24.04.2023 | NZS
V prihodnjih letih v ospredju infrastruktura

Nogometna zveza Slovenije je na Brdu pri Kranju izvedla redno letno skupščino NZS, delegati in prisotni gostje pa so podrobneje spoznali delo NZS v preteklem letu, kakor tudi glavne usmeritve v prihodnje. Proračun NZS je uravnotežen, poudarek na seji Skupščine pa je bil tokrat na vložkih v infrastrukturo, enakopravnosti žensk v vodstvenih strukturah in sprejetju Etičnega kodeksa NZS.

Predsednik NZS, Radenko Mijatović, je v tradicionalnem nagovoru delegatom najprej izrazil zadovoljstvo nad zadnjimi predstavami slovenskih nogometašev in nogometašic, ter se optimistično ozrl naprej. Proti kvalifikacijam moške reprezentance in veri v to, da bo Kekove varovance videl na Euru 2024 v Nemčiji: »Kakor velja v življenju, velja tudi v nogometu - tisto, kar vlagaš v današnje dni, se bo obrestovalo v prihodnosti in tisto, kar je danes uspešno, mora vračati k izvoru. Prihodke in prepoznavnost, ki ju v največji meri zagotavlja ravno moška reprezentanca, zato premišljeno vlagamo v nogometno prihodnost.«

Predsednik se je dodtaknil tudi ženske reprezentance in ženskega nogometa. »Rezultati naše ženske A reprezentance, dekliških reprezentanc, pozitivni premiki v ženskem klubskem nogometu so vsekakor rezultat dolgoročnega sistematičnega vlaganja v ženski in dekliški nogomet in dobrega dela različnih deležnikov ženskega nogometa.«

NZS je v preteklosti kot edina panožna zveza vlagala v izgradnjo in obnovo športne infrastrukture. V naslednjih šestih letih pa bo NZS preko sredstev iz UEFA HatTrick programa in namenskih sredstev NZS ta vlaganja še povečala. Zveza bo kar šest milijonov sredstev, črpanih iz UEFA HatTrick VI programa, namenila za infrastrukturne projekte, še dodatne tri milijone pa bo NZS preko infrastrukturnih razpisov namenila iz integralnega proračuna. Do 2028 bo tako za nogometne infrastrukturne projekte na voljo rekordnih 9 milijonov evrov.

Vlaganje v nogometno infrastrukturo je še posebej pomembno z vidika vključenosti v nogometno družino in zagotavljanja čim boljših pogojev za udejstvovanje mladih v nogometu. V letu 2022 je nogometna družina štela več kot 80.000 članov. 66.227 je bilo registriranih nogometašev, skoraj 7.000 je rekreativcev, 1.753 trenerjev, ki skrbijo za nogometašev od tistih dečkov in deklic, ki se z nogometom prvič spoznajo v vrtcih, pa vse do profesionalnih igralcev. V nogometni družini pa je še 691 sodnikov in več kot 4000 različnih nogometnih delavcev, ki na svoj način dodajo zelo pomemben del množičnosti nogometa.

V letu 2022 je NZS z mislijo na razvoj spremenila usposabljanje in licenciranje trenerjev, ki se šolajo po novih strokovnih programih Uefe – tako se trenerji zdaj odločijo, ali se bodo podali v članski ali pa v mladinski nogomet – temu primerno je njihovo usposabljanje, kakor tudi licenca, ki jo prejmejo na koncu šolanja. Kot je trend v svetu smo prepričani, da naši najmlajši nogometaši potrebujejo najboljše trenerje, ki jih bodo pravilno vzgajali in pripeljali do tega, da bomo imeli poleg množičnosti tudi vedno večje število kvalitetnih nogometašev.

Delegati so na seji glasovali o spremembah in dopolnitvah statuta NZS. Te so bile sprejete soglasno, NZS pa je s tem sledila smernicam dobrega upravljanja Uefe, ki spodbuja zveze, da revidirajo svoje temeljne akte. NZS bo tako po novem sledila večji vključenosti žensk v organih in komisijah NZS, s sistemom zavor in ravnovesij zagotavljala ustrezno delitev oblasti, skrbela za profesionalno in učinkovito delovanje organov in komisij ter statutarno opredelila področje etike. Tako je bil sprejet tudi temeljni akt s področja etike, Etični kodeks NZS. V preambuli slednjega je zapisano, da ima NZS posebno odgovornost zaščite integritete in ugleda nogometne igre na območju Slovenije in da si slednjega redno prizadeva ščititi, medtem ko mora ravnanje oseb, ki jih kodeks zavezuje, podpirati načela in cilje NZS ter njenih članic in članov, ter se vzdržati vsega, kar bi lahko škodovalo ugledu nogometa v družni in okolju.

