Kazahstanom uvrstila na evropskem prvenstvu 2024.
 • 20.11.2023 | A
  SLOVENIJA JE NA EVROPSKEM PRVENSTVU
  Slovenska reprezentanca bo zaigrala na evropskem prvenstvu 2024. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Matjaža Keka je z goloma Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča v razprodanih Stožicah pred 16.432 navijači dobila odločilno tekmo s Kazahstanom in potrdila preboj na prvenstvo stare celine.
 • 20.11.2023 | A
  Slovenija danes v polnih Stožicah za evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo drevi ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.
 • 20.11.2023 | A
  Pomembne informacije pred tekmo s Kazahstanom
  Slovenska nogometna reprezentanca se bo v ponedeljek, 20. novembra 2023, ob 20:45 v Stožicah pomerila s Kazahstanom. Ker je osrednji slovenski stadion za nepozaben spektakel že dalj časa razprodan, je Nogometna zveza Slovenije pripravila posebne napotke, ki vam bodo olajšali prihod na prizorišče tekme in izboljšali navijaško izkušnjo.
 • 19.11.2023 | A
  Kek: Cilj je evropsko prvenstvo!
  Slovenska nogometna reprezentanca bo v ponedeljek ob 20.45 v Stožicah igrala zadnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka so po dolgem času v položaju, ko se spet lahko prebijejo na veliko tekmovanje. Pomembno je dejstvo, da so odvisni sami od sebe. Proti Kazahstanu morajo za pot v Nemčijo osvojiti vsaj točko.

DELI NA