Proračun NZS je bil tudi v letu 2022 uravnotežen. NZS je ustvarila 19.204.000 prihodkov in 19.198.795 odhodkov, kar pomeni, da je na strani pozitivnega bilančnega stanja na koncu ostalo 5.245 EUR. Največji delež prihodkov predstavljajo TV in medijske pravice (29,8 %), prihodki s strani UEFA (19,8 %) in prihodki od prodanih sponzorstev in sponzorskih pravic (19,8%).

Med odhodki prevladujejo klubska tekmovanja (35,8 %) in reprezentance (32,2 %). NZS je v letu 2022 zadržala enak nivo sofinanciranja deležnikov kot v preteklem letu, ko je sofinancirala deležnike v rekordni višini 4.4 milijone evrov, medtem ko je v letu 2020 za sofinanciranje nogometnih deležnikov NZS namenila 2.8 milijona evrov.

Tudi v letu 2023 NZS načrtuje nekaj več kot 19 milijonov prihodkov in odhodkov. Največje razlika na strani prihodkov v primerjavi s prejšnjim letom bo črpanje sredstev iz programa FIFA Forward 2.0 in 3.0, med odhodki pa bo največji vložek v infrastrukturo (kar 68% več kot v 2022), Mladinski nogomet in nogomet za vse.

»Nogometna zveza Slovenije je največja športna zveza, zato je prav, da si postavljamo visoke cilje in zasledujemo najvišje standarde. Odličnost organizacije se ne meri le z višino proračuna in finančno uspešnostjo, temveč tudi s transparentnostjo, odgovornostjo, učinkovitostjo in visokimi etičnimi standardi na vseh ravneh delovanja je v svojemu govoru še povedal predsednik Mijatović in na najboljši možni način zaokrožil pomen in vlogo NZS v športnem ter družbenem okolju.

Kot vsako leto je NZS tudi letos podelila priznanja za leto 2022. Plakete NZS so prejeli Vlado Močnik, Arturo Steffe, Igor Magdič, Darko Marinčič, Rafael Koren, Sandi Kranjec, Boštjan Majcen, Silvester Tkalčič, Marijan Pušnik, Drago Koletnik, Saša Makoter, Borut Kapun, Ivan Ogrinc, Danilo Sergaš in Darko Škerl. Plaketo NZS za 50 let delovanja kluba so prejeli NK Komen, NK Radomlje, NK Pobrežje Maribor, ŠD Marjeta na Dravskem polju, NK Čarda Martjanci, NK Vodice Šempas in ŠD Grajena.

Plaketo NZS za 75 let delovanja kluba je prejel NK Dobrovnik, plaketo NZS za 100 let pa NK Krško, NK Krka in NK Rudar Trbovlje.

Posebno priznanje NZS za 75 let delovanja je prejela MNZ Nova Gorica.

Za častnega člana NZS je bil na pobudo ZNSS imenovan Vladimir Šajn.

Prvič pa je NZS podelila tudi nagrado Investitor leta, ki se podeljuje za vlaganje v infrastrukturo. Nagrado sta letos dobila NŠ Mura za rekonstrukcijo glavnega igrišča Fazanerija in Občina Gorišnica za izgradnjo športnega parka.

Tekst: NZS/MaK

SORODNE NOVICE

 • 16.09.2023 | NZS
  V Stožicah na dobrodelni nogometni tekmi zbrali 3,5 milijona evrov za žrtve poplav
  Nogometni zvezdniki na čelu s predsednikom Evropske nogometne zveze Uefe Aleksandrom Čeferinom, ki je bil pobudnik akcije, so v Stožicah igrali dobrodelno tekmo za žrtve avgustovskih poplav v Sloveniji. Na razprodanem stadionu je po enajstmetrovkah slavila modra ekipa s 5:4. Skupno so na tekmi zbrali nekaj več kot 3,5 milijona evrov.
 • 14.09.2023 | NZS
  Delovna skupina podala poročilo o preučitvi razmer v ženski reprezentanci
  Delovna skupina, ki je bila zadolžena za preučitev razmer v ženski reprezentanci, pod vodstvom predsednice Maje Berger Levičar, je vodstvu Nogometne zveze Slovenije poslala obsežno poročilo o razmerah v ženski reprezentanci ter v zvezi s podanimi ugotovitvami podala priporočila.
 • 01.09.2023 | NZS
  Vodja tekmovanj sprejel odločitev o tekmi 6. kroga PLT
  Vodja tekmovanj NZS je v skladu s tekmovalnim pravilnikom Nogometne zveze Slovenije sprejel odločitev, da se tekma 6. kroga Prve lige Telemach med FC Koprom in NK Rogaška registrira z rezultatom 3:0 za domačine, saj ekipa NK Rogaška ni zadostila pravilu doma vzgojenih igralcev in je na tekmo prijavila le sedem nogometašev, ki izpolnjujejo pogoj, ki je v veljavi od začetka letošnje sezone.
 • 30.08.2023 | NZS
  Čeferin zvezdnike nogometa povabil na dobrodelno tekmo v Ljubljano
  Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je odločil za akcijo pomoči žrtvam avgustovskih poplav v Sloveniji. V petek, 15. septembra, ob 20. uri bo stadion v Stožicah na njegovo pobudo gostil dobrodelno tekmo s svetovnimi zvezdniki nogometa.
 • 25.08.2023 | NZS
  V prodaji vstopnice za žensko A, U21 in futsal A reprezentanco
  V pestrem nogometnem septembru bodo aktivne številne slovenske reprezentančne selekcije. Slovenska A-reprezentanca nadaljuje s kvalifikacijami za evropsko prvenstvo 2024, medtem ko ženska A-reprezentanca pričenja s tekmovanjem v Uefini ligi narodov. Nov cikel čaka tudi slovensko reprezentanco do 21 let, ki odpira kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2025, futsal A reprezentanco pa čakajo tekme v elitnem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2024.
 • 08.08.2023 | NZS
  Uefa in NZS na pomoč žrtvam poplav
  Nogometna zveza Slovenije, v sodelovanju s stalno podporo UEFA sporoča, da je krovna evropska nogometna zveza odobrila sredstva v višini 300.000 € za pomoč Sloveniji po tragičnih poplavah. Nogometna zveza Slovenije bo k temu dodatno namenila 20.000 €.
 • 20.07.2023 | NZS
  Obvestilo za javnost
  Nogometna zveza Slovenije (v nadaljevanju NZS) sporoča, da je 17. 7. 2023 prejela elektronsko sporočilo s strani igralk ženske članske nogometne reprezentance. Če so reprezentantke do nedavnega zahtevale izenačitev pogojev ženske in moške reprezentance, pa tokrat s pismom seznanjajo NZS z dogajanjem znotraj ženske A reprezentance, ki se nanaša na razmere in medsebojne odnose na reprezentančnih zborih ter komunikacijo med strokovnim štabom in igralkami. V odprtem pismu reprezentantke v času najboljših rezultatov v zgodovini reprezentance zahtevajo zamenjavo selektorja in strokovnega vodstva ženske A reprezentance. 
 • 26.06.2023 | NZS
  Po 36. seji IO NZS
  Minuli teden se je na Brdu pri Kranju na svoji 36. seji sestal izvršni odbor NZS in ob koncu sezone sprejel nekaj novosti, ki bodo pomembno vplivale na razvoj slovenskega nogometa v prihodnjih letih.
 • 23.06.2023 | NZS
  Poslovil se je Miloš Rovšnik
  Slovenski nogometni prvoligaš Celje je sporočil, da je v 64. letu umrl predsednik kluba Miloš Rovšnik.
 • 22.06.2023 | NZS
  IO na 36. seji potrdil sestavo lig za prihajajočo sezono
  Pred četrtkovim žrebom PLT in 2. SNL je IO potrdil sestavo lig, ki potekajo pod okriljem Nogometne zveze Slovenije.

DELI NA